Windows 10 godišnje ažuriranje OS - Nadogradnja PC računala

 Go to English Page Natrag Windows 10 Dalje

 MyData Knox

Kao što je i red, nakon godinu dana, Microsoft je odlučio izdati godišnju ljubilarnu verziju operativnog sustava (Anniversary update), pa su tako za englesko govorno područje korisnicma stavljene na raspolaganje datoteke 'Win10_1607_English_x32.iso' i 'Win10_1607_English_x64.iso', od kojih se može napraviti DVD medij glede nadogradnje postojećeg operativnog sustava ili izvršiti popuno nova instalacija na 'čisto'. Naravno, nova verzija OS sadrži mnoštvo novih osobitosti i integraciju dotadašnjih nadogradnji i zakrpi.

Otprilike u to doba autor ovih redaka odlučio se nadograditi svoje postojeće računalo (Primjer I), staro gotovo 10 godina, ali nije poštovao osnovno načelo prilikom ugradnje novih komponenti - RAČUNALO POTPUNO ISKLJUČITI iz AC gradske mreže (110 / 220 V). Nakon ugradnje novije rabljene matične ploča (PCE-e v2.0) računalo je isključeno na elektronski prekidač, što znači da su neki od dijelova ostali pod naponom. Prilikom umetanja novije (rabljene) grafičke kartice rezultat je bio trenutni 'smrad'; matična ploča, grafička kartica i napajanje 'otkazali su poslušnost' i računalo se pretvorilo u neupotrebljivu 'kantu'. Dobro, monitor, postojeće ugrađene PCI-e kartice i periferije nisu otkazali, priličan trošak manje. Stanje; raspoloživ je nadograđeni OS ali ne može se instalirati na računalo.

Opisano je bio razlog za odluku o kupnji novih komponenti. Ionako je već bilo vrijeme za to. Pri tome su pažljivo proučeni svi detalji glede postavljenih kriterija kupnje novih komponenti za nadogradnju računala korisnika koji nije 'igrač', ali voli se kadkad poigrati s nekom starijiom igrom i gledati filmove. Ove novije igre po mom ukusu imaju puno krvi i raznoraznih čudovišta. Jedino su ženski likovi dovedeni do savršenstava i u pravilu su gotovo bez odjeće (na zadovoljstvo muške populacije).

Prema mom razmišljanju i raspoloživim novčanim sredstvima nove računalne komponente morale bi zadovoljiti slijedeće kriterije:

Podrazumno, za sve komponente moraju postojati ažurirani upravljački programi za 'Windows 10' operativni sustav. Držeći se navedenih kriterija sastavljeno je računalo prema narednom primjeru.


Primjer II

U postojeće desktop kućište, ugrađena je nova matična ploča, procesor, memorija, grafička kartica i napajanje, što je rezultiralo konfiguracijom računala i SOHO mreže prema sljedećem:

S podebljanom zelenom bojom su komponente koje su u međuvremenu zamijenjile prvotne (Core i3 6100, ATI R7 370) ili su neke dodane. Podrazumno, za sve komponente su ažurirani upravljački programi za operativni sustav 'Windows 10'. Prema navedenom u 'novom' računalu ugrađene su slijedeće osnovne komponente:

 Gigabyte z170 matična ploča
Slike*** 4.6.48 Matična ploča / Grafička kartica / Ostale komponente. ( + / - )

Slike nemaju animirane natpise. To je već napravljeno u opisima pojedinih matičnih ploča u poglavlju o PC računalu, pa se ne treba ponavljati. Osobitosti pojedinih komponenti lako je pronaći koristeći 'Google', te se stoga u tom smislu štivo na ovoj stranici neće proširivati. Naravno, prije ugradnje treba pojmljivo pročitati upute. Pa tako u uputi za matičnu ploču odmah na prvoj stranici u gotovo prvoj stavki piše: 'Always remove the AC power by unplugging the power cord from the power outlet before installing or removing the motherboard or other hardware components.'. To sam znao i prije, ali ...

Slijedi par osnovnih osobitosti prikazane matične ploče i grafičke kartice.

