LZN - Lud, Zbunjen, Normalan - Prvi dio

 Go to English Page Natrag Windows 10 Dalje

 MyData Knox

Na prvi moment korisnik ostaje potpuno zbunjen raznim verzijama Windows 10 operativnog sustava; ništa ne razumije i zapita se tko je ovdje lud? No, posve je normalno da različite grupe korisnika imaju drugačije viđenje održavanja operativnog sustava. Na isti način ne poimaju ga korisnik kod kuće i sistem-inženjer oveće firme. Prvome su u prvom planu nove osobitosti osobito glede multimedijskih sadržaja, a drugome stabilnost sustava kako bi mu primijenjena sistemska politika omogućila željeni rezultat. Ovisno o vrsti korisnika ovisi i način održavanja operativnog sustava, što je posve razumljivo ako se razmotre verzije opisane u uvodnoj stranici.

Na stranicama Microsofta za različite verzije (builds) 'Windows 10' piše približno kako slijedi:

Informacije o izdanjima sustava Windows 10

Microsoft je ažurirao svoj model servisa. Polu-godišnji kanal (Semi-Annual Channel) pruža dva izdanja ažuriranja značajki godišnje, izdanje u ožujku i rujnu, te 18 mjeseci servisnu vremensku crtu za svako izdanje. Polu-godišnji kanal zamjenjuje koncepte trenutne podružnice (CB) i postojeće poslovne subjekte (CBB) počevši od srpnja 2017. godine s operacijskim sustavom Windows 10, verzija 1703. Od tog datuma treba izračunavati pravila o odgodi 'Windows Update for Business' na temelju široke spremnosti za implementaciju

Svakim izdanjem tijekom polu-godišnjeg kanala preporučujemo da ga odmah počnete implementirati na 'ciljanu' opremu te postići punu implementaciju po vlastitom nahođenju. To će vam omogućiti što brži pristup novim značajkama, iskustvima i integriranoj sigurnosti. Dodatne informacije potražite u postu bloga i Brzom vodiču za Windows kao uslugu.

Windows 10 verzija i opcija servisiranja ima dosta i možete ih pratit preko ove spojnice. Povijest izdavanja verzija operativnog sustava Windows 10 prikazan je nadalje.

Izvor: Microsoft WEB page https://docs.microsoft.com/en-us/windows/release-information/, na dan 31.08.2020. godine. Činjenice da je kompatibilnost u odnosu na stariju programsku potporu vrlo loša, same verzije međusobno su nekompatibilne, servisiranje pojedinih verzija je prekratko, najstarija verzija prebrzo se ukida, vrlo loše samoodržavanje, i još niz drugih propusta upućuju na to da je suštinski 'Windows 10' nestabilan operativni sustav (mišljenje autora ovih stranica). Za automobil dobijete pet (5) godina garancije i barem još toliko godina za rezervne dijelove po prestanku njegove proizvodnje. Nadalje su navedeni programi i postavke operativnog sustava koje autor koristi da bi 'Windows 10' radio po njegovoj želji.

RTM* - Release To Manufacturing - Kratica za verziju softverskog proizvoda koja se daje proizvođaču hardverskih proizvoda kao inicijalni skup paketa programske potpore da se na vrijeme priprave za buduće verzije svojih proizvoda. Nije baš jasno zašto se osnovna verzija operativnog sustava tijekom vremena mijenja. Znači li to novo sklopovlje, nove upravljačke programe i novu programsku potporu?

Windows 10 operativni sustav uvodi novi način za nadogradnju, implementaciju i usluge za Windows: Windows kao uslugu. Microsoft je zamišlja svaki dio procesa, kako bi se pojednostavio život IT profesionalca i održavanje dosljedno Windows 10 iskustvu za svoje kupce. Pregled Windows kao usluga je:

Za Windows kao servis, održavanje je u tijeku i iterativno (učestalo). Pri zamjeni prethodnih verzija sustava Windows potrebno je da organizacije izrade grupe korisnika u kojima će se promjene odvijati u fazama. Tipično, to su korisnici u rasponu od lako prilagodljiv, manje prilagodljivih i rizičnih do najrizičnijih. U sustavu Windows 10, slična metodologija postoji, ali izgradnja grupa je malo drugačija. Implementacija sustava prstenova (RINGS) u razvoju Windows 10 slično je implementaciji grupa u većini organizacija izrađenih za potrebe velike revizije i nadogradnje. Definiranje implementacije prstenova je općenito jednokratni događaj (ili barem rijetko), ali ako treba ponovno revidirati ove grupe kako bi se osiguralo da je sekvencioniranje što točnije. Također, postoje slučajevi u kojima klijentskim računalima mogao kretati između različitih implementacija prstenova kada je to potrebno. Primjer implementacije prstenova koji je moguće uporabiti prikazana je u sljedećoj tablici.

