Podešavanje korisničkog računa

 Go to English Page  Natrag  Podešavanje sustava  Dalje

 MyData Knox

Korisnik se na sustavu prepoznaje po svom imenu, ali se s imenom ne identificira na sustav. Njegova pravu identifikaciju sustav prepoznaje po njegovom IDentifikacijskom broju (ID) koji mu se po slučajnom procesu dodjeljuje prilikom kreiranja. Na sustavu ne mogu postojati korisnici s istim ID. Slika nadalje predočava sve što pripada korisniku na sustavu.

 Korisnički račun
Slika 4.5.60 Podešavanje korisničkog računa.

Plavi botun sa strelicom u lijevo mapiran je i predstavlja spojnicu prema početnoj stranici s opisima podešavanja sustava.User Accounts

Inicijalni korisnički račun ostvaruje se kreiranjem korisničkog_imena i zaporke u postupku instalacije operativnog sustava. Svaki od korisnika pripada jednoj od mogućih grupa, na temelju čega mu ovise ovlasti u radu s računalom. Korisnik 'Administrator' ima na sustavu najveće ovlasti, a korisnici koji pripadaju grupi administratora također imaju vrlo velike ovlasti, ali ne sve ovlasti kao korisnik 'Administrator'. Korisnici i grupe objašnjeni su u opisu uz sliku 4.5.31.

Navedeno znači da kad se neki korisnik izbriše, novi korisnik s istim imenom imati će drugi ID. Ako se na primjer na sustavu kreira korisnik 'Pero', kao što prikazuje naredna slika 4.5.61a, njemu se pridružuje istoimeni imenik kao prikazuje slika 4.5.61b. Ako se korisnik 'Pero' ukloni sa sustava, navedeni imenik ne briše se automatski sa sustava, već ga treba obrisati pomoću WE nakon što se korisnik ukloni. Navedeno u potpunosti može obaviti samo 'Administrator'.

 Korisnici sustava
Slika*** 4.5.61 Osobitosti korisničkog računa - Identifikacija. ( + / - )

Ako se pak sadržaji koji pripadaju korisniku 'Pero' ne uklone nakon njegovog brisanja iz popisa korisnika, i nanovo se kreira korisnik 'Pero', dobiti će novi ID, a radni imenik zbog već postojećeg imena mijenja se kako prikazuje slika 4.5.61c. Dakle, prilikom brisanja korisnika treba obvezno obrisati njegove imenika pomoću WE. Korisniku se može promijeniti ime u 'Haso', na primjer, ali mu se ne mijenja ID, a kako je radni imenik povezan s ID ostane mu i dalje pripadni imenik pod imenom 'Pero'. Nadalje, promjena imena korisnika, kako je prikazano na slici 4.5.61d, NE MIJENJA ime radnog imenika korisnika. Na slici 4.5.62 vidi se korisnik 'Haso' kojemu radni imenik i dalje ima naziv 'Pero'. S promjenama imena korisnika, njihovim brisanjem i kreiranjem novih korisnika zaista treba biti oprezan, jer vrlo lako može doći do zbrke koju je kasnije teško razlučiti. Stoga ako se vrše nekakve promjene u navedenom smislu na računalu, prvo što treba učiniti je 'snimiti' stvarno stanje, pa tek potom odlučiti što i kako raditi.Parental Controls

Svakom od korisnika može se pridružiti srodan mu korisnik, kojemu je svojstvo da mu nadređeni korisnik može ograničiti ovlasti, djeci na primjer. Roditeljski nadzor.

 Srodnost korisnika
Slika 4.5.62 Podešavanje srodnosti računa.

To je centralizirani nadzor već postojećih korisnika, na primjer korisnik 'Drago' može nadgledati korisnika 'Haso' na način da mu recimo u pojedinim vremenskim razdobljima ograniči ili onemogući rad na pojedinim aplikacijama; zabrani određene igre tijekom popodneva u doba predviđeno za učenje. No s ovim nadzorom neka se pozabave roditelji male djece :-).Windows CardSpace

Kartice služe za čuvanje podataka korisnika ili osoba s kojima korisnik komunicira diljem svijeta. To je na neki način katalog kontakata koji se na sustavu čuva kriptiran. Osobnim karticama moguće je promijeniti sve podatke. Karticama koje su uključene u zbirku dobivene od osoba ili firmi s kojima se kontaktira moguće je promijeniti samo naziv.

 Podsjetnice
Slika 4.5.63 Kontaktna kartica osobe.

Ove kartice trebale bi omogućiti kvalitetniju komunikaciju korisnika s njegovim poslovnim okruženjem. Nije nužno sve podatke unijeti u osobnu karticu, dapače može ih se kreirati više od kojih će svaka sadržavati samo one podatke koji su za pojedine kontakte neophodni. Radi bolje zaštite osobnoj kartici korisnik može dodijelit PIN (Personal Identification Number) ili zaporku. Dakle, kartice predstavljaju svojevrstan digitalni identitet. Kako će se ove kartice koristiti u praksi kod Hrvata pokazati će vrijeme.Credential Manager

Akreditiv bi u osnovi trebao služiti za jednostavniju prijavu na Internet ili neku njegovu uslugu. Otvaranje izbora /Windows Credentials/ otvara se prozor u koji se upisuje; Resurs (proizvoljno ime za koga vrijedi akreditiv, naziv ISP-a na primjer), korisničko_ime za prijavu na resurs i zaporka, kao što prikazuje slika 4.5.64b. Slika 4.5.64a prikazuje jedan od kreiranih akreditiva.

 Akreditivi
Slika* 4.5.64 Kreiranje akreditiva. ( + / - )

Pošto je akreditiv kriptiran, dobro je u bilo kojoj komunikaciji koju je moguće ostvariti pomoći njega, uporabiti ga.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda  Control Panel