Informatički rječnik

BartPE - Boot CD / DVD za Windows NT

 Go to English Page  Pojmovi Prema početku   |   1   |   2   |   3   |   Prema kraju

 nu2 logo Ne jednom svako tko koristi računalo došao je u situaciju da se je OS tipa W2K, XP ili Vista 'raspao'. Dovoljno je da se u sustav ugnijezdi virus tipa 'ROOTKIT', skriveni maliciozni program koji u računalu djeluje na nižem nivou od korisnika tako da ga korisnik vidi kao rad uobičajene programske potpore ili servisa (još posudi nečije uobičajeno ime da se bolje prikrije, na primjer AVG, ATI ...) i koji se iz sustava u pravilu ne može ukloniti bez ponovne instalacije operativnog sustava. Što tad? A toga ima gotovo svaki dan. Jednostavan i učinkovit BACKUP mehanizam spas je za ovakve situacije. To je omogućio gospodin Bart Lagerweij sa svojim uradcima, te je njegova tvrdnja 'couse being admin is hard enough ...' vezana uz posao održavanja računala postala manje bolna. Uz podosta korisnih sadržaja vezanih za 'slipstreaming' i tipa 'kako se riješiti jada', najinteresantniji dio bio je na adresi: https://www.nu2.nu/pebuilder/ (nema više).

Za svakog sistem-inženjera noćna je mora kako 'prozore' vratiti što brže u život. Najviše sekiranja proizlazi iz činjenice što se osim potpune instalacije iz početka i mučnog podešavanja 'sistemske politike' (Grup Policy) i položaja mapa, što originalni CD ne sadržava service-pack (nadalje SP), te ga treba redovito obnavljati s novim SP i sporadičnim zakrpama (hotfix) i kako isti CD nadopuniti zakrpama (Slipstreaming) da se dobije novi upotrebljiv CD. Ovaj dio lijepo je opisan na sjedištu https://www.nliteos.com/ te se za daljnji tekst podrazumijeva da se koristi 'pokrpani' instalacijski CD / DVD, jer je originalni CD bez zakrpi gotovo nekoristan zbog dugotrajnog postupka nadogradnje preko mreže. Jedan sistem-administrator reče 'Google je najbolji sistemčev prijatelj …', te se mogu pomoću ove tražilice na Internetu pronaći brojna sjedišta koja opisuju kako riješiti 'slipstreaming' za W2K, XP, Vistu i MSOFFICE.

Originalan naslov poglavlja koji se na navedeno odnosi glasi:

Bart's Preinstalled Environment (BartPE) bootable live windows CD / DVD
BartPE is Admin's best friend...

Ukratko, gospodin Bart Lagerweij omogućio je da se preko Windows XP OS-a instaliranom na BOOT CD / DVD mediju može pristupiti FAT ili NTFS particijama računala i raditi po njima bez problema s pravima čitanja i pisanja, bez dos-based NTFS alata, i sve to stavi besplatno i slobodno na raspolaganje svjetskoj zajednici uz poštivanje licenčnih uvjeta koje je naveo (očito nije prošao trening u Saboru). Ovo nema nikakve veze s Microsoft Windows Preinstallation Environment (Windows PE), koji se isporučuje korporacijskim tvrtkama da naprave svoje vlastite BOOT medije, kao 'NAV' koji omogućava da se sa CD medija skenira računalo na viruse, ili recimo 'Winternals ERD Commander' koji dosta omogućava glede 'krpanja' ili pak 'Symantec GHOST' koji omogućava jako brzo vraćanje snimke particije iz pripadne datoteke na disk. Mali korisnik tu je zakinut. BartPE ne koristi ništa od Windows PE o čemu licenčna prava opisana na stranicama njegovog sjedišta temeljito govore.

Kako se operativni sustav učitava sa CD-medija, i koristi generičke driver-e za grafiku i matičnu ploču, ili pak driver-e koji se mogu posebno nadodati (recimo neki 'DriverPacks') pokretanjem računala s ovim CD-om odmah rješava dilemu da li računalo 'pada' zbog oštećenog operativnog sustava ili greške u sklopovlju. Ako se pojavi 'plavi ekran smrti' (BSOD - Blue Screen of Death) prilikom učitavanja ovog CD-a gotovo sigurno je problem u sklopovlju. Prva dijagnostika je brzo gotova. Kako je instalacija dosta 'mala' i pokretanje CD-a traži minimalne resurse po Windows-XP kriterijima, može se koristiti i za dijagnostiku računala na kojima je drugi OS, jer se tvrdi disk uopće ne koristi. Stoga ovaj CD treba napraviti na kvalitetnom mediju u više primjeraka, za svaki slučaj.

