Podešavanje regionalnih postavki (lokaliteta)

 Go to English Page  Natrag  Podešavanje sustava  Dalje

 MyData Knox

Za većinu korisnika koji dolaze na stranice 'informatičke abecede' prema statističkom pregledu po lokalizacijskim postavkama moglo bi se zaključiti da pripadaju nekom drugom podneblju. Jedan od razloga tome što dosta kupljenih računala i laptopa dolazi s preinstaliranom verzijom operativnog sustava koja mnogo ne brine o lokalizaciji. Što to treba podešavati ako sve radi? Već samo ta činjenica žalosti, jer pokazuje da nam je nacija informatički nepismena. Podešavanje lokaliteta za naše područje je bolna točka. Kad je već riječ o ' točki ', autoru ovih redaka još uvijek nije jasno koja je njena 'službena i praktična' uloga u brojevnim prikazima u hrvata, jer su mu djeca učila u školi njenu primjenu na sve moguće različite načine. Za svoje potrebe koristi podešavanja kako slijedi.

 Lokalitet
Slika 4.5.73 Podešavanje lokaliteta, regionalnih postavki.

Plavi botun sa strelicom u lijevo mapiran je i predstavlja spojnicu prema početnoj stranici s opisima podešavanja sustava.Date and Time

Datum i vrijeme automatski se podešavaju samo na ispravnu vrijednosti ali ne i načina prikazivanja, koji se u osnovi dijeli na kraći i prošireni prikaz.

 Podešavanje vremena   
Slika 4.5.74 Podešavanje vremena.  

Vremenska zona podešena je tijekom postupka instalacije operativnog sustava. Promjena datuma i vremena je trivijalna operacija koja se vrši u kartici ||Date and Time||. Moguće je preko ostalih kartica podesiti dva sata, što je jako zgodno ako se često putuje 'preko bare', te promijeniti poslužitelj s kojim se vrši sinkronizacija točnog vremena.Regional and Language Options

Podešavanje regionalnih postavki za skraćeni i dugi oblik prikazivanja datuma i vremena, te način prikazivanja brojčanih vrijednosti prikazano je na narednom skupu slika.

 Podešavanje prikaza datuma i vremena
Slika 4.5.75 Podešavanje regionalnih postavki prikazivanja datuma i vremena.

Izbor /Additional settings.../ s gornje slike uvodi u novi prozor koji u osnovi ima podešavanja kao i gornji, ali uz više detalja koje je moguće podesiti.

 Podešavanje prikaza brojeva
Slika 4.5.76 Podešavanje regionalnih postavki za brojčane vrijednosti.

 Format prikaza datuma i vremena
Slika 4.5.77 Podešavanje regionalnih postavki vremena i datuma.

Moguće negdje u 'Narodnim novinama' piše koji su ispravni formati, mada autor ovih redaka misli da se podrazumne postavke koriste samo zbog toga što ih korisnici ne znaju promijeniti i da smo još uvijek informatički nepismena nacija. Jedan mali kuriozitet uz ovu temu. Autor ovih redaka u više navrata imao se je prilike susresti s računalima koja su roditelji djeci donijela iz Njemačke ili Italije još unatrag tridesetak godina; sve je podešeno i prevedeno, od BIOS-a pa nadalje. Toliko o čuvanju nacionalne svetinje zvane - MATERINJI JEZIK.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda  Control Panel