LZN - Lud, Zbunjen, Normalan - Drugi dio

 Go to English Page Natrag Windows 10 Dalje

 MyData Knox

Microsoft će ubuduće objaviti dvije nadogradnje značajki za svako izdanje godišnje. Kao što ime sugerira, te nadogradnje ažuriraju uređaje koji već koriste sustav Windows 10 s najnovijim značajkama, iskustvima i mogućnostima. Između ostalog vrijedi:

"In Windows 10, your device is always kept up to date with the latest features and fixes. Updates and drivers are installed automatically, with no need to select which updates are needed or not needed." - Microsoft Support (Sranje prve kategorije!).

Za Windows 10 servisiranje prema nadogradnjama postoje tri mogućnosti - tvrtke koje implementiraju Windows 10 mogu birati različite grane nadogradnje. One se uglavnom razlikuju kada će značajka nadogradnje biti dostupna i koliko dugo će biti podržana. Treba odabrati opciju koja najbolje odgovara potrebama tvrtke:

Imajte na umu da se radi o opisu CB i CBB u nastavku, jer LTSB ne prima nikakve nadogradnje značajki. Kada će se moj Windows 10 operativni sustav prestati održavati, poput verzije 1507? - R.I.P. Android svoje verzije nakon verzije 'KitKat' (2013. godina), a možda i od ranije, svakodnevno nadograđuje. Moj mobitel 'Sony Xperia M2 aqua', Anroid verzija 4.3 (Jelly Bean), svakodnevno se nadograđuje bez problema, već godinama. A Microsoft svoje prethonike jednostavo 'ubije'; nije mi baš jasno zbog čega.

 Životna crta Windows verzija
Slika 4.6.68 Vremenska crta ažuriranja i nadogradnje Windows 10.

Prema blogu gosp. Barry Angell, gore prikazana slika prikazuje životno vrijeme bilo koje inačice OS-a i koje nije puno dugo, a istodobno postoji pet verzija operativnog sustava Windows. Svaka od njih ima vlastite 'mušice', koje pod velikim upitnikom odrađuju kompatibilnost unatrag. Osobno sam probao sve te 'mušice', i nisam osobito oduševljen. Zašto to kažem? Trivijalna instalacija verzije 1703 na virtualnom računalu počinje sa sljedećim slikom.

 Početni prikaz po instalaciji
Slika 4.6.69 Početni prikaz na zaslonu pri instalaciji na VirtualBox.

Puno veća zbrka s hrpom BSOD-a prisutna je prilikom instalacije na fizičko računalo s značajkama prema konfiguraciji opisanoj u Primjer II. Kakav bi trebao biti PC da se to ne događa? Jedina stvar s kojom nema problema je, za sada, uvijek isti serijski broj! Svaka nova inačica sve manje je kompatibilna sa starom programskom potporom. Ima i bolja poslovica od naslovne: 'Jebe lud zbunjenog!'.

Za mene, najbolje korisničko iskustvo imam s verzijom 1511_2. Dakle, instalirana je ta verzija na moje računalo i izvršena su sva dotadašnja ažuriranja po instalaciji. Na kraju instalacije početna radna površina (desktop) izgleda kao na sljedećoj slici.

 Asistent nadogradnje
Slika* 4.6.70 Programska potpora 'Windows 10 Upgrade Assistant'.  

Na animiranoj slici može se zapaziti ikona pod nazivom 'Windows 10 Upgrade Assistant', a odgovarajuća programska potpora instalira se na neko mjesto u operativnom sustavu Windows OS.

 Ikona nadogradnje Pa, ova programska potpora koristi se za nadogradnju (UPGRADE) operativnog sustava na noviju verziju 1607, te ako je korisnik ne zaustavi, nadogradnja će se izvršiti automatski. Ako korisnik deinstalira tu značajku, automatski će se instalirati kod slijedećeg ažuriranja nadogradnja na verziju 1703. Korisnik može izbrisati tu značajku, no sljedeće ažuriranje, kao što je korisnička radnja 'Check for Updates', vratit će 'Windows 10 Upgrade Assistant', pomoćnika za nadogradnju sustava Windows 10, što je još gore riješenje. Na popisu povijesti, prikazanoj na sljedećoj slici, jasno je što ažuriranje radi. Nisam baš sretan zbog toga.

