Symantec Norton GHOST

 Go to English Page  Natrag  Backup  Dalje

 MyData Knox

U ovom dijelu zaista ne treba puno objašnjenja. Programska potpora 'Symantec Ghost Solution Suite - v2.5.1' nakon instalacije nudi u izboru pokretanje 'Symantec Ghost Boot Wizard' programske potpore koja omogućava izradu BOOT CD-a, veličine reda MB ili stotinjak MB, ovisno o tome da li se koristi PC-DOS, MS-DOS, Windows PE i Linux okruženje i koja sadrži samo GHOST programsku potporu (datoteka Ghost.exe izvršiva i DOS okruženju). Nisu potrebni nikakvi posebni PATA ili SATA upravljački programi za diskove jer ih programska potpora GHOST ispravno prepoznaje. Naredni set slika (a, b, c) pokazuje kako je vrlo jednostavno izabrati za koju se lokalnu particiju diska želi izraditi sigurnosna datoteka-slika particije, koja će služiti kao cjelovita arhiva podataka te particije, s profesionalnom programskom potporom upravo za ovu svrhu. Autor ovih redaka koristi samo dio ove programske potpore (MS-DOS Boot CD), na način da kad dođu nove zakrpe operativnog sustava ili upravljački programi, vrati sačuvane datoteke sa slikama particija, izvrši potrebne promjene, te ako je sve u redu počisti 'smeće' i nanovo napravi svježe slike particija. Ostali dio navedene programske potpore po izradi CD-a je deinstaliran.

Naredni set slika (a, b, c) pokazuje kako je vrlo jednostavno izabrati za koju se lokalnu particiju diska želi izraditi sigurnosna datoteka-slika particije, koja će služiti kao cjelovita arhiva podataka te particije, s profesionalnom programskom potporom upravo za ovu svrhu.

 Norton Ghost polazni izbornik
Slika** 4.4.48 Jednostavost izrade zaštitne kopije u profesionalnom alatu. ( + / - )

Slika koja slijedi pokazuje kako izabrati mjesto gdje će se slika particije diska (image) spremiti.

 Izbor mjesta za arhivu
Slika 4.4.49 Mjesto spremanja datoteke sa slikom particije diska.

Postupak izrade slike particije diska, ili cijelog diska, više je nego jednostavan, a obrnutim redoslijedom od prikazanog iz slike particije diska može se vrlo brzo napraviti njena rekonstrukcija. Ovisno o veličini diska, korisnik može čuvati nekolika slika za važne mu particije, a programska potpora Symantec-a nudi još podosta mogućnosti, od kojih najviše veseli ona da se u gotovu sliku može 'zaviriti' i pogledati njen sadržaj, pa i dodati ili izbrisati neki podaci. Nije šteta novca kojeg treba dati za ovu programsku potporu, tim više što je cijena vrlo pristupačna, osim mrežne verzije, naravno, i ne traži dodatno plaćanje kao antivirusna zaštita. 'Računalni život' s njom je puno lakši. CD je boot-abilan, što znači da je moguće vratiti sustav koji je 'razrušen', a dio koji se instalira u Windows okruženje omogućava izradu slike diska vrlo brzo. Sve traje najviše 10 minuta.

Osim navedenog, uz prikazanu programsku potporu, nalazi se i datoteka Ghostexp.exe (i pripadna joj pomoć Ghostexp.chm), koja se može nalaziti i izvršiti bilo gdje u sistemskoj particiji operativnog sustava bez dodatne programske potpore, a omogućava izravnu izmjenu sadržaja u spremljenoj .GHO datoteci. Vrlo zgodno glede malih promjena sadržaja slike particije diska.

Raspoloživa su i druga rješenja za ovu svrhu, kao na primjer 'Acronic True Image (Home)' ali mu GUI sučelje nije ni približno jednostavno i pristupačno kao opisano.

 Love

Nekad je jednostavnije vratiti sliku diska nego se gnjaviti s nekim crvom kojeg je korisnik 'pobrao' tko zna kako i gdje. Nije da ih reklamiram, ali alat je zaista savršen. Treba razlikovati spremanje slike diska od slike particije. Ovaj drugi dio autoru je mnogo draži. Particija pospremljena na neki DVD medij može se brzo vratiti u slučaju fizičke zamjene diska bez obzira koliko je particija na novom disku velika. Uz pomoć BartPE programske potpore na primjer. Ako se vraća particija na kojoj je operativni sustav treba pri tome voditi računa da je particija na novom disku boot-abilna i da je započet postupak instalacije operativnog sustava (do momenta prepisa loader-a na particiju). Dakle, MBR (Master Boot Record) novog diska treba napraviti ponovo prije vraćanja slike particije na novi disk. Vraćanje slika particija diska ima još, jednu krasnu osobitost; podaci vraćeni na particiju upisuju se slijedno, dakle defragmentirani.

Kako se na zapise u MBR oslanja operativni sustav, ako se koriste dva diska u računalu, na način da je operativni sustav na jednom disku a 'pagefile.sys' i programska potpora na drugom disku, tada treba raditi dvije slike particija glede sigurnosti. Treba voditi računa o tome da nadogradnja programske potpore može značiti promjene sadržaja na obje particije te je nužno obnoviti slike obje particije istovremeno. Ako se fizički mijenjaju diskovi u ovako koncipiranom okruženju s novima, patricije na diskovima moraju biti složene na isti način kako je bilo pred izmjenu zbog već spomenutog MBR zapisa koji mora ostati isti glede particija na diskovima. Naime, najprije se dohvaća primarna particija prvog boot-abilnog diska pa primarna particija drugog diska, te potom proširene particije prvog diska pa nakon njih proširene particije drugog diska. Ako je podjela particija na novim diskovima drugačija od izvorne, MBR zapis nema istu konstrukciju i particije koje se 'vrate' na nove diskove neće raditi, odnosno operativni sustav će tijekom učitavanja podataka po uključivanju računala blokirati - 'zamrznuti'. Opisanu koncepciju korištenja dvaju diskova, kao u primjeru prema slici 4.4.22, treba razlikovati od RAID koncepta.

Ako se slika particije sustava kopira na računalo istih sklopovskih osobina, računalo s kopiranom instalacijom, odmah je spremno za uporabu, i ispravno će raditi sve do momenta dok se ne uključi u mrežu. Ako u mreži postoje računala s istovjetne zaštitne kopije - klonovi, doći će do sukoba nadležnosti oko imena računala i IP adrese. Kloniranim računalima treba promijeniti ove podatke prema planu mrežne sheme, ali to nije u potpunosti dovoljno. Treba još računalu i njegovim sadržajima promijeniti SID (Security IDentifier), broj koji se po slučajnom procesu generira prilikom instalacije OS na računalo i ne mogu se generirati dva ista broja. Ukratko to je jedinstveni identifikator računala unutar mreže, slično JMBG-u ili broju bankovne kartice. Iako se na Internetu navodi da isti SID ne narušava integritet pojedinih učesnika u mreži, ta tvrdnja ne odgovara istini.

Postoji podosta programskih uradaka za promjenu SID-a, a vrlo je prihvatljiv besplatni alata firme SYSINTERNALS (sada Windows Sysinternals), NewSID kojeg se može preuzeti slijedeći spojnicu. A ako se 'Ghost' programska potpora ukomponira u BartPE - Boot CD / DVD za Windows NT platformu, održavanje računala zaista se učinkovito pojednostavnjuje. NewSID osigurava da se može pristupiti i mijenjati za sve datoteke ključ registra u sustavu za atribute: sustav, arhiva, te vratiti i preuzeti vlasništvo. Ovo posljednje je jako bitno, jer ako se iz nekog razloga na diskovnom sustavu koji ima više particija, izvrši ponovna instalacija operativnog sustava na sistemsku particiju, prava vlasništva nad datotekama na ostalim particijama neće se više poklapati.

 Symantec Norton GHOST     'Symantec Ghost Solution Suite' je najčešće korištena programska potpora u industriji glede upravljanja sustavom i izrade slike particije diska ili cijelog diska. Da ne bude zabune, iako je opisana programska potpora u poglavlju o operativnom sustavu Windows XP, funkcionalna je za većinu poslužiteljskih verzija Windows operativnih sustava, i naravno za najnovije inačice za osobna računala; Windows 7 i Windows 8. Za profesionalce vrlo je značajna mogućnost uporabe u mrežnom okruženju, kao i mogućnost uporabe na diskovnim RAID sustavima u izvedbi s Windows PE okruženjem ili sličnim (kao BartPE). Za Windows 10 operativni sustav, sve što je potrebno možete preuzeti ovdje, ali bez mrežnih mogućnosti. Jednostavan, lagan i efikasana način za brzu izradu, obradu ili vraćanje slike (image) particije, kojeg autor ovih stranica koristi bez problema već godinama.      iStripper

Nedavno je 'pokrovitelj' ove programske potpore postala firma 'Broadcom Inc.' koja je osuvremenila ovaj sustav izrade sigurnosnih 'backup' sadržaja računala pod nazivom 'Symantec Ghost Solution Suite - v3.3' kako prikazuje naredna slika.

 Broadcom GHOST

Osnovno sučelje gotovo da se nije promijenilo. Prema podacima u zaglavlju prozora programske potpore, 'Ghost' je ponovo 'živ'. Animirana slika prikazuje dio programske potpore ovog programskog paketa koji se naziva 'Ghost Explorer', s kojim je moguće napraviti izmjene u već izrađenoj .GHO datoteci. Vrlo korisna osobitost kad postoji potreba da se recimo izbriše dio nekog neželjenog sadržaja koji se uobičajen postupcima ne da izbrisati. Vraćanjem particije iz .GHO zapisa, neželjenog sadržaja više nema. Prema obliku prozora vidi se da je programska potpora prilagođena za Windows 10 OS.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda