7.12.2. Akt s pravilima o umjetnoj inteligenciji

 Go to English Page  Natrag  Informatika u praksi  Dalje


 UI Europska unija postat će prva regija u svijetu koja će pravno regulirati pitanja umjetne inteligencije. Stoga autor na ovoj straniciu nema što izmišljati nego jednostavo prepisati i moguće sažeti ono što su već nadležna tijela EU napisala. Još bolje je ako prepiše već sažeto, pa je u tu svrhu kopirao tekst iz IT časopisa 'BUG', ne da im konkurirao kao prvi autor koji se toga prihvatio, nego prosto iz razloga što publika IT časopisa 'BUG' nije ista kao publika koja čita stranice s ovog sjedišta, pa će sve skupa javno biti još raspoloživije zainteresiranima. Za svaku pohvalu je slika u zaglavlju ovog paragrafa, koju su u tekstu uporabili, te time obogatili žensku enmancipaciju i utemeljili UI kao ženski rod. Regulativa je potvrđena nakon maratonskih 37-satnih pregovora između predstavnika Vijeća i Europskog parlamenta, tijekom decembra 2023. godine. Iz Bruxellesa tu regulativu već proglašavaju povijesnom.

Pravila, sadržana u Aktu o umjetnoj inteligenciji, primjenjivat će se u svim državama članicama, zasnovana na definiciji umjetne inteligencije koju nazivaju 'otpornom na budućnost', tj morala bi biti dovoljno široka da bude prilagođena budućim okolnostima. Cijeli pristup reguliranju umjetne inteligencije zasniva se na procjeni rizika koji ona može predstavljati, od niskog, preko visokog do neprihvatljivog.

Akt će uvesti različita pravila za različite vrste umjetne inteligencije, upravo prema riziku koji ona može predstavljati. Pravila su svrstana u četiri skupine. Piramida na narednoj slici predočuje što akt sadrži.

 Skupine UI
Slika 7.12.6. Skupine umjetne inteligencije.

Karakteristično za pojedine skupine je:

Kompanije koje se neće pridržavati navedenih pravila, bit će kažnjavane.

Akt predviđa i pojavu Opće Umjetne Inteligencije. U tom slučaju glavna odrednica je transparentnost u svim dijelovima vrijednosnog lanca. Za vrlo moćne modele, koji bi mogli predstavljati sustavne rizike, postojat će dodatne obveze vezane za upravljanje rizicima i praćenje ozbiljnih incidenata, evaluiranje modela i njihovo testiranje. Ove nove obveze bit će uvedene kroz kodekse, koje će zajednički izraditi industrija, znanstvena zajednica, civilno društvo i ostali dionici zajedno s Komisijom.

Za provedbu Akta po državama bit će zadužena lokalna tijela, inače zadužena za nadzor nad tržištem, dok će na razini EU provedbu propisa koordinirati novoosnovani Europski ured za umjetnu inteligenciju, unutar Europske komisije. On će također nadzirati implementaciju i primjenu novih pravila za opću umjetnu inteligenciju. Taj Ured bit će prvi u svijetu tog tipa, pa se od njega očekuje da bude međunarodno relevantan i referentna točka za sve ostale zemlje.

Kad je riječ o modelima opće namjene, središnju ulogu imat će znanstveni panel neovisnih stručnjaka. Oni će izdavati upozorenja o sistemskim rizicima i doprinositi klasifikaciji i testiranju modela.

Ovaj politički dogovor sada formalno moraju usvojiti Parlament i Vijeće, a prije pune primjene bit će osigurano i prijelazno razdoblje. Tijekom njega, Komisija će pokrenuti Pakt za umjetnu inteligenciju, kojim će tražiti da se industrija dobrovoljno obveže na primjenu Akta o umjetnoj inteligenciji i početak provedbe njegovih zahtjeva prije zakonskog roka.

Interesantno, nitko ne spominje vojsku, kao specifičnu kategoriju.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/datoteka>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda