Informatički rječnik

Računalo za igranje - Dell Alienware

 Go to English Page Pojmovi

 iStripper affiliate iStripper

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  Prema kraju

 Alienware logo Imate nešto novaca. Dali kupiti 'laptop' ili 'desktop' računalo'? Ovisi o poslu s kojim se bavite i gdje najduže boravite. Ako često putujete ili ste na primjer 'brodski štakor' tada vam najviše odgovara nekakav 'laptop'. On ima sve ali je ograničen potrošnjom energije i veličinom. Ako ste pak 'kućni mačak' bolje rješenje je 'desktop' računalo koje može biti veliko po volji. Pretpostavljam da i korisnici tipa 'brodski štakor' imaju kod kuće nekakvo 'desktop' računalo. Dakle 'desktop', komfornije je osobito što se tiče izbora periferija. Dugo sam razmišljao kakav bi 'Desktop PC' kao krajnji korisnik kupio kad se ne bi morao mučiti sa sastavljanjem računala i buđetom. Naravno, to bi bila jedna tvornička konfiguracija u koju bi se moglo 'ugurati' sve što ti srce poželi.

Cijene im se kreću od $600 - $6000, od tipa računala 'Jeftino računalno igranje' pa do konfiguracije tipa 'Zagriženi igrač i intenzivan kreativni posao'. Naravno bez perifernih uređaja. U obzir sam uzeo i iMAC računalo, iako izravno baš ne spada u PC porodicu računala. Kako se proizvodi iz godine u godinu mijenju kao čarape, naime svake godine nova serija proizvoda, ovo što sad čitate odnosi se na 2018. godinu, i može i ne mora nužno biti drugačije u narednim mjesecima. U odabiru konfiguracije ključne su dvije komponente: CPU i GPU. Nadalje su popisani samo po ključnim osobitostima najmoćniji predstavnici pojedinih serija mikroprocesora, što znači da je raspoloživo još među verzija.

CPU

GPU

Navedeno su firme vodilje u navedenim segmentima, iako ih je nekad bilo još ali su ih velike i moćne firme naprosto kupile kako bi brzo i lako došli do njihovih patenata. Proizvođaća računala i računalne opreme ima mnogo, ali meni je najviše dojmilo računalo serije 'ALIENWARE' iz firme DELL, prikazano na narednoj slici.

 Računalo za igranje
Slika 3.1 Osnova solidne konfiguracije računala za igranje iz serije 'Alienware Area'. ( + / - )

Na gornjoj slici prikazana je konfiguracija s 'Alienware Area-51 R5 Intel' kućištem i 'Alienware 34" Curved Gaming' zakrivljenim monitorom. Na raspolaganju je pet kućišta s različitim Intel CPU i nVIDIA GPU (SLI), te 5 kućišta s AMD CPU i nVIDIA GPU (SLI). Kako su komponente i njihov broj različite, cijena varira u rasponu od $1900 / $5000 s početnom težinom od 28 kg, a može se i dogovoriti s prodavačem koliko će se i kakvih komponenti dodatno ugraditi pa će cijena i težina rasti. Prikazani tip zakrivljenog monitora nudi se s rezolucijama 'WFHD 2560x1080@160 Hz' i 'WQHD 3440x1440@120 Hz', teži pristojnih 11.86 kg sa cijenom $850 / $1150. Još $100 za Alienware tipkovnicu i $100 za Alienware miša. Lijepo bi bilo imati ovako nešto, pa da ti zavidi cijeli gradski kvart. A što se sve može ugraditi najbolje ilustrira skup narednih slika.

 Alienware Area
Slika*** 3.2 Kućište PC računala 'Alienware Area'. ( + / - )

AMD grafičke kartice predviđene za ugradnju ako se koristi matična ploča izrađena za njihov CPU i njihov čipset x399. Dakle, konkurencija između navedenih proizvođača CPU i GPU prisutna je - za isto kućište. No, moj izbor je konfiguracija s Intel X-Series mikroprocesorom (XEON mikroprocesori, podnožje LGA 2066, bez integrirane grafike) i nVIDIA grafičkom karticom. Razlog je moje loše iskustvo s AMD grafičkim upravljačkim programima, a Intel je jeftiniji. Osim toga proći će još mnogo vode dok operativni sustavi i programska potpora nauče koristiti toliki broj jezgri.

Specifikacije najjačeg podržanog Intel-ovog procesora:

 Procesor Core i9 iStripper
Slika 3.3 Osnovne specifikacije procesora.  

Essentials
Code Name Products formerly
Skylake
Vertical Segment Desktop
Processor Number i9-7980XE Status Launched
Launch Date Q3'17 Lithography 14 nm
Performance
# of Cores 18 # of Threads 36
Base Frequency 2.60 GHz Max Turbo Frequency 4.20 GHz
Cache 24.75 MB Bus Speed 8 GT/s DMI3
Turbo Boost Frequency
Max Technology 3.0
4.40 GHz    
TDP 165.0 W    
Supplemental Information
Embedded Options Available No Conflict Free Yes
Memory Specifications
Max Memory Size
(dependent on memory type)
128 GB Memory Types DDR4-2666
Max # of Memory Channels 4 ECC Memory Supported No
Expansion Options
Scalability 1S Only PCI Express Revision 3.0
Max # of PCI Express Lanes 44    
Package Specifications
Sockets Supported FCLGA2066 Max CPU Configuration 1
Thermal Solution Specification PCG 2017X TJUNCTION 94°C
Low Halogen Options Available See MDDS    
Advanced Technologies
Optane™ Memory Supported Yes Turbo Boost Max 3.0 Yes
Turbo Boost Technology 2.0 Hyper-Threading Yes
Virtualization Technology (VT-x) Yes Virtualization Technology
for Directed I/O (VT-d)
Yes
Intel® 64 Yes Instruction Set Extensions SSE4.1, SSE4.2,
AVX2, AVX-512
Enhanced SpeedStep® Yes    
Security & Reliability
AES New Instructions Yes Execute Disable Bit Yes

Ugrađeni chipset koji podržava prethodno navedeni procesor je iz serije x299, kojemu su nadalje opisane osobitosti.

 Chipset x299 iStripper
Slika 3.4 Osnovne specifikacije chipset-a.  

Essentials
Code Name Products formerly
Kaby Lake
Status Launched
Launch Date Q2'17 Bus Speed 8 GT/s DMI3
Lithography 22 nm TDP 6.0 W
Supports Overclocking 1 Litografija 14 nm
Supplemental Information
Embedded Options Available No Conflict Free Yes
Memory Specifications
# of DIMMs per channel 2    
Graphics Specifications
Integrated Graphics No    
Expansion Options
PCI Support No PCI Express Revision 3.0
PCI Express Configurations x1, x2, x4 Max # of PCI Express Lanes 24
I/O Specifications
# of USB Ports 14 USB Revision 3.0 / 2.0
USB 3.0 Up to 10 USB 2.0 Up to 14
Max # of SATA 6.0 Gb/s Ports 8 RAID Configuration 0, 1, 5, 10
Integrated LAN Integrated MAC    
Package Specifications
Package Size 23 mm x 24 mm Low Halogen Options Available See MDDS
Advanced Technologies
Optane™ Memory Supported Yes Virtualization Technology
for Directed I/O (VT-d)
Yes
ME Firmware Version 11 HD Audio Technology Yes
Rapid Storage Technology Yes Standard Manageability No
Smart Response Technology Yes Stable Image Platform Program
(SIPP)
No
Rapid Storage Technology
for PCI Storage
1.00    

Matična ploča je standardne ATX veličine. Specifična je jedino po tome što podržava XEON procesore s podnožjem LGA 2066 i nema nikakvih posebnih čipova za neke druge svrhe, osim za 7.1 audio podršku i mrežnu povezanost. Kućite je prilično veliko i prozračivanje je efikasno napravljeno. Sa strane PCI-e7 utora ima dovoljno mjesta tako da se mogu umetnuti do četiri grafičke kartice. Stoga je broj koridora (lane) mikroprocesora povećan na 44. Impresionira mali i učinkovit sustav 'vodenog' hlađenja.