Implementacija sustava
prstenova
Grana
servisiranja
Ukupno tjedana nakon tekućeg servisiranja
(CB) ili servisiranje za tvrtke (CBB)
Preview Windows
Insider
Pre-CB
Ring 1 Pilot IT CB CB + 0 weeks
Ring 2 Pilot business users CB CB + 4 weeks
Ring 3 Broad IT CB CB + 6 weeks
Ring 4 Broad business users CBB CBB + 0 weeks
Ring 5 Broad business users
#2
CBB CBB + 2 weeks
as required by capacity or other constraints

U ovom primjeru, ne postoje prstenovi izrađeni od dugoročnog servisiranje (LTSB). Model LTSB servisiranja ne prihvaća ažuriranje osobitosti. Implementacija sustava prstenova vjerojatno će rijetko mijenjaju u organizaciji, ali bi trebalo periodično procijeniti kako bi se osiguralo da raspoređeni ritam još uvijek ima smisla. To bi trebao biti normalan slijed događaja.

Stranice koje slijede odnose se na obične smrtnike i opisuju kako održavati zdravlje Windows 10 operativnog sustava. Dakle, radi se o CB grani servisiranja i izboru prstena koji odabere. Koju će od njih korisnik odobrati njemu je na volju, što se može podesiti u postavkama OS. Naravno, radi se o licenciranoj verziji Windows 10. Na koji način su ostvarena licencna prava nije tema ove stranice.

Svaki drugi utorak u mjesecu, a ponekad i u druge dane prema potrebi, Microsoft izdaje nadopune za operativni sustav. Po mome, nadopune bi trebale poboljšati opće stanje OS (x86 i x64 verzije), bilo ispravkom pogrešaka (bug) ili dodavanjem novih osobitosti, osobito glede novih vrsta sklopovlja. Tim više što su javno obznanili da je ovo posljednja verzija OS u nizu različitih 'Windows' proizvoda. Nadogradnja se vrši izravno iz operativnog sustava, ako je omogućena automatska nadogradnja, ili preuzimanjem .ISO datoteke pomoću programa 'MediaCreationTool.exe', čija je ikona prikazana na početku ovog paragrafa. Program je besplatan i može preuzeti sa sjedišta Microsofta, ali licencu za instalaciju treba kupiti. Naredne upute mogu biti i na nekom drugom jeziku, ovisno o lokalitetu.

Da puno ne duljimo, u 'Google' ili 'Bing' tražilicu upisati puno ime navedene datoteke. Vjerojatno će prvi izbor biti stranica s koje se može pruzeti navedena datoteka. Kako prikazuje naredna animirana slika, postupak je vrlo jednostavan.

 Preuzimanje MediaCreationTool.exe
Slika* 4.6.61 Preuzimanje instalacijske datoteke za 'Windows 10'.

Datoteka se može pohraniti bilo gdje i nisu potrebna nikakva posebna prava za njeno pokretranje. Kada se datoteka pokrene slijedi niz radnji prikazan na narednoj animaciji.

 Rad MediaCreationTool.exe
Slika* 4.6.62 Rad programa za preuzimanje željenih sadržaja.

Nakon prihvatanja licencnih prava slijedi upit dali se želi izravna nadogradnja na računalo ili preko prenosivog medija. Oni lijeniji ili ležerniji (casual) odabrati će prvo i u pravilu su to korisnici koji o računalu puno ne znaju i kupili su već gotovo i instalirano računalo. Autor ovih redaka više voli drugu opciju iako nezgrapno piše da se radi od drugom računalu. U osnovi radi se o izradi medija za 'čistu instalaciju' na već postojeće računalo, kako bi se fragmentacija OS smanjila (nagomilavanje niza slijeda nadopuna i ispravki). Nakon povezivanja programa s Microsoft poslužiteljima, program vrši kratku analizu stanja računa te potom 'pita' na koji medij se želi izvršiti instalacija. Meni osobno draža je izrada instalacijskog medija (DVD), jer mogu na njega pridodati potrebne upravljačke programe ili nešto drugo. A dopunu sadržaja medija i 'čistu instalaciju' mogu izvršiti po volji.

Kad program analizira računalo i konzultira se s bazom podataka na Microsoft poslužitelju, pita korisnika da odabere mjesto gdje će spremiti datoteku.

 Lokacija za preuzimanje
Slika 4.6.63 Odabir mjesto za preuzimanje.  

Potom slijedi preuzimanje, zapisivanje i verifikacija zapisanih sadržaja i na kraju upit želi li se odmah izraditi medij što se može ignorirati, kako prikazuje naredna animirana slika.

 Preuzimanje i verifikacija
Slika* 4.6.64 Preuzimanje i verifikacija.

Da je program za preuzimanje vršio neke analize stanja računala pokazuje slika 4.6.54a, što se vidi iz kreiranih privremenih imenika [$WINDOWS.-BT] i [$Windows.-WS]. Ako se ne izvrši instalacija, ovi imenici automatski nestaju po čišćenju sistemske particije.

 Privremene datoteke instalacije Babylon Traffic
Slika* 4.6.65 Privremeni imenici / Sastav .ISO datoteke.  

Iz programa za uređivanje .ISO datoteke (slika 4.6.54b) vidi se da u osnovi dateteka install.esd sadrži sve potrebno za instalaciju operativnog sustava, manja je od RTM .ISO datoteke, te se mogu pridodati željeni upravljački programi. Pošto je njen sadržaj manji od pune verzije za instalaciju Windows 10 za očekivati je da će i veličina sistemske particije biti manja, te da će računalo raditi brže. Potom slijedi instalacija programske potpore i još malo 'ušminkavanja'. No, prilikom 'čiste' instalacije treba uporabiti i instalacijski DVD od pune verzije 'en_windows_10-multiple_editions-version_1607-updated_jul_2016_x86-dvd_9053863.iso', jer PC-DVD napravljen kako je prethodno opisano ne sadrži imenik DISK:\sources\sxs (.NET Framework). Dobro je imati kvalitetnu 'TO-DO' listu, jer uz nju sve može biti gotovo za jedan dan.

Iako se već u suštini zna nije na odmet još jednom pripomenuti, prije bilo kakve instalacije izraditi zaštitnu kopiju (backup) sistemske particije i programske particije (ako se koriste dva diska prema već opisanoj tablici za Windows 7. Usput, za izradu slike particije još uvijek uredno mi pomaže programska potpora GHOST. Ne kažem da nema i bolje, ali ova mene zadovoljava.

Sve do sada navedeno nije razlog da se zanemari silna dosadašnja programska potpora, koja bi trebala učinkovito raditi koristeći 'Compatibility Mode', a koja se recimo preko 'eBay' sustava još uvijek prodaje iz preostalih zaliha raznih dobavljača. 'Compatibility Mode' ima raspon prilagođavanja rada programske potpore korisnika od 'Windows 95' do 'Windows 8' operativnih sustava. Zašto onda uredno ne rade 'Dreamweaver 8', 'Ulead PhotoImpact', 'Ulead GIF Animator' i druga starija programska potpora? Nekad kompatibilnost 'unatrag' nije bila neki veliki problem, npr. navedena programska potpora uredno je radila na 'Windows XP' operativnom sustavu, ali sada se ne mogu se oteti dojmu da je ova osobitost u priličnoj mjeri zanemarena, osobito glede starijeg sklopovlja. Osim toga učinkovito povećanje objekata kod monitora visoke rezolucije nije se dobro pokazalo. Ima se dojam da je prikaz 'razmazan'. Bolje se 'snalaze' neke igre prilikom rada na većim rezolucijama u odnosu na operativni sustav.

 MainConcept Tzv. 'Custom scaling level' je loš i ne preporučuje se. Autor ovog štiva odlučio je samo povećati pojedine fontove, što ponekad rezultira smiješnim rezultatima, npr. forme programske potpore poremete se, padajući izbornici su koji put s 'bold' fontom, a izbornici prema slici 4.6.16 i dalje imaju sitne fontove za razliku od 'MSOffice' programske potpore gdje su veći. Pa što onda uraditi? Po ovom pitanju, moje je mišljenje, Microsoftt ima još mnogo toga poboljšati u ovom operativnom sustavu. Ali ne uz konstataciju da svaki ispravljeni BUG donese dva nova. Tako se npr. vremenska prognoza neko vrijeme nije željela prikazati u uvećano pločici izbornika. A niti prilično nova TV kartica neće uredno da radi niti s jednim 'codec packom'. Zar se mora kupiti nova TV kartica? Klik na sličicu u početku ovog paragrafa vodi na sjedište gdje su multimedijski koderi koji svoj posao obavljaju korektno, tako da nisam bio posve u pravu, ali treba dobro platiti. Narodna poslovica kaže: 'Koliko para - toliko muzike!'.

Kako vrijeme prolazi sve je bolje i bolje. S nadogradnjom u studenom 2016. godine operativni sustava više ne prepoznaje vanjske USB uređaje za pohranu podataka (Windows upravljački programi). Naime, radi se o upravljačkom programu USBSTOR.SYS kojega nadograđeni 'Windows 10' ne prepoznaje. Valjda će to riješiti?

Nakon druge 'Kumulativne nadogradnje' sve radi. Ili se je samo popravilo? E sad me već pomalo hvata bijes. Naime, preuzmem s njihovog poslužitelja novu verziju za PC da napravim 'čistu instalaciju'. Novo sklopovlje, sve novo, a nakon instalacije računalo se sruši. Možda nešto sklopovski ne valja? Testiraj, analiziraj, probaj ... Srećom sačuvao sam 'image' od prethodne instalacije i sve radi OK neprekidno četiri dana bez gašenja. Nadogradim nove upravljačke programe i sve je opet OK narednih dana. Te nadogradnja (build) ova, te nadogradnja ona. Svaka različita. Kao da pet timova radi svaki svoju verziju. Za poludit. Žalosno!

Dodatno, definitivno me uhvati bijes kad na sistemskoj particiji Windows OS vidim dva imenika, [Program Files] i [Program Files (x86)]. Zar običan korisnik mora voditi brigu o tome? Konfuzno!

Za kraj ove iritantne stranice evo izvadak iz datoteke praćenja događanja na sustavu koji se pojavljuje svakih par sekundi:

- <Event xmlns="https://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
 - <System>
   <Provider Name="ESENT" />
   <EventID Qualifiers="0">488</EventID>
   <Level>2</Level>
   <Task>1</Task>
   <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
   <TimeCreated SystemTime="2017-03-09T14:54:10.006119400Z" />
   <EventRecordID>57599</EventRecordID>
   <Channel>Application</Channel>
   <Computer>GIGABYTE</Computer>
   <Security />
  </System>
 - <EventData>
  <Data>svchost</Data>
  <Data>1348</Data>
  <Data>SRUJet:</Data>
  <Data>C:\Windows\system32\SRU\SRUtmp.log</Data>
  <Data>-1032 (0xfffffbf8)</Data>
  <Data>5 (0x00000005)</Data>
  <Data>Access is denied.</Data>
  </EventData>
 </Event>

Navedeni imenik ne pojavljuje se nakon 'čiste' instalacije, niti nakon rada na računalu. Biser nad biserima! Dodavanje imenika 'na ruke' i pripadnih mu prava ne dovodi do nikakve razlike. Prividno rješenje je uporaba komande (CMD prompt - RUN) 'Services.msc' i isključivanje servisa 'Diagnostic Policy Service' i čekati dok se u Microsoftu dosjete kako riješiti riješiti ovaj problem prisutan već kod prijašnjih verzija OS.

S programskom potporom ukomponiranu u 'System' i 'gpedit.msc', kako je opisano na prethodnoj stranici, zabranjeno je ili dozvoljeno nekoliko aktivnosti tijekom podešavanja sustava.

Zašto je zabranjena 'restore' opcija? Zbog toga se na sistemske diskove ne utrpava svašta automatski. Za particije [C:] i [D:] vrši se snimanje slike particije pomoću prokušane programske potpore 'GHOST', a podaci s particija [E:] i [F:] jednostavno se kopiraju na vanjski disk. A može se uporabiti i 'Oblak' ili NAS.

Sve navedeno prvenstveno je napravljeno zbog serije 'Crimson' i 'ReLive' upravljačkih programa za 'AMD' grafičke kartice serije 'R7 370', koji su o odnosu na 'Catalyst Control Center - CCC' upravljačke programe, po mome mišljenju, katastrofa. Bolje reći korisničko sučelje prilagođeno je 'velikim dodirnim površinama', a preformanse 'novih' upravljačkih programa su na testiranju 20% lošije (slika 4.6.55). I sve prije navedeno u sistemskoj politici napravljeno je da se 'stari' upravljački programi ne prepucaju 'novima', što se neprekidno događa. Osim toga problemi su sa starijim upravljačkim programima za starije uređaje, jer novih nema. Zar je 'AMD' kod Microsofta nedodirljiva sveta krava? Koliko će još biti nedodirljivih svetih krava?

I kad se navedeno napravi ne može se instalirati kumulativna nadogradnja i slijede poruke prema narednoj slici. Ako se poništi sistemska politika instalacija uspije ali se ne mogu vratiti upravljački programi grafičke kartice na staro.

 Poruke o nadogradnji
Slika* 4.6.66 Nadogradnja Windows 10 OS v1607 i v1703. ( + / - )

To znači da dok se navedeno ne riješi ostaje sve po starome i nadogradnji nema. Nije baš utješno. No, i kad nadogradnja uspije slijede poruke za 'staru' programsku potporu prema narednoj slici.

 Poruke UAC
Slika* 4.6.67 UAC - kompatibilnost.  

Zar je stara programska potpora problem? Što o tome misli famozni 'Compatibility Mode'? Možda Microsoft misli da su njihovi programi kupljeni preko njihove trgovine, bolji od pofesionalnih programa za istu svrhu, iako su moguće starije verzije te stoga starijeg datuma?

NAZNAKA: Prilikom 'čiste' instalacija verzije 1703 na virtualno računalo (VirtualBox), te potom na novo fizičko računalo (Gigabyte; komponente stare godinu dana, i još se proizvode) opisano na prethodnoj stranici, ima različite rezultate. Prvo je prošlo u redu, a drugo odmah po početku instalacije 'ispalilo' je podosta BSOD-a. Razlike glede ovog problema nema prilikom instalacije s medija napravljenog od preuzete 'en_windows_10-multiple_editions-version_1703-updated_march_2017-x86_dvd_10188977.iso' datoteke ili PC-DVD izrađenog medija kako je prethodno opisano. Vjerojatno generički upravljački programi nisu u redu. Stoga instalacija OS i upravljačkih programa za v1703 nije ni rađena, pričekati će, iako sumnjam da će Microsoft glede toga nešto poduzeti.


 Cure iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper


SAŽETAK:

 Pampers 10 Microsoftova ažuriranja sve su veća mrlja na njegovoj slavi već neko vrijeme - posebno glede većih Windows 10 ažuriranja. Gotovo da više i nema multimedijskih aplikacija na 'DirectShow' bazi da rade bez ikakvih problema. Naknadno sam ustanovio da ni web-kamera neće da radi kako treba, kao i TWAIN skener. Pa gospodo iz Microsofta, čemu Vam služi 'Compatibility Mode'? Za šminku? Ili da jebete sirotinju da kupuje novo sklopovlje i programsku potporu? A počelo je s reklamom tipa 'Sve što je radilo na 'Windows 8' raditi će i na 'Windows 10'. Ja bi dodao; 'Ako je radilo na verziji 'Win10_1507' ne znači da će raditi na verziji 'Win10_1607' ili na verziji 'Win10_1703' ili na nekoj novijoj. A sve je tako lijepo i idilično počelo, 'Windows 10' i starija programska potpora radili su bezprijekorno na računalu starom gotovo 10 godina (slika 3.5.70e) prema konfiguraciju opisanoj u 'Primjeru I'. Što se je dogodilo? Moram biti malo zločest. Imao je Bill Gates pravo kad je rekao otprilike ovo; 'Nije važno koliko si dobar, nego koliko prodaš'. I još ako se udruže s proizvođačima sklopovlja situacija za 'običnu raju' je više nego jadna. Kako to da se Google tako ne ponaša? Prema najavi Microsofta, Win10_1507 zadnju će nadogradnju dobiti 9. svibnja 2017. tijekom redovnog ažuriranja. Nakon tog datuma sigurnosne i ostale nadogradnje dobivat će samo računala s Win10_1607 i Win10_1703. Čini mi se da se nadzire novi proizvod kao npr. 'Windows 11', koji će se morati kupiti. A 'Windows 10' biti će nešto kao 'Captain Ahab' (Moby-Dick).

Pa kad se svi žale na forsiranje Windows 10 operativnog sustava od strane Microsofta i prave šale na račun njegove kvalitete i uporabljivosti, evo i mog prepravljenog priloga od uradaka koje sam vidio na Internetu.

 Windows serija OS

Jasno je da Windows OS i njegova programska potpora nikad neće biti kao 'Maya', aplikacija koja se koristi za generiranje 3D sekvenci za uporabu u filmu, televiziji, razvoj igara i arhitekture. Programska potpora inicijalno je izdana za IRIX operativni sustav (Unix). Microsoft Windows 10 po svojim osobitostima, ovakav kakav je sad, nije mu ni do koljena. A možda je cijeli razvoj Windows 10 još u pelenama (pampers) pa treba vremena da prestane piškiti?

Još naznaka za kraj. Kada se primjene sva raspoloživa ograničenja, premještanja mapa, 'čišćenja' i slično, lako je moguće da se kumulativna nadogradnja ne može instalirati. Jedino što preostaje je 'čista instalacija' i ponovno podešavanje sustava. Moguće se nadogradnja ne može izvršiti jer je većina 'ponuda' programske potpore Microsofta deinstalirana uključujući i super-preglednik 'Edge'.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO Informatička abeceda