System Restore

 Go to English Page Natrag Backup Dalje

 MyData Knox

U Windows XP OS implementiran je mehanizam za brzo vraćanje sustava u prethodno stanje prilikom instalacija nove programske potpore ili upravljačkog programa. U tu svrhu treba biti isključena opcija u {Start}-{ControlPanel}-{System}-||System Restore||-|Turn off System Restore on all drives|. Tada je korisniku raspoloživa programska potpora koja se dohvaća izborom {Start}-{Accesories}-{System Tools}-{System Restore}. Potom se pristupa definiranju točke povratka (RESTORE POINT) za slučaj 'belaja', kako prikazuje naredni set slika.

 Označavanje stanja pred arhiviranje
Slika** 4.4.50 Određivanje 'referentne točke' sustava pred restauraciju. ( + / - )

Kada je snimljeno zadnje stabilno stanje sustava može se pristupiti instalaciji. Ako nešto krene po zlu može se vratiti stanje definirano prema prethodno opisanom postupku na način kao pokazuje naredni set slika.

 Vračanje jednog od arhiviranih stanja
Slika** 4.4.51 Vračanje sustava u stanje koje je zatekla 'referentna točka'. ( + / - )

Računalo će prilikom vraćanja u prethodno definirano stanje izvršiti 'restart'. Postupak je u suštini vrlo jednostavan i treba ga rabiti prilikom svake nove instalacije programske potpore ili probe nečeg novog. Ovo je servis neprestano je aktivan u sustavu. Bez obzira bila uključena na početku navedena stavka ili ne za 'System Restore', prilikom update-a OS svi izmjene slijedno će se spremati u mapu [\WINDOWS\ system32\ ReinstallBackups\], u mapama [0000], [0001] ... sadržaji koje se mogu izbrisati ako se pokaže da sustav uredno funkcionira i da nema potrebe za vraćanjem u prethodno stanje. Kako 'System Restore' troši dosta diskovnih resursa, korisnici ga obično isključe. No dobro je ostaviti ga da nadzire barem sistemsku particiju. Podatke treba spremati na optičke medije ili vanjski disk i na takvim particijama 'System Restore' nije potreban, kao ni na drugim sličnima (filmovi, glazba ...).

Ako je sve navedeno obavljeno, bez straha može se po završetku rada pogasiti sustav. Postupak BACKUP ili RESTORE mogu zahtijevati ponovno pokretanje (restart) ili gašenje računala. Ako zahtjevi nisu izričiti mogu se obaviti i kasnije. Praksa nas uči da treba poslušati sve što se sugerira i ne odgađati ako nije potrebno, jer može doći do poteškoća u radu sustava ako se preporučeni postupci ne poštuju. {Start}-{Turn Off computer} daje naredni prikaz koji omogućava obavljanje dviju opisanih radnji.

 Odabir pred prestanak rada iStripper
Slika 4.4.52 Isključivanje računala.  

Sustav se može ugasiti i na način da se na jednu sekundu pritisne botun za paljenje, što automatski pokreće proceduru za zaustavljanje svih servisa, spremanje podataka i gašenje računala. Ako se pak botun za paljenje drži stalno pritisnut nakon otprilike pet sekundi računalo će se prisilno ugasiti.


 Cure iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper


SAŽETAK:

Važnost zaštite podataka najvažnija je briga korisnika. Da bi se lakše čuvali podaci dobro je disk razdijeliti na više particija, barem tri:

U poglavlju 9i opisana je ukratko instalacijska procedura Windows XP operativnog sustava kako je preporučuje autor. Treba imati na umu da se manje particije diska lakše održavaju. Ako je potrebno vrlo je lako vratiti neku ispravno spremljenu verziju operativnog sustava kad su korisnički podaci odvojeni. Nekad je brže i jednostavnije to učiniti nego 'ganjati' nekog CRVA ili neku sličnu napast koja se je u sustav ugnijezdila. Nema ništa gore za korisnika nego izgubiti podatke, bilo zbog virusa ili crva ili greške u radu ili otkaza sklopovlja. Backup je korisnikova svakodnevna briga.

Kakav je 'backup' sustav jedne banke? Recimo otprilike ovako: jedan sustav poslužitelja za obradu i arhiviranje podataka u podrumu zgrade, a drugi sinkronizirani na najvišem katu zgrade (zbog poplave ili požara), a identični sinkronizirani sustavi nekoliko desetaka kilometara dalje (zemljotres). Jeli navedeno pretjerano? Nije, autor ovih redaka nije te sreće da digne neki kredit i napravi nešto slično da se podaci ne zagube. Ako otkaže sva moderna elektronika, ostati će papir koji se opet čuva u više kopija na fizički odvojenim lokacijama. Uopće nije bitno jeli 'backup' neki NAS ili trake ili kartonski registrator ili sve to i još nešto drugo, ali je sigurno da se određeni broj uposlenika samo s tim bavi, odnosno to im je posao.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO Informatička abeceda