 History of Update OS
Slika* 4.6.71 Povijest ažuriranja Windows 10, verzija 1511_2.

Problem s upravljačkim programom AMD grafičke kartice i dalje je prisutan, te stoga korisnik mora obustaviti njegovu nadogradnju koristeći GPEdit (Local Group Policy Editor), kako je prikazano na slici 4.6.57.


 - Zabrana nadogradnje grafičkog upravljačkog programa
  Local Computer policy ->
  -> Computer configuration ->
  -> Administrative Templates -> System ->
  -> Device Installation ->
  -> Device Installation Restriction ->
  -> Prevent Installation of devices that mach any od these device IDs
   State: ENABLED -> SHOW ->
       -> Upisati Sklopovski ID iz podataka o upravljačkom
        programu grafičke kartice npr.
        (PCI\VEN_1002&DEV_6811&SUBSYS_20151458&REV_81)

Osim toga, korisnik nakon ažuriranja verzije 1511_2 može na neko vrijeme odgoditi ažuriranje i nadogradnju pomoću programske potpore GPEdit (komanda gpedit.msc).


 - Zabrana UPGRADE opcije
  Local Computer policy ->
  -> Computer configuration ->
  -> Administrative Templates -> Windows Components ->
  -> Windows update ->
  -> Defer UPGRADES and UPDATES
   State: ENABLED
       Upgrades: 8 month
       Updates : 4 weeks
 Local Group Policy Editor
Slika* 4.6.72 Uporaba 'Local Group Policy Editor'. ( + / - )

Ažuriranje se odgađa za četiri tjedna (do sljedećeg kumulativnog ažuriranja), a nadogradnja se odgađa za osam mjeseci. Ako se za ažuriranja (UPDATES) postavi nula, glede njih neće se ništa odgađati. Što učiniti nakon toga i nakon R.I.P. ove verzije. Za sada ne znam što je najbolje učiniti. Možda je MAC najbolje rješenje?

Čini mi se, postoje četiri bitne akcije koje Microsoft provodi sa svakom verzijom operativnog sustava.

Sve o ažuriranjima i nadogradnji operativnog sustava već je napisano, ali vrlo interesantna zamjena starog Windows dizajna kao u verziji Windows 7, s vrlo velikim prozorima i fontovima u sustavu Windows 10 za istu svrhu. Kompatibilnost prema širini zaslona? Ovi veliki fontovi vrlo su ružni na velikom zaslonu. Moje mišljenje je da Windows 10 nije potpuno novi operativni sustav, već modificirana verzija sustava Windows 7 (Windows XP), a koja nije ispala tako dobra kao što Microsoft želio da bude. To se može zaključiti prema starijoj vrsti sučelja koje se još uvijek koristi.

 Novi i stari prozori
Slika* 4.6.73 Novi i stari Windows GUI.

Dakle, u isto vrijeme egzistiraju dva koncepta, prvi zasnovan na programskoj potpori u [Windows\System32] imeniku (direktoriju, mapi) i drugi utemeljen na konfiguraciskim datotekama tipa 'XML' u [Windows\WinSxS] imeniku i njegovim popratnim sadržajima; pošto drugi nije 'gotov', oslanja se na resurse prvog s više ili manje uspjeha. Udvojeni 'Pampers' sustav što se jasno vidi iz prethodne slike. Istovremeno korisnik mora imati 'lupu' kad koristi File Explorer (FE), a postiže se bolja uporabljivost kada se fontovi povećaju. No font 'Izbornika Vrpce' (Ribon Menu) ne može se promijeniti te još je uvijek premalen. Tko zna što će biti u novom FE?

 Mod kompatibilnosti
Slika* 4.6.74 Budućnost načina korištenja kompatibilnosti? / Podešavanje kompatibilnosti. ( + / - )

Budući da gotovo sva stara programska potpora radi problematičnije sa svakom novom verzijom operativnog sustava, izbornik kompatibilnosti možda će biti izmijenjen kako prikazuje slika iznad. Ipak, postoji utješno rješenje za podešavanje kompatibilnosti kako prikazuje animirana slika 4.6.74b. Kada opisana programska potpora pronađe rješenje automatski će 'pokupiti' preko Interneta neku soluciju iz srodnih OS (Windows Vista, Windows 7 ili Windows 8). No, ne nadajte se da će navedeno u potpunosti riješiti problem kompatibilnosti, ali će biti bolje nego prije. Npr. navedeno je omogućilo da programska potpora za obradu slika 'pronađe' skener, ali neke probleme nije rješilo.

Prilikom instalacije Windows 10 treba odabrati 'ručno' podešavanje postavki i sve postaviti na 'OFF'. Deinstalirati 'OneDrive' dohvat prema 'oblaku', i sve programčiće koje imaju u ponudi po instalaciji, od novosti, sporta, hrane pa nadalje. Jeli 'Windows 10' moguće novina, dučan ili nešto treće umjesto da bude koristan operativni sustav

Uz sve navedeno Microsoft instalira 'Windows 10 Update and Privacy Settings'. Što to znači ne treba tumaćiti. Deinstalacija ne pomaže jer se s vremenom nanovo instalira, ali donekle pomaže:


 - Zabrana TELEMETRY opcije
  Local Computer policy ->
  -> Computer configuration ->
  -> Administrative Templates -> Windows Components ->
  -> Data Collectiom and Preview Builds ->
  -> Allow Telemetry
   State: ENABLED
       0 - Security [Enterprise Only]

Pa ako ništa ne pomaže treba uporabiti lokalnu sistemsku politiku za samo jedno računalo umjesto grupne politike koja nadzire više rašunala u mreži - SECPol (Local Security Policy Editor), upisom komande 'secpol.msc' u raspoloživu 'Run' formu.

 SECPol.msc
Slika** 4.6.75 Definiranje lokalne sistemske politike. ( + / - )

Na ovaj način je spriječeno izvršavanje točno određenih programa. Računalo se mora nanovo uputiti (restart) da bi upisane postavke ostvarile željeni efekt. Datoteke u popisu ne mogu se izvršiti. Iz slike je vidljivo da je datoteka za UPGRADE tri puta mijenjala specifikaciju. Zatvaranje jedne pipe ne znači da se neće otvoriti dvije nove. Točno u duhu ponašanja Microsofta. Ažuriranja za Windows 10 su poput zločestog prijatelja. Ni po koju cijenu ne prihvaća 'NE', radi kako je njega volja i usput ruši računalo. Ipak me najviše veseli mogućnost zabrane izvršavanja programske potpore označene na slici 4.6.75b. Doviđenja 'IE' i 'Edge' zauvijek. Postojite, možete se nadograditi, ali ne možete raditi. Naime, u silnim međumemorijskim dataotekama (cache) za njihovu programsku potporu, najčešće komprimiranima kako ne bi zauzimale puno mjesta, svakojako smeće će se spremiti, pa tako npr. i zločudni program 'DNS Unlocker' kojeg u komprimiranim sadržajima nitko ne može lako pronaći. Pa kad se onemugući rad spomenutih programskih uradaka, lako je obrisati sve njihove radne produkte (smeće). Očekujem da će se redovito ažuriranje 'Windows 10' odvijati normalno jer se prilikom nadogradnje ništa ne izvršava, a da će 'FOX' raditi neopterećenije, tim više što su sve njegove privremene datoteke i 'cache' locirani na RAMDISK-u i gašenjem računala sva eventualno zapisana zločudna programska potpore ode u 'crnu rupu'.

No, glede spriječavanja 'UPGRADE' efikasno je dodati naredni zapis u 'registry', ako radi:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
"DisableOSUpgrade"=dword:00000001

Ako me išta izluđuje to je Microsoftova samovolja, koja mi ne dopušta konfiguriranje sustava po mojoj želji. Nadalje je slika još jednog pokušaja spriječavanje automatskog 'UPGRADE' servisa verzije (build) operativnog sustava 1511_2 na verziju 1603 ili neku drugu.

