Podešavanje mrežne povezanosti

 Go to English Page  Natrag  Podešavanje sustava  Dalje

 MyData Knox

Naredna slika predstavlja prozor kada se iz izabere {Control Panel}-/Network and Internet/. Podešavanja se odnose na mrežne postavke koje se mogu inicijalno prirediti za tri načina umrežavanja prikazana na slici 4.5.10c ponuđena u inicijalnoj instalaciji. Prilikom instalacije u ovim opisima izabran je profil umrežavanja |Home network|.

 Mrežna povezanost
Slika 4.5.48 Podešavanje mrežne povezanosti.

Plavi botun sa strelicom u lijevo mapiran je i predstavlja spojnicu prema početnoj stranici s opisima podešavanja sustava.

U svakoj prilici može prirediti bilo koji od mogućih načina umrežavanja i uporabiti shodno okolnostima. Iako se mrežna povezanost može realizirati  na različite načine jedno je već postalo standard; gotovo sve zasniva se na TCP / IP skupu protokola. Treba razlikovati način na koji se računalo povezuje u mrežu barem u slijedeća tri koncepta:

Da bi korisnik prijenosnog računala, kojih je sve više, ostao funkcionalan u bilo kojem okruženju definirano je više načina umrežavanja prema slici 4.5.10c, koji se vrlo lako mijenjaju prema potrebi. Windows 7 u mreži je posebna tema koja slijedi.Network and sharing Centre

Naredna slika prikazuje mogući izbor od četiri odabira glede mrežne povezanosti i raspoloživosti resursa:

Bez riješene prve navedene opcije u popisu nema mogućnosti korištenja ostalih. Prilikom kreiranja mrežne povezanosti treba definirati profil koji pripada jednom od tri navedena u uvodu. Broj profila nije ograničen.

 Podešavanje mrežnih resursa
Slika*** 4.5.49 Povezanost u lokalnoj mreži / Povezivanje za ISP-a. ( + / - )

Dakle, ovaj dio podešavanja omogućava više načina povezivanja računala na mrežu koji se sa svojim postavkama drži pohranjen na sustavu. Sve postavke koje se definiraju uporabom čarobnjaka pod izborom /Set up a new connection or network/ pohranjuju se pod podrazumnim imenom ili nekim imenom koje zadaje korisnik. Kako je izabran profil |Home network|, u primjeru na slici 4.5.49a vidi se da je raspoloživa kućna mreža prema stavki 'HomeGroup: Joined'. Ove stavke nebi bilo da je inicijalno odabran profil |Public network| koji ne dopušta osobitosti kućnog umrežavanja glede sigurnosti. Moguće je ostvariti slijedeće načine povezivanja.

Moguće je istovremeno uporabiti samo jedan od navedenih načina povezivanja. Za mobilnog korisnika, kojih je sve više jer se prijenosno računalo koristi gotovo svuda, treba razlikovati dva osnovna koraka u povezivanju na Internet:

Ovaj lanac povezivanja najbolje ilustriraju tri ikone u vrhu slike (VPC, Network, Internet) i linije koje ih povezuju od kojih je jedna prekrižena. Kreirane mrežne postavke prema navedenim mogućnostima povezivanja na mrežu raspoložive su za uporabu u prozoru koji omogućava konekciju, a dobiva se izborom /Connect to network/ kako pokazuje slika 4.5.49b. Kada su svu uvjeti povezivanja na Internet zadovoljeni, gornja slika nadopunjuje se sadržajem prema slici 4.5.49c, na kojoj se vidi povezanost u javnom okruženju i kućnom okruženju, i prekrižena linija pretvara se u punu liniju ilustrirajući Internet povezanost prema ISP-u. Pregled /View your active networks/ nakon povezivanja s ISP-om dobiva dodatni 'Internet' redak.

Prema odabranim postavkama kućna mreža uvijek je raspoloživa. Ako se u pregledu /View your active networks/ akcijom L1 odabere ||Network - Home network||, nudi se izbor profila prema slici 4.5.10c. Prilikom boravka u nekoj 'kavani' koja omogućava Internet povezanost, po odabiru profila umrežavanja |Public network| dobiju se ograničene mogućnosti prema slici 4.5.49d. Gube se mogućnosti kućne mreže, ali po dolasku kući izbor ||Network - Public network|| omogućava povratak na stanje prema slici 4.5.49a odabirom profila umrežavanja |Home network|. Dakle, prijelaz iz jednog profila umrežavanja u drugi je vrlo brz.HomeGroup

U prethodnom opisu navedeno je da je kućna mreža moguća samo u jednom od tri načina umrežavanja. Jedino je tada moguće podešavati postavke za dostupnost sadržaja na raspolaganju učesnicima ovog tipa umrežavanja (sharing). Naredna slika 4.5.50a prikazuje da je kućna mreža nedostupna po izboru /Chose homegroup and sharing options/ kada je inicijalno prilikom izbora mrežne povezanosti izabran profil |Public network| prema slici 4.5.10c.

 Neaktivna kućna mreža
Slika* 4.5.50 Odsustvo kućne mreže / Podešavanje za kućnu mrežu. ( + / - )

Postavke sa slike opisane su konstatacijom 'This computer can't connect to homegroup'. Kad je računalo uključeno u kućnu mrežu raspoloživa su drugačija podešavanja pod nazivom 'This computer belongs to homegroup'. Ako su izvršena podešavanja za kućnu mrežnu grupu omogućavanje dohvata datoteka vrsti vrši se prema slici 4.5.50b. Moguća su dodatna podešavanja raspoloživosti izborom /Change advanced sharing settings/ gdje se može omogućiti automatsko nadgledanje i dodavanje učesnika (računala) u mreži, stavljanje na raspolaganje vlastitog pisača i još štošta.

Sadržaji se dijele preko biblioteka (Library - slika 4.5.26b). Umjesto raspoloživosti mapa, raspoložive su biblioteke, virtualne mape u kojima se grupiraju sadržaji s različitih lokacija na tvrdom disku. Otvaranjem biblioteke pristupa se svim dokumentima kao da su u jednoj mapi, iako su im fizičke lokacije posve raštrkane po disku i ostalim računalima u kućnoj mreži. Koncept biblioteke otklanja potrebu držanja iste datoteke na više mjesta. inicijalno je raspoloživo pet biblioteka za raspoložive sadržaje na mreži prema slici 4.5.50b. Zanimljiva je mrežna opcija da se multimedijsku datoteku reproducira na Windows 7 kompatibilnom umreženom uređaju. Na primjer, koristeći prijenosnik i njegovu bežičnu povezanost u kućnu mrežu, omogući se gledanje novog filma s DVD-a na TV uređaju koji je također dio kućne mreže. Reprodukcija se delegira s jednog uređaja na drugi, što pojednostavnjuje korištenje raspoloživih (dijeljenih) sadržaja u mreži između umreženih uređaja.Internet Options

Podešavanje IE (Internet Explorer) obavlja se preko kartica kako prikazuje naredni slijed slika.

 Svojstva mrežne povezanosti  iStripper
 iStripper
Slika*** 4.5.51 Svojstva povezivanja IE. ( + / - )  

Na slici 4.5.51b vide se prethodno kreirane moguće povezanosti, a izborom |Add...| prema slici može se kreirati novi profil povezivanja kako je prethodno opisano. Glede podešavanja pristupa mreže nema bitnih razlika u odnosu na poglavlje 4.4.4, mada u narednim opisima slijedi poglavlje 4.5.5 o podešavanju Windows 7 u mreži.

IE u posljednje vrijeme gubi na popularnosti zbog odsustva nadogradnje (upgrade) starijih verzija ovog preglednika. Trenutno prevladava GOOGLE CHROME Internet preglednik, a za IE Google je razvio 'GOOGLE CHROME FRAME', besplatni dodatak za Internet Explorer 6, 7, 8 i 9 na sustavima Windows 7/Vista/XP SP2 ili na novijim verzijama, koji od IE napravi moderan WEB pretraživač. Mijenja se IE pretraživački mehanizam s Google pretraživačkim mehanizmom koji se automatski nadograđuje, bez osobitog utjecaja na izgled IE sučelja. Nažalost, Google više ne razvija ovaj dodatak, ali vrijedi i dalje da ga je korisno uporabiti ako ga je negdje na Internetu moguće pronaći.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda  Control Panel