Programska potpora gosp. Bart Lagerweij-a utemeljena je na smišljeno ukomponiranim modulima (plugin-ovima) koje koristi programska osnova da bi se kreirali sadržaji na optičkom CD / DVD ili USB mediju koji se po uključivanju računala učitavaju kao samostalni operativni sustav. Moduli mogu sadržavati besplatnu (GNU-GPL licenčni uvjeti) i/ili komercijalnu programsku potporu. Utemeljena je na Windows XP platformi, potpuno je besplatna i sadrži:

Za programsku osnovu korištena je verzija 3.1.10a. Donosi popravke prethodnih, podrški za više jezika, nešto drugačiji sastav plugin-ova, instalaciju BartPE na USB flash disk kapaciteta najmanje 256 MB, te više mogućnosti u glavnom prozoru i plugins prozoru aplikacije za izradu CD-a. Za izradu BOOT CD-a treba na računalo instalirati (raspakirati) BartPE u jedan imenik (direktorij, mapu ili kako se već zove?), na primjer [E:\Bart-PE], u kojem će se izraditi pored osnovnih datoteka i podimenici:

Sadržaj raspakiranog preuzetog paketa s izvornog sjedišta i sastav imenika [plugin] koji je dio paketa, prikazani su na narednom paru slika:

 Datoteke i imenici BartPE  iStripper
 BFG
Slika* 1.1 Sastav imenika BartPE. ( + / - )  

Imenik [Plugin] je najinteresantniji dio od svega. Ima ih na različitim mjestima na Internetu, ali i drugi po redu navedeni u prethodnom popisu dovoljni su za spasiti se jada. Sadrži općenito slijedeće:

Prije postupaka izrade CD-a u jedan od CD pogona treba staviti instalacijski CD od Windows-XP sustava, podrazumijeva se licenciran. Naravno, treba prekinuti njegovo automatsko pokretanje. Bolje rješenje je da se instalacijski CD kopira u neki imenik na disku ([F:\XP] na primjer) i izvrši na njemu 'slipstreaming', što znatno ubrzava brzinu izrade, a sama Bartova programska potpora pobrinut će se da je dobivena .ISO datoteka samo-startajuća (boot-abilna). Tada se pokrene program 'pebuilder.exe' i po logotipu ('couse being admin is hard enough ...) slijedi izbornik gdje treba izabrati u kojem CD / DVD pogonu ili imeniku diska se nalazi instalacijski 'Slipstreaming' s Windows-ima, |Source:| sa slike 1.2, mjesto gdje će se uzeti neki drugi sadržaji |Custom:| kao recimo Symantec-ovi alati za uklanjanje virusa, mjesto gdje će se skupiti sve potrebno za izradu CD-a, a to je imenik [BartPE] koji se pri izradi kreira, odnosno imenik koji se definira |Output:| sa slike 1.2, i mjesto gdje kreirati .ISO datoteku. Ne preporuča se odmah 'peći' jer se prije toga može po volju urediti izbornik nu2menu.xml koji se nalazi u imeniku [BartPE\Programs\Nu2Menu] koji nastaje prilikom kreiranja sadržaja za .ISO datoteku i vratiti ga uređenog u .ISO datoteku pomoću nekog alata koji može editirati ovu vrstu datoteka i 'upeći' CD / DVD medij (UltraISO firme 'EZB Systems, Inc.' na primjer).

 BartPE alat
Slika 1.2 Početni (glavni) prozor aplikacije za izradu CD-a.

Podaci s kojima se datoteka PEBuilder.exe služi, čuvaju se u datoteci input.inf, koja se kreira prilikom pokretanja izvršive datoteke u istom imeniku gdje je izvršiva datoteka, i u prikazanom primjeru nastali su na osnovu unosa u formu sa slike1.2. Podaci u datoteci input.inf mogu se prema potrebi ručno urediti s postavkama kako korisnik želi. Pri narednom pokretanju PEBuilder.exe forma će prikazati nove izmijenjene podatke. Sadržaj input.inf datoteke koji pripada prethodnoj slici je:

[LicenseAgreed]
PE Builder-3.1.10a=1
F:\XP\i386\eula.txt=1
[input]
NoUpperCase=0
verbose=0
ISOduplicatesonce=0
skipfiles=0
verify=1
skipregistry=0
buildiso=1
burncd=0
eject=0
blankcdrw=1
useAbsoluteOutput=0
burnusing=0
customdir=
isofile=E:\Bart-PE\pe3110.iso
outdir=BartPE
fulloutdir=E:\Bart-PE\BartPE
source=F:\XP\
volumeid=
device=
langfile=
pluginColumns=62,330,330
CleanIsoAfterBurn=0
CleanOutputAfterBurn=0
 

Parametri za pojedine postavke u ovoj datoteci mogu se urediti bilo kojim editor-om, ako za to ima potrebe. Potom se klikne botun ||Plugins|| (neće raditi ako nema instalacijskog CD-a u nekom od optičkih uređaja ili imenika definiranog u |Source:| polju) koji daje popis dostupnih dodataka. Omogućavanjem ili onemogućavanjem plugin-a (modula) s botunom ||Enable/Disable|| mijenja ENABLE status u .INF datoteci, instalirati plugin ili ne (1 ili 0), te ako je sve u redu po odabiru ||Close|| neće se pojaviti greška (pluginCheck, failed: .... slijedi opis plugin-a koji je neispravan), jer ako neka datoteka koja je navedena u .INF datoteci plugin-a nedostaje ne može se ova akcija završiti. Tada je treba dodati u [FILES] imenik ili već negdje drugdje kako je navedeno u .log datoteci koja zapisima prati postupak te sadrži opis greške koja je nastala i odakle treba uzeti datoteku koja nedostaje.

 BartPE popis dodataka
Slika 1.3 Prozor aplikacije za organizaciju plugin-ova.

Pomoću alata 'PluginCreator' može se izraditi vlastiti plugin. Plugin može sadržavati nekakvu programsku potporu kao Firefox, kopirati nekakve samostalne datoteke tipa Tools/Utilities u imenik po želji, dodati potporu za 16 bit-ne aplikacije i slično. U kreiranu .INF datoteku mogu se dodati vlastiti sadržaji, eksportirani iz registry-a računala odakle se sadržaji uzimaju ali kao .REG datoteka koja se pomoću odgovarajućih alata mora pretvoriti u .INF datoteku. Dovoljno je uzeti samo osnovne HKEY_ključeve, bez veličine početnog prozora, boja, 'koža' i sličnog.

Po odabiru plugin-ova i zatvaranju prozora za njihovu obradu, slijedi akcija ||Build||, prema slici 1.2, koja će pročitati sve .INF datoteke u svim imenicima (i onima koji su naknadno dodani u imenik [drivers] pod bilo kakvim nazivom) i na osnovu toka graditi .ISO datoteku. Ako nešto u postupku kreiranja nedostaje ili je pogrešno piše u log-u pebuilder.log, koji se kreira prilikom izrade imenika [BartPE] u imeniku [E:\Bart-PE] kako je izabrano za 'Output:' prema slici 1.2 i grešku treba ispraviti na odgovarajuće mjesto. Uz jedno ili dva ponavljanja za eliminiranje pogrešaka ispisanih u log-u, CD je tu. Ako se postupak mora ponavljati zbog korekcije nekog od plugin-ova, treba izbrisati imenik [BartPE] prije ponovnog kreiranja da ne bi ostalo nešto pogrešno od prethodne kreacije. Besplatan i učinkovit CD ili DVD, uz jedini uvjet autora da ga ne prodajete ili dijelite. Kako je izbor plugin-ova korisnikova volja, može se izraditi CD prema želji.

Rezultat je BOOT-CD s RAMDISK-om (za profil korisnika i programe koji moraju nešto zapisivati) i sadržajima koje želite. Sadržaji Vama na volju i prema Vašim potrebama. Ima toliko toga besplatnog, a nije loše ni nešto kupiti jer to je samo jedna servisna instalacija. 'Prozori' se boot-aju sa CD-a (ili DVD-a), ne mogu pokupiti neki virus (RO) a uredno se vidi cijelo računalo. Promjena administratorske lozinke korisnika računala nije problem uz ukomponiranu besplatnu programsku potporu za ovu svrhu. I sad se fino pokrene besplatni AD-Aware i Antivirus i već po želji i čisti, čisti...(ili što već). Korisno je recimo staviti i besplatne Symantec-ove alate za uklanjanje virusa.

Datoteka s kojom se pebuilder služi prilikom izrade CD-a je pebuilder.inf. Malim promjenama u njoj može se promijeniti početna rezolucija prikaza, promijeniti poziv na neku drugu sliku umjesto 'pebuilder.bmp' i proširiti sadržaj [SourceDisksFiles] u njoj prema potrebi. Sve navedeno izrađeno je na platformi Intel-P965. Dodatna podešavanja mogu se izvršiti preuzimanje podataka iz registry-a računala, pretvaranjem .REG podataka u .INF podatke te kopiranje dijelova koji se žele mijenjati u datoteku custom.inf u imeniku [!Customize].


 Prema početku   |   1   |   2   |   3   |   Prema kraju

 Natrag
 Tražila
 Dalje

Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/pojmovi/datoteka>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana.  |  Odgovornost
 Pojmovi
 Pojmovi  Informatička abeceda