Vanjski priključci matične ploče prikazani su na narednoj slici, pomoću dodatnih limenih adaptera sa priključcima na sučelju (bracket) prošireni su za još četiri USB v2.0 priključka i dva USB v3.0 priključka koristeći konektore integrirane na matičnoj ploči.

 Sučelje matične ploče
Slika 4.6.49 Sučelje matične ploče 'Gigabyte GA-z170-Gaming K3'.

 Firecuda Staro hladilo za procesor, 'Zalman', bio je manji problem. Naime, razmak rupa za hladilo kod LGA 775 kućišta iznosi 72.15 mm, a kod LGA 1151 iznosi 75 mm. Uz pomoć male bušilice i tankog svrdla, rupice na nosaču hladila postadoše duguljaste i hladilo nadalje služi. Mala dilema bila je prisutna kod izbora diskovnog sustava. Umjesto SSD diska uz klasični HDD disk, izabrana su dva novija proizvoda - dva SSHD diska firme 'Seagate'. Hibridni diskovi koji uz klasičnu priručnu DRAM memoriju od 64 MB imaju i 8 MB MLC (Multi-Level Cell) NAND Flash memoriju. Prema specifikaciji imaju prilično veliku propusnost podataka. Prilikom instalacije OS uporabljena je već prokušana organizacija particija prema prije prikazanoj Tablici za 'Windows 7' operativni sustav. Namjena pojedinih particija opisana je na prethodnoj stranici.

Pretpostavljajući bolju kompatibilnost sa starijom programskom potporom (software) odabrana je verzija operativnog sustava 'Win10_1607_English_x32.iso'. Proces instalacije operativnog sustava gotovo se ne razlikuje od opisanog za verziju '1507'. Jedino je za ovo podneblje lokalizacija tipkovnice drugačije označena.

 Instalacija OS
Slika* 4.6.50 Instalacija OS na virtualno i fizičko računalo. ( + / - )

Instalacija na virtualno računalo ne pokazuje nikakve anomalije, ali se zato prilikom instalacije na fizičko računalo javlja poruka prikazana na slici 4.6.50b. 32 GB slobodnog prostora za sistemsku particiju? Dali to znači da na račun novih mogućnosti OS po veličini raste, a programski kod se gomila u sve nepregledniju hrpu koja se ne optimizira? Sada diskovnog prostora ima, nije problem, ali me poruka asocira na malog lava koji je narastao i šepa na jednu nogu. Prema popisu ima silnih poboljšanja (izvor WikipediA), a sve se u biti svodi na napor da sučelje svih prozora ima što veće dodirne površine, radi mobilnih uređaja, te na račun toga 'raste' sadržaj grupacije 'Windows Settings', a smanjuje sadržaj grupacije 'Control Panel'. Starije igre na 'x64' sustavu neće da rade, a na 'x32' sustavu hoće, a uz navedeno ugrađen je 'Compatibility Mode' koji ide unatrag do 'Windows 95' operativnog sustava. Pa kad je već raspoloživ zašto svoj posao ne obavlja valjano? Čini mi se da mu nije posvećena dovoljna pažnja, osobito glede instalacije starijih programa i uređaja.

Ako se već mora koristiti 32-bitni sustav, što će mu tako mali adresni prostor? Osobito uz novu generaciju sklopovlja? Ako se od 4 GB adresnog prostora radne memorije oduzme 2 GB adresnog prostora koji će okupirati memorija grafičke kartice glede adresiranja, za rad operativnog sustava ne ostane gotovo ništa. Što bi bilo da grafička kartica ima 4 GB memorije? Svaki 32-bitni Windows poslužitelj imao je veći adresni prostor, jer se za adresiranje koristilo 36-bita. Zašto isto nije učinjeno s jezgrom ovog operativnog sustava? Politika firme? Jadno! No, ipak problem se može riješiti kako je opisano ovdje. Naravno, radi se o PAE (Physical Address Extension) modu. Rezultat je kako prikazuje naredna slika.

 Raspoloživa i uporabljiva radna memorija računala
Slika 4.6.51 Windows 32-bitni OS s podrškom za više radne memorije.

Uprošten račun glede ukupne fizičke memorije računala izgleda otprilike ovako:

Uporabljiva radna memorija (usable) za 32-bitni OS (4096 MB) +
Adresni prostor grafičke kartice +
RAMDisk prostor =
Ukupna fizička memorija ugrađena u računalo

Kada se uveća raspoloživi adresni prostor treba odrediti koliko prve dvije stavke zauzimaju memorijskog prostora. To je moguće napraviti komandom na narednoj slici.

 Microsoft System Configuration Utility iStripper
Slika 4.6.52 Aktiviranje 'msconfig'.  

Programski alat 'Microsoft System Configuration Utility', ili kraće 'msconfig' dizajniran je za rješavanje specifičnih problema u radu računala, te se programska kartica 'BOOT' koristi da se definira ukupni adresni prostor operativnog sustava i grafičke kartice (4096+2048=6144). Korisno je namjestiti vrijednost da operativnom sustavu ostane na korištenje nešto manja od 4 GB, jer u protivnom neka programska potpora (software) odbija raditi. Kako bilo da bilo 'Silent Hunter 4: Wolves of the Pacific - Gold Edition' radi savršeno, pa čak i bolje nego na starom računalu.

 Postavke za uporabljivu memoriju
Slika 4.6.53 Namještanje Boot opcija OS.

Sve navedeno može se još lakše obaviti besplatnim ili profesionalnim alatom 'EasyBCD' sa sjedišta 'https://neosmart.net/'. Na sjedištu se nudi još korisne profesionalne programske potpore koju treba platiti.

A što je s RAMDisk uređajem? Prvo treba pripaziti da njegova veličina zadovolji prethodno navedeni račun. U njega se mogu usmjeriti 'TEMP' sadržaji operativnog sustava i programske potpore korisnika. Osobito je koristan ako je dovoljno velika memorije da se obrađuju video sadržaji. Koje opcije dodijeliti RAMdisk uređaju ovisi o korisniku. Autor ovih redaka dodijelio mu je opcije tako da se ponaša kao fizički disk, kako prikazuje slika 4.6.50b. Ne smije zaboraviti da uporabljeni RAMDisk, odnosno njegova programska potpora, treba da ima opciju koja omogućava spremanje njegovog sadržaj u neku datoteku na HDD prilikom gašenja računala, kako bi se prilikom ponovnog paljenja računala njezin sadržaj automatski učitao u RAMDisk.

RAMDisk brzinom čitanja / pisanja nadmašuje najmodernije SSD-ove. To RAMDisk čini prekrasnim alatom za pospješivanje operacija u kojima računalo mora čitati i pisati puno podataka, kao što su medija kodiranje ili uređivanje velikog broja fotografija. Najbolje performanse ostvaruju se kada su programi potpuno instalirati na RAMDisk. Na primjer, programska potpora Word, Excel, Firefox i Acrobat prebačena na RAMDisk učitava se gotovo dvostruko brže u odnosu na SSD, posebno prilikom otvaranja velikih datoteka. Naravno, treba imati prilično raspoložive fizičke memorije za njegovu učinkovitu uporabu. Nije uopće od značaja koristi li se na 'x32' ili 'x64' operativnom sustavu.

 Diskovni sustav računala
Slika* 4.6.54 Diskovi i particije računala. ( + / - )

O razlogu uporabe dva fizička diska i više particija na njima već je pisano u prethodnim poglavljima, pa sad nema potrebe ponavljati se. Kako bilo da bilo, performanse računala su bolje. Na Internetu ima dosta 'online' sadržaja koji su u stanju izmjeriti performanse računalnog sustava koji se koristi i usporediti ga s ostalima. Glede boljeg uvida u rezultate testiranja treba se 'učlaniti', što je potpuno besplatno. Rezultati su više nego dobri. Uporabom 'online' sustava testiranja pokazalo se je da bi bilo bolje uporabiti moćniju grafičku karticu i procesor, kako je pretpostavljeno ali što poprilično košta. Neka to kupuje netko drugi (npr. unuk) ako mu treba, mene opisano zadovoljava jer sve radi brže nego prije. Sustav radi brže od prosječnog prijenosnika napravljenoga za igranje i dvostuko skupljeg.

 Rezultati testiranja računala
Slika** 4.6.55 Performanse računalnog sustava / Objekti testiranja. ( + / - )

Prema očekivanju rezultati testa predlažu bolju grafičku karticu i procesor (što je naknadno učinjeno), što na prethodnoj slici nije prikazano zbog njene veličine. Kao što je već rečeno to će biti nečija tuđa briga. Ja sam s postojećim rezultatom potpuno zadovoljan. Tim više što 'Gibson' (čuvar zaslona koji ujedno mjeri FPS - Frames Per Second) daje skor od približno 50 slika u sekundi, što je bolje od rezultata u 'Primjeru I'. Uz malo podešavanja i zaustavljanja nepotrebnih servisa rezultat bi bio još bolji. Bolji mikroprocesor i grafička kartica (Primjer II) daju ujednačenije rezultate prema slici 4.6.55c, uz 'Gibson' skor od 64 slike u sekundi.

Naravno, 'Windowsi' ne bi bilo to što jesu da automatski ne pogađaju što korisniku treba. Tako se bez problema nadograde upravljački programi sviđalo se to korisniku ili ne. To nije loše osim ako je npr. novi upravljački program grafičke kartice po nadogradnji lošiji nego prethodni. Navedeno je 'normalno' za novije sklopovlje, ali ne i za starija računala za koja novih upravljačkih programa u pravilu nema. Prvo što treba napraviti prikazano je na slici 4.6.56a izborom {System}-{Advanced system setings}.

 Postavke uređaja
Slika** 4.6.56 Onemogućavanje nadogradnje upravljačkih programa. ( + / - )

Drugo što treba napraviti je, kao prema slici 4.6.52, zadati komandu 'gpedit.msc' kako bi se aktivirala programska potpora 'Local Group Policy Editor' s kojim se nadogradnja upravljačkih programa posve onemogući kako prikazuje animacija na slici 4.6.56b. Može se primjetiti da sve postavke nisu definirane. To je jedna od razlika između OS korisnika i OS poslužitelja. Kod korisničkog operativnog sustava sve je nedefinirano, a kod poslužitelja sve je zabranjeno dok se ne dozvoli.

Ali, uvijek ima neki 'ali', ako je nadogradnja već upisana u listu povijesti nadogradnji, ponavljati će se zahtijev za instalacijom, te je treba 'sakriti' kako prikazuje animirana slika 4.6.56c. To se obavlja alatom 'wushowhide.diagcab'; preuzeti i raspakirati datoteku te alat pokrenuti s bilo kojeg mjesta akcijom ' L1 ' na datoteku. Postupak treba ponavljati dok se svi neželjeni zapisi u povijesti ne izbrišu (sakriju).

Pa kad se sve skupa do sad opisano uradi, opet ne radi kako treba, te treba nači neki drugi način kako spriječiti izvršavanje nepoželjne nadogradnje. Sreća postoji Internet (ne internet), gdje se može pronači kako riješiti problem. Treba nači identifikacijski broj (ID) upravljačkog programa iz izbora {WinX}-{Device Manager}-|Display Adapters|-|Device Description|. Za određeni adapter akciom ' L2 ' i izborom {Poperties} i akcijom ' L1 ' ||Details||-|Hardware Ids| dohvati se popis parametra upravljačkog programa. Na narednoj slici u formi prikazanoj u donjem desnom uglu mogu se pročitani ID parametri koji pripadaju grafičkoj kartici, a koje treba upisati u stavku sistemske politike (Group Policy) kao prikazuje slika 4.6.57.

 Hardware ID
Slika 4.6.57 ID upravljačkog programa i mjesto zapisivanja.

Parametri se kopiraju u neku privremenu datoteku pomoću 'Notepad' programske potpore. Akcijom ' L2 ' na plavo polje prikazano na prethodnoj slici i izborom {Edit} otvara se forma prikazana na narednoj animiranoj slici. Omogućiti |Enabled| te potom akcijom ' L1 ' na |Show...| dohvatiti forma za upis ID zapisa. Prekopirati zapise smještene u privremenoj datoteci i spremiti izmjene.

 Group Policy Babylon Traffic
Slika* 4.6.58 Zapisani 'Group Policy' parametri.  

Prilikom nadogradnje operativnog sustava, sustav za nadogradnju obaviještava da nadogradnju upravljačkog programa nije moguće izvršiti (failed) i više se ne obraća na to. Kamo sreće da se nadograđuju upravljački programi koje zaista treba nadograditi. Gospodo iz Microsofta sve to radi 'kilavo'. Što raditi ako je više upravljačkih programa u pitanju? Što ćete poduzeti?

Nije samo navedeno problem. Nadogradnja upravljačkog programa možda neće proći ako isti nije zapisan i certificiran u bazu podataka Microsofta. Tada analogno prethodnom treba se opet malo poigrati sa sistemskom politikom prema narednoj slici.

 Sistemska politika
Slika*** 4.6.59 Onemogućavanje provjere certifikata upravljačkih programa. ( + / - )

Kad se svi filtri podese treba ih aktivirati kako prikazuje slika 4.6.59c. Odabrana opcija djeluje kao preklopnik i aktivacija filtara je uključena kada je s lijeve strane teksta 'Filter On' kvačica. Tada ikone svih pojmova dobiju 'lijevak'. Prilikom spremanja podataka 'kvačica' i 'lijevak' nestaju i ne vide se pri narednom pokretanju editora, ali promjene su spremljene. Prije toga, prema slici 4.6.59d, treba odabrati na koga se definirani filtri odnose. Opisano na ovim stranicama malo me začuđuje s obzirom da je operativni sustav zamišljen da bude prihvatljiv na više platformi i pristupačan korisnicima (user friendly). No ako se korisnik mora zezat s glupostima kako je opisano onda nije baš pristupačan. Tim više što su sve to 'boljke' poznate od prethodnih verzija i izgleda ostale neriješene ili nedorečene. Najsimpatičnija je situacija kad se uspije instalirati neki stariji komad sklopovlja koristeći komatiblni mod, da certificiranje upravljačkog programa nije problematično.

Umjesto Windows alata secpol.msc i gpedit.msc mogu se uporabiti namjenski besplatni alati koji imaju vrlo prihvatljivo sučelje za korisnika kojima su Windows alati prekomplicirani, s kojima se može podesiti prilično osobitosti Windows 10 operativnog sustava. Dio prikaza tih alata prikazan je na narednom skupu slika.

 10AppsManager iStripper
Slika***** 4.6.60 Podešavanje namjenskim alatima / Pregled PC komponenti. ( + / - )

Alati za podešavanje osobitosti operativnog sustava su '10AppsManager' i 'Winaero Tweaker', dok je 'Aida64' alat za pregledavanje osobitosti komponenti ugrađenih u računalo, iako ima i mali dio za testiranje, od čega je vrlo koristan alat 'Test stabilnosti sustava' u sastavu izbornika 'Alati'.


 Cure iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper


SAŽETAK:

Ljubiteljima 'Windows' operativnih sustava ne ostaje više opcija osim instalacije 'Windows 10' operativnog sustava, te se stoga s razlogom očekuje da bude brz i stabilan, a ne samo ušminkan, kako bi se omogućilo potpuno zadovoljstvo korisnika. Dugačko vremensko razdoblje prošlo je tijekom razvoja ovog operativnog sustava (od 'XP' sustava pa nadalje). S 'Windows' sustavima bili su jako zadovoljni mrežni administratori jer su sistemskim politikama štošta mogli napraviti glede nadgledanja rada cjelokupne interne mreže (Intranet). Novim operativnim sustavom koji ima podršku za raznolike platforme mogućnosti raznolike i učinkovite uporabe samo rastu.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO Informatička abeceda