Informatički rječnik

B.B.S. - Bulletin Board System

 Go to English Page  Pojmovi

 iStripper  iStripper

B.B.S. je kratica za Bulletin Board System, što se u nas najčešće prevodi kao 'elektronička oglasna ploča'. Rani B.B.S.-ovi služili su upravo za razmjenu poruka među lokalnim korisnicima, slično oglasnim pločama na kojima svatko može prikačiti svoj oglas.

U osnovi B.B.S. čini posebno računalo opremljeno modemom. Korisnici pozivaju telefonski broj B.B.S.-a i logiraju (prijavljuju) se na B.B.S. Iako B.B.S.-ovi imaju mnogo korisnika, na jednolinijskom B.B.S.-u u jednom trenutku može biti aktivan samo jedan korisnik. Mnogi B.B.S. softveri imaju slične sadržaje: razmjena javnih poruka, tj. diskusije o širokom krugu tema u konferencijama ili privatnim porukama (E-mail - elektronička pošta). Druge funkcije su rad s datotekama: upload-a datoteka na i download-a datoteka s B.B.S.-a, različite ankete i upitnici, izvođenje posebno pisanih programa koji nisu ugrađeni u sam B.B.S. softver (door programi), među kojima su najpopularnije igre.

Prvi B.B.S.-ovi su se pojavili krajem sedamdesetih godina, a prvi B.B.S. program (zvan tada C.B.B.S. - Computerized Bulletin Board System) napisao je Ward Christensen, inače i autor X-modem protokola za prijenos datoteka. Njegov B.B.S. prihvatio je prve korisnike u veljači 1978. godine. Taj je B.B.S. bio ograničen samo na razmjenu poruka. Nekoliko korisnika s modemima moglo je izabrati broj i kroz on-line poruke, 'razgovarati' s drugima koji su imali slične interese. Svi kasniji B.B.S. programi zasnovani su upravo na takvom sadržaju.

Kasnije je došlo do proširenja sadržaja B.B.S.-a. Jedan od najvažnijih jest povećanje broja istovremenih korisnika, te dijeljenje poruka i datoteka telefonskim linija s udaljenim, često različitim, B.B.S.-ovima preko B.B.S. mreža koje koriste Fidonet ili PCRelay tehnologiju.

Za mrežno povezivanje B.B.S.-ova važni su dodatni programi kao što su 'front-end mailer' i 'tosser'. Front-end mailer prihvaća modemske pozive razlučujući obične korisnike od B.B.S.-ova: korisnike prosljeđuje B.B.S. programu, a pozive B.B.S.-ova obrađuje sam razmjenjujući s njim poruke i datoteke. Tosser-i obrađuju poruke, zaprimajući ulazne poruke u B.B.S. baze poruka, a poruke unesene na B.B.S.-u pripremaju za prijenos na druge B.B.S.-ove u istoj mreži. Mreže B.B.S.-ova nisu fizičke mreže, tj. računala nisu spojena stalno, već B.B.S.-ovi povremeno razmjenjuju poruke običnim telefonskim linijama.


This page is maintained by Zdravko Blagdan - Blagi (https://www.blagi.net). Last modified 4 Apr 1999.


Prvi B.B.S. u Hrvatskoj bio je 'Zagreb B.B.S.', koji je s radom počeo 1988. godine. Prvi B.B.S. na području Dalmacije bio je 'JUBAS', kasnije 'Alt:B.B.S.' od Blagog ustanovljen 1989. godine. 1992. godine na inicijativu Damira Mrkonjića pokrenut je 'FESB B.B.S.' koji je ugašen 2005. godine, a 'Alt:B.B.S.' 2006. godine. Ulaskom 'FESB B.B.S.' u FidoNet nastaje CroatiaNet kao podmreža svjetskog FidoNet-a, te CroLink kao samostalna mreža. Internet je ipak u svim segmentima prevladao B.B.S. koji je postao kuriozitet prošlosti kao prva 'računalna mreža' za komunikaciju između 'običnih smrtnika'.


 MyData Knox

 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/pojmovi/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Pojmovi
 Pojmovi  Informatička abeceda