PCI-Express 4.0 matična ploča - Chipset Z590

 Go to English Page  Natrag  Matična ploča  Dalje


 Tiger Lake Prvo osobno-personalno računalo (PC) izradio je IBM u kolovozu 1981. Zasnovan je na otvorenoj arhitekturi sa sedam utora (slot) za umetanje kartica, što je omogućilo drugim proizvođačima da se za njega mogu razviti svoje kartice. Koristio je Intel 8088 CPU koji radi na 4.77 MHz i sadržavao je 29'000 tranzistora. Nema ventilatora unutar kućišta računala. Otvoreni koncept bio je razlog zašto je brzo prihvaćen na tržištu i postao je popularniji od ostalih 'zatvorenih' platformi (poput Apple, Commodore, Spectrum, Atari ...). Prvo prijenosno računalo, slično današnjim prijenosnicima, bila je Compaq Armada krajem 1990-ih. Otprilike 2010. godine, prijenosnici su preuzeli dominaciju na tržištu računala. Stoga ne čudi što je danas razvoj mikroprocesora prvenstveno usmjeren na mobilne uređaje.

U skladu s tim, razvoj mikroprocesora nije ništa drugačiji s Intelom. Intelovo jezero Tiger Lake je kodno ime za 11. generaciju Intel Core mobilnih procesora temeljenih na novoj jezgri mikroarhitekture, proizvedenoj Intelovom trećom generacijom 10 nm procesa poznatog kao 10SF (10 nm SuperFin). Tiger Lake zamjenjuje Ice Lake obitelj mobilnih procesora, što predstavlja daljnji korak optimizacije u Intelovom modelu unapređivanja procesa-arhitekture-optimizacije. Ovi četverojezgreni procesori dizajnirani su za prijenosnike s 'ultraportibilnim igrama' s TDP-om od 28-35 W (Termalni Dizajnerski Potencijal).

S malim TDP-om sve je lakše izraditi, ali za moćne računale potrebe je drugačija situacija. Nije lako napraviti moćan procesor za računalo ATX platforme. Zbog toga postoji velika 'bitka' između AMD-a i Intela. Svi ostali su 'van igre'. Intelov doprinos najveći je na poslužiteljskim platformama, ali i u uvođenju novih tehnologija koje omogućuju svestranije korištenje kućnih računala. Njihov najnoviji čipset 'z590' u zajednici s procesorom može podržati gotovo sve bez potrebe za uporabom matične ploče sa sedam utora. Stoga je autoru ove stranice bilo teško pronaći ATX matičnu ploču koja bi učinkovito podržavala uporabu utora bez, na primjer, grafičke kartice koja 'pokriva' jedan utor i čini ga neupotrebljivim.

S obzirom na gore navedeno, izbor autora je matična ploča firme MSI (Micro-Star International). MSI u svom programu ima sljedeće kategorije matičnih ploča:

 


Primjer XVI

U ovom primjeru prikazani su blok dijagrami čipsetaz590. U primjeru prikazano matična ploča podržava Core i3, Core i5, Core i7 i Core i9 mikroprocesore desete i jedanaeste generacije planirane s podnožjem LGA 1200.

Zajedno s novim setom procesora, dobavljači matičnih ploča prezentirati će razne matične ploče zasnovane na čipsetu za Rocket Lake, a ove će matične ploče podržavati i trenutnu generaciju Comet Lake procesora. Novi čipseti imaju x8 DMI vezu na CPU, osim ako nije instaliran Comet Lake čip, tada je samo x4. Slično tome, Rocket Lake također će raditi u čipsetima serije 400, a matične ploče Z490 koje se oglašavaju s podrškom za PCIe 4.0 trebale bi to omogućiti putem ažuriranja BIOS-a. Ali Rocket Lake neće raditi s čipsetima H410 i B460.

 čipset z590
Slika 3.5.52 Blok shema čipseta z590.

Gotovo je nevjerojatno što sve podržava z590 čipset. Gotovo da nema potrebe za dodatnim uređajima, što je u biti i osnova nove generacije prijenosnih računala. Ako prijenosno računalo nema optički pogon, ne treba mu gotovo ništa drugo nego mikroprocesor 11. generacije, z590 čipset i nekoliko odgovarajućih M2 uređaja. Po mom mišljenju, Intel je izvrsno obavio posao s mikroprocesorima i čipsetom za prijenosna računala i očekujem da će i konačni proizvod za PC računala biti u istom rangu.

Prema opisu klasa matičnih ploča na početku ove stranice, odlučio sam opisati MSI matičnu ploču 'MPG Z590 GAMING FORCE' bez Wi‑Fi podrške, prikazanu na sljedećoj slici. Od sedam mogućih utora za ATX format matične ploče, ova matična ploča podržava pet utora koji su u potpunosti upotrebljivi uz jednu grafičku karticu u prvom utoru. Drugi se neupotrebljeni utori mogu koristiti, na primjer, za instaliranje TV kartice, zvučne kartice, kartice za snimanje video zapisa, ADA mjernog sustava ili neke druge specijalizirane kartice.

 'MPG Z590 GAMING FORCE' matična ploča
Slika* 3.5.53 MSI 'MPG Z590 GAMING FORCE' matična ploča. ( + / - )

Matična ploča koristi tri PCIe utora pune dužine, pri čemu gornja dva rade na PCIe 4.0 x16 ili x8/x8, a treći na PCIe 3.0 x4, s dva dodatna PCIe 3.0 x1 utora. Gledajući mogućnosti pohrane, uključuje jedan PCIe 4.0 x4 M.2 utor, te dva PCIe 3.0 x4/SATA M.2 utora, a svaki od njih prekriven vlastitim otmjenim hladnjakom s ljubičastom i žutom bojom. Ploča također uključuje šest SATA priključaka s podrškom za RAID 0, 1, 5 i 10. Na dnu PCB-a smješten je 6-pinski 12 V priključak za GPU, koji je dizajniran da pruži više snage PCIe utorima, iako je to vrlo rijetko i nije u potpunosti potrebno.

Mogućnosti ove matične ploče najbolje opisuje blok dijagram na slici 3.5.53b. Slika to pokazuje bolje od nekog superstručnog opisa. Konektori matične ploče prikazani su na sljedećoj slici i njihov se broj može lako povećati pomoću namjenskih limova-nosača i konektora za spajanje na matičnu ploču.

 Priključci 'MPG Z590 GAMING FORCE' matične ploče  Easy Miner
Slika 3.5.54 Priključci 'MPG Z590 GAMING FORCE' matične ploče.  

Matična ploča 'MPG Z590 GAMING FORCE' zaista pruža svestranost u svojoj upotrebi, a iako spada u neku srednju kategoriju matičnih ploča, prilično je skupa. Popularna narodna poslovica kaže: 'Plati, pa se rugaj.'
SAŽETAK:

Sviđa mi se ova matična ploča iako neće biti u uporabi na duže vrijeme. Naime, Intel namjerava prijeći s LGA 1200 na LGA 1700 podnožje za sljedeću generaciju mikroprocesora, a to bi bila platforma Alder Lake - S, koja će uz novo podnožje donijeti novi pravokutni format za procesore. Glasine kažu da su svrha ovog pravokutnog dizajna i prilično velik broj priključaka najvjerojatnije posljedica promjene dizajna prema više-čipnom dizajnu, smještanjem dva čipa utemeljena na 10 nm tehnologiji u zajedničko kućište, kako bi se bolje natjecali s AMD platformom. Vidjet ćemo.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/datoteka>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost

 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda