Raspoloživost resursa (sharing)

 Go to English Page Natrag Windows 7 u mreži Dalje

 MyData Knox

Raspoloživost (sharing) resursa jednog računala drugim učesnicima i mreži jedna je od značajki fleksibilnosti računalne mreže. Ova osobitost naročito dolazi do izražaja kada su u pitanju pisači ili dohvat neki specifičnih i skupljih uređaja kada dijeljene resursa s drugima ima veliko financijsko opravdanje. Osim toga raspoloživost mapa koje ostali učesnici vide kao mrežni disk olakšava inicijalno mrežno prepoznavanje i učinkovitiju razmjenu podataka. Izborom {Control Panel}-/Network and Internet/-/Network and Sharing Center/-/Change advanced sharing settings/ omogućava se fino podešavanja kako resurse staviti na raspolaganje (share) korisnicima u kućnoj i javnoj mreži, kako prikazuje naredna slika.

 Raspoloživost
Slika 4.5.97 Moguća definiranja raspoloživosti.

Raspoloživost ili dijeljenje resursa, se odnosi uređaje i datoteke. Datoteke su raspoložive ako se pridruže jednoj od slijedećih skupina:

 • Public Desktop
 • Public Documents
 • Public Downloads
 • Public Music
 • Public Pictures
 • Public Videos
 

Promjene opcija raspoloživosti prikazane su na narednom skupu slika iz kojeg se razaznaje da se ključni elementi podešavanja raspoloživosti podešavaju na isti način za kućnu i javnu mrežu. Već prije opisano premještanje mapa na omogućavanje raspoloživosti resursima i datotekama nema nikakvog utjecaja. Slika 4.5.98a, koja prikazuje podešavanja za kućnu i radnu mrežnu povezanost, ima nešto više opcija od slike 4.5.98b koja se odnosi na javnu raspoloživost sadržaja.

 Raspoloživost sadržaja u kućno mreži
Slika* 4.5.98 Raspoloživost za kućnu i javnu mrežu. ( + / - )

'Network discovery' je vrlo značajan dodatak koji omogućava računalima u mreži da se brzo i lako međusobno prepoznaju. Ako se na računalu ova opcija isključi, prepoznavanja resursa nema, i računalo se uopće ne vidi u grupi. Navedeno je opći pristup, a istančano podešavanje izvršiti će se uključivanjem ove opcije i finim podešavanjima preko postavki vatrozida (firewall). Ova opcija traži da su DNS, FDRP, SSDP, i UPnP servisi uključeni. Stoga se brzo i prepozna SOHO uređaj na slici 4.5.96 na prethodnoj stranici.

Stavljanje pisača računala na raspolaganje je druga navedena opcija, a treća stavlja na raspolaganje sadržaje obuhvaćene u popisu na početku ove stranice. Multimedijski sadržaji stavljeni na raspolaganje u mreži mogu se dodatno podesiti prema slici 4.5.99. Zaporka je uobičajeno sredstvo zaštite i da bi se ova opcija mogla uporabiti korisnici koji žele pristupiti raspoloživim resursima moraju imati KORISNIČKI_RAČUN na računalu gdje se resursi štite na ovaj način. 'Windows HomeGroup Connections'. Ova opcija nije raspoloživa za javnu mrežu. U kućnoj mreži zahtijeva da korisnik na svakom računalu kojem pristupa ima KORISNIČKI_RAČUN, ako nema ovaj operativni sustav, te da je član odgovarajuće grupe korisnika (prema slici 4.5.31c). Članstvo u ovoj grupi olakšava pristup raspoloživim resursima.

Podešavanja navedena dva profila gotovo da nemaju zajedničkih osobitosti osim u izboru /Media Sharing/ gdje se postavljeni parametri za multimedijske sadržaje, kako ih prikazuje naredna slika, prenose iz kućnog profila u javni profil.

 Multimedijska raspoloživost
Slika 4.5.99 Mrežna raspoloživost multimedijskih sadržaja.

Opciju koja sprječava automatsko postavljane računala u štedni režim rada dobro je uključiti a raspoloživost resursa se može postaviti na |All networks| ili |Local network|. Ako se dozvoli da se nadzor raspoloživosti resursa može izvršiti s bilo kojeg računala, izbor |Allowed| ili |Blocked| omogućava da sadržaji na odabranom računalu postanu dostupni ili je dostup zabranjen.


 Cure iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper


SAŽETAK:

Već je uobičajeno da su u poslovnoj mreži pojedini resursi, kao skupi pisači u boji, NAS i slično uređaji, raspoloživi pojedinim članovima mreže. Mogućnost stavljanja resursa na raspolaganje od velikog je značaja glede čuvanja osobnih sadržaja. Uvijek je dobro sve važno čuvati na barem još jednom računalu ako nisu raspoloživi nekakvi poslužiteljski resursi ili NAS. U slučaju neispravnosti računala korisnika, računalo se može popraviti, a operativni sustav ponovo instalirati ili nadograditi, ali izgubljene podatke nitko ne može nadomjestiti. Važnost čuvanja podataka na više mjesta ogleda se i kao preventivna mjera od učinaka koje mogu proizvesti zloćudni programi, preneseni nekim Internet servisom ili što je sve češće preko USB sticka. Antivirusna i Internet zaštita mora postojati na računalu, ali sama po sebi nije dovoljna ma kako dobra bila.

Raspoloživost uređaja u poslovnom okruženju je gotovo podrazumna, dok raspoloživost multimedijskih sadržaja baš i nije. Treba raditi, a ne slušati 'borbene pjesme', koje možda podliježu i autorskim pravima :-). No gledano u duhu uradaka koje grupa korisnika koristi na primjer u CAD / CAM programskom okruženju, raspoloživost datoteka (uradaka) kao njihovog proizvoda itekako je važna za grupni rad, te je jednostavnost u pogledu njihovog dohvata od velikog značaja, što ovaj operativni sustav omogućava uz poštivanje svih elemenata zaštite.

Sve navedeno ima smisla ako računalni resursi, odnosno operativni sustav, pripadaju ovoj porodici operativnih sustava, što u praksi znači da se umrežavanje i raspoloživost resursa sa starijim operativnim sustavima neće moći ovako jednostavno ostvariti. Na primjer, ako se na raspolaganje stavi pisač na jednom računalu, drugo računalo u istoj grupi po prepoznavanju raspoloživog resursa automatski će preuzeti i instalirati njegov upravljački program od računala koje resurs nudi na raspolaganje, što s raznolikom operativnim sustavima nije moguće. Dakle, planiranje prelaska poslovnog okruženja na novi operativni sustav treba pažljivo izvršiti.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO Informatička abeceda