Informatički rječnik

NTLite - Uklanjanje komponenti i podešavanje

 Go to English Page Pojmovi

 iStripper affiliate iStripper

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  Prema kraju

'NTlite' je vrlo moćna programska potpora, kao TOR-ov malj. Njen autor, Dino Nuhagić, u svoje vrijeme napravio je također vrlo moćan programski alat 'nLite' za raščlambu (analizu) i nanovo sastavljanje (sintezu) Windows 2000, XP x86/x64 i 2003 x86/x64 operativnih sustava. 'nLite' je još uvijek raspoloživ na Internetu. Prema statistici gledanosti ovih stranica još uvijek ima korisnika koji koriste starije operativne sustave, te možda i prvi Nuhijev uradak ove vrste. Iako na sjedištu 'www.ntlite.com' postoji opis 'NTlite' programske potpore, a raspoloživ je forum i još korisnih sadržaja, u narednoj animaciji je kratki pregled njegovih mogućnosti.

 NTLite - Mogućnosti PI Network
Slika* 8. Dio mogućnosti NTLite.  

Od svega je najinteresantniji dio COMPATIBILITY prozor, jer ono što je u njemu prikazano služi za analizu sadržaja instalacijskog medija, uklanjanje ili izmjenu neželjenih sadržaja i potom sinteza u novi instalacijski medij. Dio raščlanjenoga navedenog prozora prikazuje naredna slika.

 NTLite - Uklanjanje komponenti
Slika 9. Uklanjanje komponenti OS pomoću NTLite.

Slika 9 je najveća slika što sam je na ovom sjedištu ikad napravio. Naravno, sastavljena je od više objedinjenih slika, a kompletni prozor mogao bi se dobiti samo na monitorima s prilično velikim zaslonom i vrlo velikom razlučivosti s tim da se zarotiraju za 90°. Ukratko, sve se svodi na brisanje 'kvačice' ( ✔ ) u kvadratiću uz koji pripada naziv i opis komponente operativnog sustava koja se razmatra. Zatamnjeni kvadratići ukazuju da prilikom rastvaranja pripadnog im sadržaja postoje sadržaji s pod-kvadratićima bez kvačice. Izbrisana kvačica u kvadratiću znači da se pripadni pojam neće uvrstiti u novi sintetizirani sadržaj operativnog sustava.

Zašto neki pojam uopće brisati? Zamislimo da je operativni sustav hrpa zrna fažola (datoteka) od kojih svaki ima neku zadaću. Da bi se zadaća koju sadrži određeno zrno fažola izvršila treba ga pronaći i dohvatiti. Ako je hrpa fažola manja lakše je pronaći i dohvatiti željeni fažol. Ima li u 'Windows 10' viška zrna fažola? Ima, i to prilično. Slijedi malo analize 'Windows 10 x86 build 1511' operativnog sustava, kojeg koristi autor ovog sjedišta i njegovi savjeti prilikom vršenja raščlambe.

Kada se sve to pažljivo napravi sadržaj na instalacijskom medija smanjiti će se i preko 30%. Osobito što će se izbaciti sve što pripada HOME a ne treba PRO verziji operativnog sustava.

Da se ne mučite s pojedinim postavkama operativnog sustava, neke se mogu unaprijed definirati prema narednoj slici:

 NTLite - Postavke OS PI Network
 iStripper
 PI Network
Slika 10. Definiranje postavki OS s NTLite.  

No pripazite, ovo posljednje što se tiče upravljačkih progama Microsft jednostavno ignorira i rješivo je jedino s wushowhide.diagcab prema slikama 4.6.56c i 4.6.76. Prije instalacije uživo dobro je sve prekontrolirati kako radi na virtualnom računalu. Izrada novog instalacijskom medija vrši se akcijom 'Applay' te na dugme 'Process'. Tijekom sinteze lijepo se vidi kako napreduje u prikladnim prikazima glavnog prozora 'NTlite' programske potpore.


 Cure iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper


SAŽETAK:

Ukratko, programska potpora 'NTlite' služi za uklanjanje komponenti u sastavu instalacijskog medija OS kako bi isti po obimu bio manji, a time i OS nakon instalacije brži. Uklanjanje komponenti izvršeno je prema konfiguraciju računala u 'Primjeru II'.

To je vrlo korisna programska potpora osobito za sistem-inženjere koji održavaju računalnu mrežu, ali taj dio nije ovdje opisan. Glede toga treba kontaktirati 'NTLite' sjedište te pregledati njegov forum i FAQ, a kupnjom se dobije osigurana podrška po bilo kojem pitanju. Osim toga Dino će prihvatiti i ugraditi svaku pametnu sugestiju, a da ne kažem da redovito prati sve Microsoftove izmišljotine.

Za instalaciju operativnog sustava odabrana je verzija 'Windows 10 v1511-x86' (nadograđena verzija je 'v1511_2-x86') jer se je pokazala najstabilnija i najprikladnija glede rada starije programske potpore. Stoga je preuzeta s Microsoftovog sjedišta datoteka 'en_windows_10_multiple_editions_version_1511_x86_dvd_7223716.iso', veličine 2'962'582 kB. Sadržaj ove datoteke kopira se u imenik [!_Windows-1]. Potom se s Microsoftovog sjedišta preuzme datoteka 'Win10_1511_x32_CU1177-kb4052232.msu', posljednja kumulativna nadogradnja, i njen sadržaj raspakira se u imenik [#W-update]. Potom se s 'NTLite' izvrši ugradnja novih sadržaja u imenik [!_Windows-1]. Po završetku ugradnje novih sadržaja cijeli imenik [!_Windows-1] kopira se u imenik [!_Windows-2]. Tada se s 'NTLite' u imeniku [!_Windows-2] uklanja sve što se sigurno i bez posljedica na rad OS smatra nepotrebno. Potom je smanjeni sadržaj iz imenika [!_Windows-2] kopira u imenik [!_Windows-3] i izvršava se dodatno pažljivo smanjivanje instalacijskih sadržaja, te podešavanje pojedinih parametara i servisa, te je konačna vrijednost instalacijske .ISO datoteke smanjena na veličinu 2'195'136 kB. Ako je potrebno smanjivanje instalacijskog sadržaja može se raditi u još manjim koracima po volji (do [!_Windows-X]) radi preciznosti, i lakše je ponoviti postupak u slučaju greške s manje izvršenih izmjena. Dobro je svaku izmjenu prekontrolirati u 'VirtualBox'. Nakon instalacije, prema opisu u završnoj stranici o 'Windows 10' operativnom sustavu, zauzeće instaliranog operativnog sustava iznosi 7'844'160 kB. Popis uklonjenih sadržaja možete pregledati u datotekama koje možete preuzeti ovdje.

Uporaba 'NTLite' programske potpore i instalacija 'Windows 10' operativnog sustava na virtualno računalo izrađeno programskom potporom 'VirtualBox' (novija verzija) opisana je s 120 slika u datoteci koju možete preuzeti ovdje.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  Prema kraju

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/pojmovi/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Pojmovi
 Pojmovi Informatička abeceda