 Matična ploča Alienware
Slika 3.5 Matična ploča računala.

Četiri sata priključka osiguravaju podršku za diskovne uređaje. Prisutna su dva USB 2.0 priključka i dva USB 3.0 priključka za proširenja. Jedan M2 utor služi za Wi-Fi proširenje, a drugi za SSD, koji može biti Intel 'Optane' memorijski proizvod. Non-ECC potpora za DRAM ukazuje da ovo računalo nije predviđeno da bude nekakav profesionalni poslužitelj.

Osim matične ploče ugrađene su još dvije manje štampane ploče koje podržavaju I/O priključke na prednjoj strani računala i priključke na stražnjoj strani.

 Priključci matične ploče Alienware
Slika 3.6 Priključci na stražnjoj strani matične ploče.

Ovisno o tome koji je model računala kupljen sadržaj i izgled ovih dodatnih I/O štampanih ploča razlikuje se. Za rasvjetu kućišta brinu se dvije AA baterije, koje prema potrebi treba promjeniti. Izvor napajanja ovisno o kupljenoj konfiguraciji može od 650 W i 1500 W.


 Cure iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper


SAŽETAK:

Opisano je najosnovnije o ovom proizvodu. Dodataka ima još, ali nema potrebe opisivati ih. Ako ste kojom srećom vlasnik jednog ovakvog računala, vjerojatno ste sretni korisnik, kao što bi i ja volio da nešto slično imam na radnom stolu. Kako je AMD trenutno u prednosti u odnosu na Intel glede performansi procesora, uz više investicije može se uzeti jedan od 'Alienware Area-51 R6 AMD' serije računala koji rabi procesor 'AMD Ryzen Threadripper 1950X' uz grafički sustav 'Dual Liquid Cooled NVIDIA GeForce GTX 1080 - SLI' ili 'Triple AMD Radeon RX 580 - Crossfire'. Dakle, Izbor konfiguracije može biti vrlo raznolik.

  Kao što je i za očekivati novije serije računala imaju drugačiji dizajn i novije tipove elektroničkih sklopova. Video u ovom paragrafu opisuje seriju desktop računala 'Alienware Aurora 10/11' za:

CPU
 • 10th Gen Intel® Core™ i5-i9 Series
 • 3nd Gen AMD Ryzen™ 5-9 Series
GPU
 • nVIDIA GeForce® RTX 20xx-30xx Series
 • AMD Radeon™ RX Series
HDD
 • Boot - Up to 2TB M.2 PCIe SSD
 • Storage - 2TB 7200RPM SATA 6Gb/s

Nove tehnologije omogućile su kraće grafičke kartice, korištenje M.2 PCIe SSD na matičnoj ploči, sustav hlađenja tekučinom, što ima za rezultat kompaktnije kućište i bolje performanse. Mada je meni prethodno opisana serija računala draža jer sliči na 'svemirsku opremu'. Osim navedenog partnerstvo s LCS (League of Legends Championship Series), udruženje za takmičenje u računalnim igrama, turniri koje organizira Riot Games, Inc. - Američka programerska tvrtka za izradu video igara, izdavač i organizator 'esports' turnira, čini dobru reklamu ovoj seriji DELL računala. Esports (također poznato kao elektronički sport, e-sport, e-sport ili natjecateljsko / profesionalno [video] igranje) oblik je natjecanja u video igrama.

A što je s tipom računala 'Jeftino računalno igranje'? Rješenje može biti nešto kao ovo.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  Prema kraju

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/pojmovi/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Pojmovi
 Pojmovi Informatička abeceda