3.6.3. PC mreža

 Go to English Page  Natrag  Računalne mreže  Dalje

 MyData Knox

Pod pojmom PC mreže najčešće se podrazumijeva LAN konfiguracija realizirana prema jednoj od navedenih topologija. Može se realizirati kao HOST konfiguracija s PC računalima kao UNIX radnim postajama ili terminalima. Za HOST se može izabrati i moćnije računalo koje nije PC tipa. Takva organizacija prikladna je za obavljanje mnoštva srodnih zadaća i servisa od više korisnika koji će koristiti istu programsku potporu i datotečni sustav kao npr. knjigovodstvo i financije poduzeća ili ustanova i slično.

Manjim organizacijama i organizacijama raznolikog poslovanja prikladnija je Client-Server mrežna arhitektura PC računala povezanih preko npr. NOVELL NETWARE mrežnog operativnog sustava, koji će se nadalje koristiti za prikaz osnova LAN mrežnog sustava. Koncipiran je da radi na bilo kojem IBM PC kompatibilnom računalu (procesor tipa xx386 i moćniji), podržava različite i kombinirane topologije mreže, radne postaje s različitim operativnim sustavima i cjelokupni vodeći 'hardware' proizvođača LAN-ova. Donedavno preko 50% svjetskog tržišta lokalnih PC mreža temeljilo se je na primjeni NOVELL NETWARE mrežnog operativnog sustava dizajniranom za povezivanje 5, 10, 25, 50, 100, 250, 1000 radnih postaja u ovisnosti o verziji; podržava MS-DOS, Windows, Macintosh OS, OS/2 i UNIX radne postaje tako da mogu međusobno razdjeljivati podatkovne datoteke i koristiti zajedničke resurse mreže; u najmoćnijoj verziji omogućava automatsko komprimiranje dugo nekorištenih podataka i WAN mreže; ima programski riješenu 'print server' potporu; mogućnost integriranja u host mrežu računala te potporu različitim jezicima. Iz današnje perspektive čini se da je div poprilično oronuo. Linux - mali pingvin, uzima sve veći dio kolača, mnogo je jeftiniji i u nekim distribucijama besplatan.

U malim firmama donedavno je dominirala je sabirnička mrežna topologija preko tankog koaksijalnog voda za povezivanje računala radi jeftine izvedbe (cheapnet), ili modificirana sabirnička topologija pomoću uređaja za RAZDJELJIVANJE (HUB - središte prometa - koncentrator - čvorište) s elementima zvijezde prikazana na slici.

 Sabirnička Ethernet topologija  
Slika 3.6.8 Modificirana topologija sabirnice.  

HUB je poseban uređaj za ožičenje (wiring hub) u svrhu prijenosa električnih signala u zvjezdastoj topološkoj strukturi. Mreža je u suštini podijeljena u dvije radne skupine računala. Ovakva konfiguracija omogućava povezivanje razdvojenih cjelina i jeftinija je zbog uporabe PTT spojnih vodova pri spajanju s HUB-om. Veće ustanove uobičajeno koriste zvjezdaste topološke strukture koje se prema potrebi mogu proširivati manjim zvjezdastim strukturama (proširena zvijezda). Osim toga zahtjevi po brzini su veći te se koriste kvalitetniji komunikacijski kablovi i mrežni uređaji.

Sabirnička topologija utemeljena na tankom koaksijalnom kabelu, unatoč niskoj cijeni implementacije (cheapnet), nije usrećivala administratore mreža zbog osobitosti da neispravnost kabla ili njegovog neispravnog zaključivanja neizostavno dovodi do otkaza cijelog sustava. Pad cijena mrežnih uređaja za zvjezdastu topologiju (HUB i SWITCH) u potpunosti je istisnuo sabirničku topologiju u lokalnim mrežama.


Primjer I

Parametri mrežnog sustava kod različitih topologija mreža.

 Usporedba različitih tehnologija
Tablica 3.6.9 Svojstva različito koncipiranih mrežnih sustava.

Sabirnička topologija dozvoljava duljinu koaksijalnog kabela od 185 m do 500 m ovisno o vrsti kabela, a uporabom pojačala-ponavljača (repeater-a) može se povećati nekoliko puta. Topologija uporabom HUB-a dozvoljava razdaljine između pojedinih elemenata mreže do 100 m, a razdaljina između HUB-ova može se povećati uporabom pojačala-ponavljača (repeater). HUB je u suštini koncentrator ožičenja. Povezivanjem više HUB-ova može se uvišestručiti najveći razmak između krajnjih radnih postaja, ali ne više od faktora množenja prikazanog u gornjoj tablici (broj koncentratora u hijerarhiji). Ožičenje u zvjezdastoj topologiji je UTP (Unshielded Twisted Pair) ili STP (Shielded Twisted Pair) tipa, ili pojednostavljeno neoklopljene ili oklopljene uvrnute komunikacijske parice, kako je opisano i poglavlju 3.6.4.

Nekad je HUB predstavljao relativno složen i skup komunikacijski uređaj. Tehnološkim razvojem cijena mu je prema cijeni ostalih komponenti koje opslužuje došla zanemariva. Stoga je bolje za mrežni sustav koristiti zvjezdastu topologiju, tim više što se isto ožičenje može uporabiti za nadolazeće sustave brzine 1000 Mb/s ako se koristi UTP kabel barem kategorije C5e. Osim toga zvjezdasta topologija otpornija je na oštećenja kablova. Prekid jednog kabla znači prekid jednog smjera, a ne pad cijelog sustava kao u slučaju koaksijalne veze. To je jedan od razloga zašto sabirnička topologija nije dalje razvijana za veće brzine. Danas se nove mreže u pravilu dizajniraju u zvjezdastoj topologiji s UTP ožičenjem bez obzira na veličinu. Poneki ADSL uređaji, na primjer, obično u sebi sadrže nekoliko priključaka za UTP ožičenje i omogućavaju da korisnik dizajnira malu samostalnu računalnu mrežu od dva ili više računala bez dodatne mrežne opreme.

Umjesto HUB-a za povezivanje se radije koriste uređaji koji mogu analizirati promet kroz čvorište nazvani preklopnici ili skretnice (SWITCH). Osnovna razlika u radu je u tome što HUB dobivene podatke od jednog računala šalje svim ostalim računalima priključenim na njega bez obzira da li su im upućeni ili ne, dok SWITCH analizira i pamti kome su podaci namijenjeni i šalje ih samo računalima kojima su upućeni. Na taj način usmjerava se i ubrzava promet kroz čvorište. Osim navedenog bolji uređaji ove vrste mogu automatski isključiti neki priključak ako u tom pravcu ustanove neispravnosti u komunikaciji nastale oštećenjem kabla ili mrežne (komunikacijske) kartice u računalu. Na taj način funkcionalnost, otpornost na otkaz i sigurnost mrežnog sustava bitno je povećana.

 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda