GnuPG - UVOD

Multimedija - Okosnica SOHO mreže

 Go to English Page  Pojmovi Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Prema kraju

Iako na prvi pogled slijed multimedijskih podataka nije po brzini veći od 100 Mbps, moglo bi se zaključiti da je ADSL uređaj s ugrađenim preklopnikom od 4 priključka dovoljan za multimedijsko SOHO okruženje, u osnovi nije tako jer ugrađeni preklopnici u načelu nemaju QoS (Quality of Service) osobitost koja uz uporabu UPnP protokola osigurava stabilan multimedijski prijenos podataka i mogućnost prepoznavanja 'Jumbo frame' skupine podataka. To je skupina podataka s više od 1'500 bajt-ova koliko iznosi standardna veličina skupine podataka. Konvencionalno, 'Jumbo frame' ima veličinu do 9'000 bajt-ova (9 kB). Zašto 9'000? Prvo, jer Ethernet koristi 32 bit-ni CRC koji gubi svoju učinkovitost iznad 12'000 bajt-ova. Drugo, 9 kB je dovoljno da se prenose 8 kB podataka u 'datagram-u' (npr. NFS) plus zaglavlje. Koristeći 'Jumbo frame' značajno se ubrzava prijenos i distribucija multimedijskih sadržaja. Važna je i činjenica je 'Jumbo frame' nije podržan pri brzinama manjim od 1'000 Mbps. Stoga je bolje rješenje SOHO mrežu koncipirati tako da okosnicu mreže čini jedan gigabit-ni multimedijski preklopnik (switch) kako prikazuje naredna slika.

 Multimedijski preklopnik u mreži
Slika* 5.1 Multimedijski preklopnik u funkciji okosnice mreže. ( + / - )

Kako je razlika u cijeni preklopnika od 8 priključaka mala u odnosu na preklopnik s 5 priključaka bolje izbor je preklopnik s više priključaka. Pri tome nije nužno uporabiti moćniji preklopnik od prikazanog na slici, koji moguće ima i WEB sučelje, ali su troškovi tada mnogo veći. Istina, mogućnost konfiguriranja preklopnika je prednost, ali u praktičnoj primjeni dovoljan je i preklopnik prikazan na prethodnoj slici. Naravno, riječ je o multimedijskom preklopniku koji u odnosu na 'obični' preklopnik ima QoS osobitost. Kako uporabiti multimedijski preklopnik najbolje ilustrira slika 5.2.

 Osobitosti multimedijskog preklopnika
Slika 5.2 Pročelje, sučelje i osobitosti pojedinih grupa priključaka preklopnika.

Svi priključci preklopnika imaju MDI / MDIX osobitost, što znači da se svaki priključak može standardnim UTP kabelom spojiti na bilo koji nadređeni, podređeni ili istovrsni uređaj i da će se električni raspored pin-ova automatski prilagoditi potrebama. Način transporta podataka kroz preklopnik je pohrani-proslijedi (store-and-forward architecture).

Priključci na prikazanom preklopniku podijeljeni su u tri grupe i svaka od grupa opslužuje drugačije uređaje i ima drugačije QoS osobitosti. Korisnik ih može iskoristit prema nahođenju, s naznakom da se umjesto VoIP telefona može koristiti obični telefon priključen za ADSL uređaj. Osim navedenog prikazani multimedijski preklopnik podržava 'Jumbo frame' veličine do 9 kB. Osim toga preklopnik koristi 'IGMP snooping'. IGMP 'njuškanje' je proces slušanja 'Internet Group Management Protocol' mrežnog prometa. Značajka preklopnika koja omogućuje slušanje IGMP prometa između računala i usmjernika (router). Slušajući ove razgovore preklopnik održava kartu u koju zapisuje veze za koje je potreban 'IP multicast stream'. Multicasts se može filtrirati na način da nije aktivan kod veza kojima ne treba, a time i kontrola kojim priključcima treba omogućiti ovu osobitost. IGMP njuškanje ustvari omogućuje prebacivanje prometa glede izravnog prosljeđivanja podataka (forwarding) za veze koji su ih zatražile. Ne smije se zaboraviti i da u parametrima NIC treba omogućiti 'Jumbo frame'. U tom smislu shema spajanja uređaja prikazana na slici 3.1b mijenja se i izgledala bi kao na slici 5.3.

 Shema SOHO mreže  
Slika* 5.3 Shema spajanja uređaja u kućnoj (SOHO) mreži. ( + / - )  

Dakle, ADSL uređaj gubi funkciju nositelja (okosnice) SOHO mreže, što i nije zanemarivo ako otkaže zbog kvara ili ISP vrši podešavanja prema svom nahođenju, a multimedijska funkcionalnost kućne mreže uporabom preklopnika ostaje očuvana. Kvaliteta ADSL uređaja nije više bitan čimbenik jer su ionako brzine komunikacije prema ISP-u daleko manje od brzine komunikacije koju omogućava gigabit-ni multimedijski preklopnik. Bežični uređaji, kao pametni telefoni i tableti, ne zahtijevaju kao multimedijski preglednici neku osobitu brzinu te su karakteristike bežične mreže ADSL uređaja za njih posve dovoljne. Stabilna i brza veza potrebna je između 'WD TV Live' i 'My Book Live', osobito za 'My Book Live' uređaj koji funkcionira kao multimedijski poslužitelj. Multimedijski preklopnik znati će učinkovito na temelju povezivanja MAC adresa (i čuvanja istih u svojoj memoriji veličine 128 kB) napraviti komunikacijske putove koji se međusobno ne isprepliću.

Osnova realizacije multimedijskog sustava u kući autora ovog udžbenika izgleda prema slici 5.3b. Za LCD-LED TV uređaj (1) u dnevnom boravku spojeni su 'WD TV Live' (2) i STB (3). U radnoj prostoriji autora nalazi se SOHO uređaj (4) koji podržava Euro-DOCSIS standard, podignut na gumene nožice glede boljeg hlađenja, okosnicu mreže čini multimedijski preklopnik (5) za koji je spojen NAS (6) i ostala računala i uređaji žično, a bežično se za kućnu mrežu spajaju pisač, tablet i pametni telefoni preko SOHO uređaja kojeg s gornje strane hladi jedna mala metalna pegla (7). Za njihovu fizičku zaštitu služi buzdovan - BUZDO (8), a stari gramofon za vinilne ploče (9) tu je 'za svaki slučaj'. Računalo, pisač, skener, web-kamera i audio pojačalo autora su ispod SOHO uređaja i ne vidi se na slici.

NAS uređaj kao skladište multimedijskih sadržaja u prikazanoj konfiguraciji SOHO mreže doći će do punog izražaja iako se može koristit na najjednostavniji mogući način: mapiranjem imenika mrežnog diska s nekim slovom (Windows sustavi) i dohvat podataka preko programske potpore 'Windows Explorer' (WE). Za prebacivanje podataka između računala ili između jednog računala i NAS uređaja dovoljno je uporabiti dvije sesije WE kako prikazuju slike 5.4a i 5.4b za Windows XP i Windows 7 operativne sustave.

 Dvije sesije WE kod Windows XP sustava
Slika** 5.4 Dohvat resursa NAS uređaja pomoću dvije aktivne sesije WE. ( + / - )

Navedene slike neodoljivo podsjećaju na sliku 4.3.9, odnosno za starije generacije na svojevremeno nenadmašni NC. Iz svih navedenih slika vidi se da u suštini nema bitne razlike u korištenu dvije sesije WE kod različitih Windows operativnih sustava nema.
SAŽETAK:

Možda će nekom korisniku više odgovarati solucija s proizvodom 'My Book Live Duo' (slika 5.4c) koji koristi dva diska i može se konfigurirati za polje diskova tipa RAID (1, 01) i JBOD. RAID polje diskova sigurno doprinosi sigurnosti glede očuvanja podataka, ali je ipak bolja solucija uporaba dva 'My Book Live' proizvoda koja se neprekidno sinkroniziraju kao što se neprekidno sinkroniziraju podatkovni centri Google sustava. Ako pak netko pati od još bolje sigurnosti glede zaštite podataka od mogućeg gubitka i ima potrebu za diskovnim resursima većeg kapaciteta rješenje je i uporaba dva 'My Book Live Duo' proizvoda koji se međusobno sinkroniziraju. Usput, proizvod 'Duo' je oko dva puta skuplji od opisanog na prethodnoj stranici, pa je stoga po mišljenu autora ovih stranica za iste pare bolje uzeti dva prethodno opisana proizvoda i međusobno ih sinkronizirati jer su kapaciteti modernih diskova zaista vrlo veliki.

Ako se razmatra primjena dva sinkronizirana 'My Book Live' proizvoda s aktivnom programskom potporom za trenutno arhiviranje po nastalim promjenama tijekom rada (programska potpora 'SmartWare' ili 'TimeMachine') rješenje je vrlo prihvatljivo za jedan mali računovodstveni servis ili veću grupu medicinskih ambulanti, neku veću ljekarnu ili neku firmu koja ne zahtijeva neke izrazito skupe resurse. Naravno, ljubitelji multimedijskih sadržaja moraju razmišljati i o uporabi multimedijskog preklopnika bez kojeg se ne može dobiti učinkoviti multimedijski sustav.

Autor ovih stranica ne koristi programsku potporu za automatski arhiviranje podataka putem 'SmartWare' programske potpore. Imenik Public NAS uređaja koristi za kopiranje sadržaja u njega prema nahođenju te na taj način čuva dokumente, slike i filmove. U inkrementalnom arhiviranju dokumenata ne vidi baš neki osobit smisao jer ih nema mnogo, a iz iskustva ukućana ne vidi neku naročitu potrebu za pohranjivanje sadržaja njihovih mobilnih uređaja, barem dok se ne nauče redu u poštivanju procedure arhiviranja. Za svoje osobno računalo koristi 'Symantec Ghost Solution Suite - v2.5.1' i to na način da po izlasku Microsoft-ovih mjesečnih zakrpi izvrši rekonstrukciju sistemske i programske particije diska iz već postojećih 'starih' slika particija, potom ažurira operativni sustav preko mehanizama automatskog instaliranja zakrpi i ažurira programsku potporu novijim verzijama tamo gdje je to potrebno. Nakon toga prikladnim alatom sličnom 'CCleaner' programskoj potpori izvrši čišćenje particija diska i napravi 'nove' inačice slika pojedinih particija, koje uporabom WE kopira na NAS (jedna kopija ostaje na lokalnim diskovima računala).

Dosta drugačije u odnosu na raspoloživo, ali za potrebe autora jednostavnije i učinkovitije. Particiju diska s dokumentima jednostavno prekopira na NAS preko već postojećih sadržaja tako da se čuvaju i oni zastarjeli već obrisani na lokalnom disku a postojeće aktivne dokumente na NAS-u naprosto 'pregazi' novijim verzijama. Slike i video sadržaji prebačeni su na NAS, nisu u sastavu sadržaja lokalnih diskova, a njihovo sigurnosno arhiviranje vidi kroz nabavu još jednog 'My Book Live' uređaja.


 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Prema kraju

 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/pojmovi/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Player početak
 Player početak  Informatička abeceda