 Skrivanje nadogradnje
Slika* 4.6.76 'Skrivanje' NADOGRADNJE. ( + / - )

Postupak je istovjetan prikazanom na slici 4.6.56c glede upravljačkog programa grafičke kartice, te se u tu svrhu mora uporabiti alat 'wushowhide.diagcab'. Prikazano je izgleda jedini način koji funkcionira unatoč svim sistemskim politikama. Na slici 4.6.76b prikazano je još dio nadogradnji koje Microsoft instalira jer smatra da su korisniku potrebne. Koristeći navedeni alat nadogradnje su zapriječene.

Osim toga korisno je spriječiti korištenje 'oblaka' pomoću GPEdit od strane druge programske potpore:


 - Zabrana korištenja 'OBLAKA' (OneDrive)
  Local Computer policy ->
  -> Computer configuration ->
  -> Administrative Templates -> Windows Components ->
  -> OneDrive ->
  -> Prevent the usage of OneDrive for file storage
   State: ENABLED

U današnje doba vrlo brzog Interneta, uz sve veći broj raznoraznih usluga, jedna kompanija se posebno ističe glede održavanja računala - 'Reimage Repair'. Njihova programska potpora instalira se preuzimanjem njihovog instalera koji preuzima programsku potporu i instalira je. Vrlo koristan servis glede održavanja računala. Naravno, treba ga platiti. Sve što valja skupo je.

 Reimage Repair BFG
Slika 4.6.77 Programska potpora 'Reimage Repair'.  

Tvrtka Reimage svjetski je lider za Internet-servis rješenja glede popravka operativnog sustava. Vrlo cijenjeno Reimage PC Repair rješenje pregledava, procjenjuje i popravlja operativni sustav Windows poboljšavajići brzinu rada i osigurava stabilnost sustava, te obnavljanja postavke i vrijednosti u registru podataka (registry) ugroženih virusima i drugim oblicima zlonamjerne programske potpore.

Kao i uvijek, Reimage je jako posvećen svojim korisnicima kao i njegovom proizvodu. Oni su u konačnici predani temeljnim vrijednostima: iskrenost i pouzdanost, inovacija i jednostavnost. Njihovi programeri nalaze se u Centru za istraživanje i razvoj tvrtke Reimage u Tel Avivu u Izraelu koji redovito ažuriraju i poboljšavaju programsku potporu kako bi se osigurala kompatibilnost sa svakom novom Windows inačicom (build) i Microsoftovom sigurnosnom zakrpom, od XP do najnovijih Microsoftovih izdanja operativnog sustava Windows.

Najveći problem u održavanju operativnog sustava su imenici (mape, direktoriji) [Windows\WinSxS] i [Windows\System32\Driver Store\File Repository]. Nema čega i njima nema. Ako se deinstalira neki upravljački program novim, ili se želi zadržati stari jer bolje radi od novog (najčešće ATI upravljački programi), ali nema Microsoft certifikat, ostati će u [FileRepository] kompletna instalacija svakog od njih. Tu se nakupi mnoštvo sadržaja, pa ne čudi savijet spomenute 'Reimage' programske potpore da sistemska particija mora imati najmanje 80 GB. To baš i nije u skladu sa sistemski preporukama Microsofta opisanima na početku ovog poglavlja, ali je u skladu s trenutnim stanjem kojemu je uzrok neprekidne izmjene i nadogradnje. Naravno, prekopavanjem po Internetu mogu se nači razni alati koji su u stanju nešto očistiti, ali za to treba vremena pa i nešto više znanja o operativnom sustavu. Naročito me nervira da se nakon instalacije operativnog sustava nalaze u raznim imenicima svi mogući jezici, bez obzira što je odabrano pri instalaciji. To važi i za većinu programske potpore. Gomilaju se nepotrebni sadržaji bez razloga.

 TewakBit Driver Update iStripper
Slika** 4.6.78 Dio 'TweakBit' / Driver Store Explorer / Dism GUI. ( + / - )  

'Reimage' nije jedina moja preporuka. Mnoštvo korisne programske potpore nudi tvrtka 'TweakBit', posebno dio za nadogradnju upravljačkih programa uređaja, što naravno mora biti plaćeno. Po mom mišljenju navedeni bi trebali biti dio 'Windows 10', a ne da se instaliraju nekakvi generički (opći) upravljački programi koji podržavaju samo osnovne osobitosti ugrađenog uređaja. 'Windows 10' je vrlo daleko od onoga što bi operativni sustav treba biti, a ne da se pretvara u sutav za raznovrsnu prodaju i izvještavanje. 'Microsoft Store' je izgleda trenutno najveći hit. Sve dam samo da prodam!

S uporabom navedenih alata za nadogradnju, čišćenje i podešavanje treba biti vrlo oprezan. Mogu biti jako korisni ali i izbrisati nešto što ne bi trebali napraviti, te OS treba ponovo podešavati. Ako se ne pazi što se radi može nastati pravi 'tulum'.

 Driver Store Explorer Dism GUI 'Windows 10' operativni sustav relativno je jeftin u odnosu na ono što se koristi da ga se održava u prihvatljivom stanju, jer ono što je od programske potpore vrijedno prilično košta, iako ima i dobrih besplatnih programskih uradaka. Na neke od njih 'vode' ikone na početku ovog paragrafa, a dio njihovog sučelja prikazan je na gornjim podslikama, 'Driver Store Explorer [RAPR]' i 'Dism++'. 'RAPR' je alat za uklanjanje zaostalih starih verzija upravljačkih programa, ili instaliranih novih verzija koje se ne koriste zbog zabrana zadanih sistemskom politikom, kao što je prethodno opisano za ATI grafičke upravljačke programe. 'Dism' je alat za servisiranje i upravljanje sustavom (DISM.exe), a koristi se iz komandnog retka operativnog sustava Windows. Komanda 'Dism' ima vrlo veliki broj opcija koje se mogu koristiti glede održavanja operativnog sustava, a GUI sučelje je alat kako ih lako i uspješno koristiti.

No, najsmješnije je to da su nadogradnje od strane Microsofta takve da proizvođači programske potpore i upravljačkih programa moraju neprekidno pratiti posljedice njihovih nadogradnji ažuriranjem svojih proizvoda. Odnese vrag 'Compatibility Mode'. Hoće li korisnik doći u situaciju da sa svakim novim bild-om mora kupiti novo sklopovlje ili računalo ili novu verziju programske potpore? A bild-ovi se mijenjaju kao čarape. Sizifov posao za sve učesnike u tom poslu.

Završetak podrške za Windows 10, verzija 1511 za trenutnu podršku (CB) i podršku u poslovanju (CBB), nastupio je 10. listopada 2017. Tako je moj PC postao smeće! Stoga je autor ovih redaka odlučio instalirao izvornu verziju ovog operativnog sustava 1507 (RTM) jer ima LSTB servisnu opciju. Za ovu verziju NVIDIA nema upravljački program, ali za Windows 7 ima. Totalna zbrka. Ovaj 'servis' pristup u razvoju OS je najgluplja stvar koju sam ikad vidio. U automobilskoj industriji servisni dijelovi moraju biti dostupni najmanje pet godina nakon što je model izvan proizvodnje. Microsoft mijenja svoj OS kao čarape, a 'jamstvo' je bijedno. Sada je Windows 10 postao je nešto poput mode, sve sa ciljem da se zaradi što više novaca. Tko brine za druge stvari. Održavanje računalnog sustava postat će noćna mora poslovanja i velikih i malih firmi. Sve bi bilo u redu da je očuvana sklopovska i programska kompatibilnost unatrag, ali prema mom dosadašnjem iskustvu - nije niti malo.

Na računalnom sajmu (COMDEX, studeni 1997.), Bill Gates je usporedio računalnu industriju s auto industrijom (General Motors) i izjavio: 'Da je GM držao korak s tehnologijom kao što je računalna industrija, svi bismo vozili auto od $25.00 koji bi prešao 1'000 milja po galonu (3.785 l).'.

Kao odgovor na Billove primjedbe GM je objavio priopćenje za javnost (g. Welch osobno) navodeći:

Ako bi GM razvio tehnologiju kao što je Microsoftova, svi bismo vozili automobile sa sljedećim karakteristikama:

Tko želi računalo koje se ruši barem dva puta dnevno? Nažalost, ja sam jedan od korisnika kojemu se to događa. Od 1997. godine do sad ništa se nije promijenilo, a moguće je sadašnje stanje još gore.


 Cure iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper


SAŽETAK:

 Pampers 10 Ovo je dio mog mišljenja o sustavu Windows 10, a na ovoj stranici još uvijek je dovoljno mjesta za stavljanje novih opisa. Osim toga, moram revidirati mišljenje o podijeli diskovnog prostora u particije. Još uvijek preporučujem podjelu cijelog volumena diskova prema tablici u poglavlju 'Windows 7'. Uz definiranje sistemske politike kako je do sad opisano, sve nadogradnje (update i cumulative update) odvijaju se sa ili bez problema. Naravno, bez nadogradnje ATI upravljačkog programa grafičke kartice. No, sve moje preporuke opisane za sustav Windows nisu relevantne za ležernog (casual) korisnika. Njemu treba jedan disk i jedna particija, ili unaprijed instalirani operativni sustav, te prijatelj ili servis koji će mu povremeno očistiti računalo.

Neću više tratiti vrijeme da opisujem jedan loš razvojni pristup ovog proizvoda, za koji se njegovi stvaratelji svom silom nastoje da postane multiplatformska osnova po uzoru na 'Google mobile kompatibilnost'. Ne bi trebalo uopće da ga prodaju, nego da ga dijele bez naplate, kad već imaju namjeru zarađivati na upitnim 'servisima' koje nude. I nije to jedan proizvod koji je stalno u razvoju, kako oni tvrde, nego najmanje njih pet koji su čak između sebe nekompatibilni. Svaki razvojni tim zase travu pase!

Ustvari pogrešno razmišljam. U osnovi, sretan sam korisnik jer više ne moram brinuti što će mi se dogoditi nakon nadogradnje operativnog sustava. Zahvalan sam Microsoftu do groba. Uz neki dobar besplatni alat protiv zločudnih programa i novu generaciju FF (FireFox), mogu nadalje bezbrižno koristiti računalo. A Microsoft će povremeno nešto pokrpat kao što radi s RTM verzijom, koja je u biti osnova rada ostalim proizvočima sklopovlja i programske potpore za PC. Znači ni izvorna verzija ne valja kad je stalno 'dokrpavaju'? Kupite novo sklopovlje i programsku potporu za svako ažuriranje ili nadogradnju? Pampers 10! I to nije posljednji Microsoftov operativni sustav, kako oni žele reči. Ima toliko verzija i podverzija da ih na prste ruku i nogu ne možeš pobrojiti!

P.S. Svatko ima svojeg omiljenog unuka / unuku, sliku, auto i slično. A ja, koji sam se pola života bavio informatikom i instalacijom operativnih sustava, imam omiljenu sliku od koje odmah dođem bolestan:

 Upgrade

Izgleda da je jedini način eliminiranja nepoželjne nadogradnje uporaba 'wushowhide.diagcab' (prema slikama 4.6.56c i 4.6.76). Treba pripaziti ako se uporabe svi opisani alati za čišćenje dali se je obrisao i ovaj podatak. Sve verzije Windows OS nakon verzije 1511_2 po meni su teški promašaj.

P.P.S. Pošto vrag nikad ne spava prišapnuo mi je da izvršim nadogradnju postojećeg operativnog sustava na verziju 1709. A tijekom instalacije obečanja, obečanja ... Obečanje - ludom radovanje. Nadogradnja je 'stukla' sve predefinirane postavke i večinu upravljačkih programa i na radnoj površini ostala je samo ikona '$Recycle.Bin'. Sreća, zaštitna kopija ažurira se redovito. A onda sam shvatio: 'Microsoft ne radi operativni sustav 'Windows 10' za sadašnje doba nego za neko dogledno vrijeme i oni vjerovatno imaju viziju kako treba izgledati sklopovlje i programska potpora, ali nama još nije poznato. Treba se strpiti i čekati'. Kako god da se sagleda, servisni pristup održavanju operativnog sustava (OS) je fantastična stvar. Odvedeš auto (OS) u servis i vrate ti kočiju!


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO Informatička abeceda