4.4.6. Zaštita podataka (backup)

 Go to English Page  Natrag  Windows XP  Dalje

 MyData Knox

Zaštita podataka, bolje reći odvojena kopija podataka i zaštitna kopija sustava najznačajnije su stavke na koji treba obratiti pažnju, s obzirom na moguće vrste korisnika računala. Zaštita podataka relativno je jednostavna. Sve podatke iz mape [My Documents] i drugih odvojenih mapa treba redovito kopirati na CD / DVD medij. U tu svrhu veoma su zahvalni CD-RW mediji, a osobito DVD-RAM, ako ga optički uređaji podržavaju, jer ove vrste medija ponašaju se na način kao disketa ako se prethodno formatiraju. Datotečni sustav je UDF tipa, no kako ima više verzija ovog formata, treba odabrati verziju koju podržavaju sva računala koja se koriste. Nativno Windows XP ne podržava rad s ovim datotečnim sustavom, već treba koristiti specijalizirane programe (kao Roxio programski proizvodi) koji to mogu.

Zaštitnu kopiju sustava također treba izraditi pomoću specijaliziranih programa, a može se koristiti i Windows BACKUP i RESTORE programska potpora. Backup programska potpora, ako se izravno ne instalira, treba dodatno ukomponirati, na način da se s instalacijsko CD-a iz mape [\Valueadd\msft\ntbackup] pokrene datoteka NTBACKUP.MSI. Kada je ova programska potpora pokreće se preko izbornika {Start}-{Accesories}-{System Tools}-{Backup}. Prozor koji se dobije prilikom pokretanja ovog čarobnjaka je:

 Odabir što će se arhivirati
Slika 4.4.45 Sustav za izradu zaštitne kopije.

Mnogo više opcija dobije se ako se isključi |Always start in wizard mod| i izabere opcija 'Advanced Mode'. Tada se nudi mnogo više mogućnosti za izradu zaštitne kopije.

 Izbor načina arhiviranja
Slika 4.4.46 Izbor načina izrade zaštitne kopije.

Bitno je da se datoteka zaštitne kopije (podrazumno nazvana BACKUP.BKF) ne smješta na disk ili particiju koja se želi kopirati, već na neku drugu koja s podacima koji se žele kopirati nema dodira. Ne postoji izravan način kopiranja navedene datoteke na CD ili DVD, no to nije veliki hendikep jer se datoteka može uvijek kopirati na optički medij na neki drugi način.

Način vršenja backup-a, odabran kroz izbor /Tools/-/Options/-||Backup Type||-|Default Backup Type| može biti:

Označavanje je bitno ako se želi vratiti točno određena konfiguracija. U svakom slučaju prvo se mora uraditi 'Normal backup' da bi se na njega primijenio jedan od ostalih postupaka. Mehanizam savršeno funkcionira ako je OS ispravan. No ako se OS ne može pokrenuti treba uporabiti instalacijski CD uz opciju ' R '-repair i imati pripravljenu disketu na kojoj će pisati gdje je .BKF datoteka. Stoga je jednostavnije koristiti ||welcome||-|Automatic System Recovery Wizard| postupak kojim će se spremiti .BKF datoteku na mjesto koje je odabrano i izraditi potrebna disketa.

Postoje besplatni i komercijalni alati za ovu svrhu od kojih se izdvaja 'Symantec Norton GHOST' programska potpora kao vrlo jednostavna i vrlo pristupačna po cijeni. Ona omogućava kroz svoj boot-CD (ili BART-PE izrađeni CD) vrlo brzo spremanje diskovne particije u datoteku ili rekonstrukciju particije iz datoteke.

 Izbor particije i mjesta za arhiviranje podatka
Slika* 4.4.47 Izbor mjesta spremanja i sadržaja zaštitne kopije. ( + / - )

Bez obzira na koji način se vrši zaštitna kopija, treba je redoviti vršiti, osobito pred instalaciju nove programske potpore ili upravljačkih programa. Podatke treba redovito kopirati na CD / DVD medije ili na vanjski tvrdi disk spojen preko USB sučelja. Usput, memorijski stick nije uređaj za čuvanje podataka, već samo za brzo i učinkovito prebacivanje s računala na računalo.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda