4.3.2. Windows explorer (WE)

 Go to English Page  Natrag  Windows 98  Dalje


Svaki operativni sustav, pa tako i Windows 9X ima osnovnu programsku potporu za osnovne radnje s datotekama, kao što si kopiranje u spremu - clipboard (copy), premještanje (move), preimenovanje (rename), dohvat i ispuštanje sadržaja iz spreme na disk (paste), brisanje (delete) i pozivanje programske potpore koja će s datotekama i imenicima (nadalje mapama prema 9X terminologiji i izgledu ikone imenika) izvršiti dodatne zadaće koje osnovna programska potpora za rukovanje datotekama ne može, kao što je uređivanje teksta ili grafike ili komprimiranje i slično. Nije dobro veliki sadržaj, disk na primjer, kopirati u spremu niti se to može, navedena osobina učinkovita je za sadržaje veličine radne memorije.

Ova osnovna programska potpora u Windows 3.11 operativnom sustavu nazivala se je FILE MANAGER (slika 4.2.13), a u Windows 9X sustavu naziva se WINDOWS EXPLORER (WE). Zadaća im je ista, manipulacija (kako to ružno zvuči) datotekama i mapama. Glede korištenja WE korisno je ponoviti postupke glede kopiranja, brisanja i premještanja sadržaja, opisane u poglavlju 4.2.2. Na narednoj slici prikazan je izgled Windows explorer-a.

 Windowsv Explorer (WE)
Slika 4.3.8 Dva tipična dijela Windows explorer-a (WE).

Lijevi dio prozora prikazuje stablo particija i mapa diskova, te specifičnih mapa sustava i mrežnog okružja. Osim navedenog postoje i druge mogućnosti prikaza u lijevom prozoru explorer-a kao traženje (search) a može se i s |X| potpuno isključiti. U desnom prozoru prikazuje se sadržaj trenutno označenog diska ili otvorene mape u lijevom dijelu. Prikaz u desnom prozoru može se pomoću izbora /VIEW/ u glavnoj traci izbornika explorer-a može biti u obliku ikona, liste (skraćenog ispisa  bez detalja) ili detaljan prikaz s ispisom imena datoteke, veličine u kB, tipa i datuma zadnje izmjene. Ova posljednja opcija prikazana je na gornjoj slici. Klik na polje /Name/ uzrokovat će sortiranje sadržaja po abecedi a još jedan klik na isto polje sortira po abecedi ali obrnutim redoslijedom; naravno ponovni klik opet okreće redoslijed. Vrlo korisno. Isto vrijedi za ostala polja. Jako je korisno i polje /Modified/ jer se može u vrh staviti najsvježiji uradak po datumu kreacije.

Vrlo korisna opcija iz izbornika je /Tools/-/Find/ koja omogućava traženje datoteke s određenim sadržajem ili traženje računala u mreži kako bi se došlo do sadržaja koje neko drugo računalo nudi na mrežu. Dakle, u explorer ugrađeni su i mrežni element. No vrlo je nezgrapno kad treba sadržaj iz jedne mape premjestiti u drugu. Treba ih obje u lijevom prozoru explorera otvoriti, kliknuti na izvornu da se u desnom dobije sadržaj, odabrati datoteku i s D3 akcijom miša prenijeti je ili premjestiti u odredišnu mapu na lijevoj strani. Bolje rješenje je otvoriti dvije sesije explorer-a te u jednoj izabrati izvor a u drugoj odredište i s D3 obaviti akciju koju želimo 'noseći' iz jednog explorer-a u drugi.

 Dva aktivna prozora WE
Slika 4.3.9 Uporaba dva prozora Windows explorer-a (WE).

Da bi oba explorer-a imali isti velik prozor preko cijelog ekrana može se izabrati okomita raspodjela duž ekrana s D1 na izbornik poslova (donja traka koja je gotovo uvijek tu u kojoj su prikazana polja s trenutnim poslovima) te izborom /Tile Windows Vertically/. Treba imati na umu da će se okomito duž ekrana rasporediti svi prozori koji su na desktopu otvoreni. Dakle prozore koji nisu potrebni treba ugasiti ili ih minimizirati u izbornik poslova. Uz uporabu miša i kombinacija s tipkama (pogledati dodatak) rad s računalom postaje brz i učinkovit

Ako se u oba explorer-a isključi prikazivanje stabla diskova i mapa dobije se izgled koji neodoljivo podsjeća na proslavljeni manipulator datotekama - NORTON COMMANDER (NC). Postoji na Internetu besplatna programska potpora (freeware) koja gotovo da izgleda kao NC, te varijante koje treba jedanput malo platiti (shareware) koje su vrlo moćne kao na primjer TOTAL COMMANDER za kojeg na njegovim Internet stranicama piše: 'Total Commander, Version 9.0a, is a Shareware file manager for Windows® 95/ 98/ ME/ NT /2000/ XP /Vista/ 7/ 8/ 8.1/ 10, and Windows® 3.1.', raspoloživa je 16 bit-na, 32 bit-na i 64 bit-na verzija. A zna raditi s komprimiranim datotekama, uspoređivati datoteke i mape, radit kao FTP klijent i još mnogo toga. A četvorica Hrvata dala su si truda da ima prijevod na naš jezik. Kud bolje od toga za svega tridesetak dolara. Dana 27.05.2017. godine njihova stranica imala je 70'821'772 posjeta.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda