GnuPG - UVOD

'WD My Book Live' - NAS u kućnoj (SOHO) mreži

 Go to English Page Pojmovi

 iStripper affiliate iStripper affiliate

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Prema kraju

Koristiti u kućnom okruženju (SOHO) neki poslužitelj s RAID mogućnostima koji nudi usluge kao na slici 5.5c nema nekog velikog smisla, osim u koliko se radi o nekom malom poslovnom okruženju, osobito zbog toga što ISP nudi većinu od tih usluga. Kopirati neke značajne sadržaje na prijenosni USB disk i nije neka osobita radnja, ali to već nije poslužitelj. Ako već postoji potreba za nekim mrežnim poslužiteljem osnovna razlika je u načini njegovog rada:

U oba slučaja nameće se problem izrade zaštitne kopije podataka u većoj ili manjoj mjeri. Izrada zaštitne kopije podataka može se obaviti njihovim spremanjem na neki od prijenosnih medija (USB stick, CD/DVD medij, prijenosni disk i slični uređaji), ali je ipak najbolje rješenje uporaba NAS uređaja sa ili bez RAID osobitostima, osobito zbog činjenice što diskovi velikog kapaciteta nisu više cjenovno i tehnološki neprihvatljivi.

Cjenovno i tehnološki prihvatljivo rješenje nudi na primjer firma WD, koja u ponudi ima uređaje s različitim sučeljem, od kojih je moguće najprihvatljivije rješenje NAS uređaj s dva diska u RAID polju, ili jeftinije rješenje s jednim diskom, koje je prikazano na narednoj slici. Na neki način predstavljeni NAS uređaj je mješavina dva već opisana načina pružanja usluga jer osim jednostavnog kopiranja datoteka omogućava izradu zaštitne kopije podataka prema nahođenju a prvenstveno služi kao MULTIMEDIJSKI POSLUŽITELJ koji korisniku pruža ugodan doživljaj u sprezi s 'WD TV Live Streaming Media Player' uređajem opisanim na prethodnim stranicama.

 WD My Book Live  
Slika* 4.1 WD My Book Live - NAS. ( + / - )  

Osnovna osobitost ovog uređaja vidljiva izvana je Ethernet mrežno sučelje na stražnjoj strani (slika 4.1b). Osim navedenog sučelja raspoloživ je i 'Reset Button', mala tipka skrivena ispod rupice glede ponovnog pokretanja sustava, pri čemu se brišu na primjer zaporke i mrežne postavke ali ne i sadržaji koje je korisnik postavio, te 'Kensigton Security Slot' sigurnosni utor koji podržava standardni Kensington sigurnosni kabel. Ispod UTP RJ45 sučelja je priključak za napajanje uređaja iz adaptera (DC IN). Na pročelju samo je signalna LED dioda koja s različitim bojama (crvena, zelena, plava i bijela) i treperenjem ukazuje na trenutno stanje uređaja. Dakle, naizgled vrlo skromno opremljen uređaj.

Uređaj se isporučuje s diskom kapaciteta 1 TB, 2 TB ili 3 TB, a njegove osobitosti detaljno su prikazane u narednoj tablici.

Feature Description
Manufacturer Western Digital Corporation
Brand Name WD
Product Line My Book Live
Product Model WDBACG0010HCH, WDBACG0020HCH, WDBACG0030HCH
Product Name My Book Live Personal Cloud Storage
Product Type Network Hard Drive
Compliant Standard DLNA compatible device (UPnP and Bonjour protocols), RoHS
Usage Backup & stream media through personal cloud
CPU Applied Micro APM82181 Embedded Power Processor 800 MHz
CPU Instruction SET ARMv8
Case Temperature Range -20°C to +85°C
CPU Technology PowerPC family, 90 nm CMOS
RAM 256 MB, Nanya DDR2 SDRAM NT5TU64M16GG-AC 800 MHz
Flash 512 KB, Microchip SST39VF040
Ethernet Technology Gigabit Ethernet
Ethernet chip Broadcom BCM54610 10/100/1000 Mbps Ethernet transceiver
Ethernet ports 1 interface type RJ-45
Discrete LAN Filter Delta LFE9245A 1044
HDD WD Caviar Green SATA HDD 1/2/3 TB
(WD10EARS / WD20EARS / WD30EZRX)
HDD Form factor 3.5"
HDD cache 64 MB
Rotational speed (RPM) IntelliPower
Power 10 W active / 4 W Energy Save mode
Size 13.9 cm × 5 cm × 16.7 cm
Weight 1.09 kg
Firmware 02.43.03 – 022 ( at January 12, 2014. )
OS Debian version 5.0.4 ( Lenny )
File system ext3
Supported protocols CIFS / SMB, NFS, FTP, AFP
Supported clients Windows XP(sp3) / Vista / 7 / 8
MAC OS X / Lion / Leopard
Adapter Input Voltage 110 V AC / 220 V AC
Adapter Output Voltage 12 V DC / 1.6 A
Operating Temperature 41°F to 95°F (5°C to 35°C)
Features
 • Internet connection for remote access.
 • Secure remote access from any computer.
 • iTunes server, UPnP Media Server.
 • Storing digital media files on wired and wireless network.
 • Sharing videos, music and photos with computers in network.
 • Backing up data from all PC and Mac computers in network.
 • Viewing files with your iPhone, iPad, iPod touch
  or Android smartphone / tablet.
 • Streaming media to Blu-ray Disc players, game consoles,
  media players, or other DNLA / UPnP devices in network.
 • Share files between PC and Mac computers.
 • Serve up your music with iTunes.
 • Apple Time Machine compatible.
 • Mobile apps for tablets and smartphones.
Media types supported
AUDIO
3GP, AAc, AC3, AIF, ASF, FLAC, LPCM, M4A, M4B,
MP1, MP2, MP3, MP4, MPA, OGG, WAV, WMA
VIDEO
3GP, AVI, DivX, DVR-MS, FLV, M1V, M4V,
MKV, MOV, MP1, MP4, MTE, MPS, MTV,
MPG, MPEG2, SPTS, VDR, VOB, WMV, Xvid
IMAGE
BMP, GIF, JPEG, PNG, TIF, TIFF
With Twonky supports streaming of MKV files.
Type of Sharing
 • Public
 • SmartWare (Windows only)
 • TimeMachineBackup (MAC only)
 • TimeMachine (MAC only)

Sve elektroničke komponente nalaze se na jednoj štampanoj ploči (slika 4.4c), koja se pričvršćuje vijcima na već postojeća mjesta na disku i sve zajedno je umetnuto u plastično kućište po dimenzijama nešto veće od samog tvrdog diska. Blok shema mikroprocesora na slici 4.4d prikazuje njegove osnovne funkcionalne dijelove i moguće načine povezivanja periferija. U komparaciji s PC računalom kakvog poznamo, mikroprocesor u sebi sadrži chipset, odnosno sve potrebno za komunikaciju s priključenim uređajima ugrađeno je u njega. Vanjski elementi su Flash memorija, RAM i podrška za Ethernet komunikaciju.

Ovim resursima upravlja operativni sustav Debian, koji zauzima vrlo mali dio diskovnog prostora i koji je obogaćen programskom potporom koji je izradio WD za PC i MAC računala. U sastavu operativnog sustava je 'Apache' poslužitelj, koji omogućava WEB sučelje prema poslužitelju kako prikazuju naredne slike.

 WEB sućelje 'My Book Live'
Slika* 4.2 Dio WEB sučelja WD My Book Live. ( + / - )

WEB sučelje nudi dosta mogućnosti podešavanja kako prikazuje slika 4.2a, od imena uređaja pa do sigurnosnih postavki. Ono bitno je da je uređaj u istoj grupi (workgroup) kao računala i ostali uređaji u kućnoj (SOHO) mreži i da se dodjela IP adresa može izvršiti putem DHCP usluge ADSL uređaja ili se svi mrežni parametri mogu dati kao statički. Ovo drugo rješenje je bolje jer u slučaju otkaza DHCP usluge ADSL uređaja uređaji u mreži mogu i dalje nesmetano komunicirati. Na slici 4.2b prikazano je da se može omogućiti SSH pristup uređaju (UN: root, PSW: welc0me) putem adekvatne programske potpore (PuTTy, Secure CRT...) koja u biti predstavlja 'TERMINAL Emulation' programsku potporu koja omogućava pristup uređaju preko BASH školjke i komandno-linijskom radu.

Naredni skup slika prikazuje uporabu komandi DEBIAN operativnog sustava preko PuTTy terminal-emulatora iz kojih se vidi da uređaj gotovo da ne troši raspoložive resurse, ali i da poznavatelju DEBIAN operativnog sustava omogućava nadogradnje prema nahođenju.

 PuTTy - Debian BASH školjka
Slika*** 4.3 Pristup operativnom sustavu. ( + / - )

Datotečni sustav kojeg operativni sustav koristi je 'ext3', a dopisani moduli omogućavaju učinkovitu komunikaciju i s drugim Windows i MAC OS verzijama operativnih sustava. Naravno, najvažnija je učinkovita implementacija multimedijskih protokola i osobitost da uređaj djeluje kao UPnP MEDIJA POSLUŽITELJ (media server). To znači da omogućava 'Streaming'. Streaming je metoda za isporuku podataka nekom uređaj na način da se podaci šalju u malim dijelovima slijedno korak po korak. Umjesto da uređaj za prikazivanje sadržaja (renderer), kao 'WD My TV Live', očekuje prihvat cijele datoteke pa potom njenu reprodukciju, prikazivač sadržaja odmah po dohvatu prvog djelića započinje reprodukciju. Pretpostavka navedenom je dovoljno brza komunikacija koja ne koristi paketno slanje podataka kao TCP / IP protokol. Kod slanja i reprodukcije multimedijskih sadržaja koristi se UPnP protokol, koji djeluje na četvrtom sloju OSI modela i značajno ubrzava slijedni prijenos podataka.

Uloga UPnP protokola može se promatrati kroz tri osnovna dijela; UPnP kontrolne točke (control point), UPnP Medija Prikazivač (renderer) i UPnP Medija poslužitelja (server). U takvom okruženju Medija poslužitelj obavlja ulogu mehanizma za pohranu. Medija poslužitelj ne pruža uslugu pohrane podataka ali omogućava pristup do onoga tko to može - operativni sustav. Medija poslužitelj je programska potpora koji skenira određeni uređaj za pohranu podataka i gradi bazu podataka o medijima koje pronađe. Ova baza podataka poznat je kao medijskoj knjižnica. Medija poslužitelj može se konfigurirati na različite načine za sortiranje i predstavljanje podataka u medijskoj knjižnici u različitim formatima ili pregledima ('Album', 'Umjetnik', 'Žanr', itd.). To pak omogućava UPnP kontrolnim točkama pregledavanje i predstavljanje medija korisniku na različite načine. Kontrolna točka može biti PC, pametni telefon ili nešto slično tome, odnosno programska potpora na njima.

Kada se svi uređaji u mreži odgovorni za multimedijsku komunikaciju međusobno prepoznaju njihov popis na računalu može izgledati kao na narednim slikama.

 Multimedijski uređaji kućne mreže u Windows XP prozoru
Slika*** 4.4 Multimedijski uređaji raspoloživi u kućnoj mreži. ( + / - )

Slika 4.4a prikazuje njihov pregled u Windows XP operativnom sustavu, dok slika 4.4b prikazuje njihov pregled u Windows 7 operativnom sustavu. Razlika je očigledna glede prepoznavanja multimedijskih sposobnosti pojedinih.

Slika 4.5a prikazuje imenike i programsku potporu koje 'My Book Live' nudi na raspolaganje u mreži. Raspoložive su četiri komponente koje se prikazuju kao mrežni imenici (mape): Public, SmartWare, TimeMachine i TimeMachineBackup.

 NAS mrežni disk
Slika** 4.5 Mapirenje foldera kao mrežnog diska. ( + / - )

Svakom od imenika, koji se vide kao mrežno raspoloživi, može se na računalu pridružiti jedno od slova abecede kako prikazuje animacija na slici 4.5b, da bi u primjeru za imenik Public rezultat mogao biti uređaj P: kao na slici 4.5c. Ime uređaja može se u ovom prozoru mijenjati po nahođenju jer ne utječe izravno na pravo prepoznato ime uređaja.

Sa čime to raspolaže 'My Book Live' prema navedenim imenicima?

Također je na raspolaganju sljedeća programska potpora:

Na koji način će se korisnik služiti navedenim mogućnostima ovisi samo o njemu, a sigurno je da podrobno mora pročitati svu dokumentaciju jer je programska potpora pozamašna i bogata raznolikim mogućnostima. Već je dovoljno ako se koristi samo običan transfer datoteka od značaja u po volji kreirane imenike i 'Public' imeniku na 'My Book Live'.


 

 Natrag
 Tražila
 Dalje

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Prema kraju

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/pojmovi/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Player početak
 Player početak Informatička abeceda