4.7. WINDOWS 11 operativni sustav

 Go to English Page Natrag Windows 10 Dalje


Nikad ne reci nikad. 'Windows 10' će u mirovinu uz podršku do 2025. godine, a novi nasljednik Microsoft 'Windows 11' operativni sustava najavljen je kao poboljšani multi-platformski operativni sustav, orijentiran na igranje, multimediju i naravno kupovanje. Naredni skup slika prikazuje izgled radne površine uz specifične izbore glede navedenih osobitosti.

 Radna površina Windows 11
Slika* 4.7.1 Specifični prikazi radne površine. ( + / - )

Vrlo je zanimljiva mogućnost prikaza ikona radne trake na njenoj sredini, slično MAC-u. No, značajna je razlika ispod haube; 'Windows 11' i dalje nema učinkovitu višezadačnost kao UNIX-odni operativni sustavi. Sklopovski zahtjevi veći su u odnosu na prethodne sustave, te je nekakav minimum po Microsoftu slijedeći:

     Procesor:     Radni takt 1 GHz ili više, s dvije ili više jezgri
              >= Intel 8th Gen (Coffee Lake) / >= AMD Ryzen 2000
     Radna memorija:  4 GB za 64 bit-ni OS. Nema 32 bit-ni OS, raspoloživa je
              nadogradnja za 32 bit-ne programe
     Tvrdi disk:    Minimalno 60 GB raspoloživog prostora diska
     Firmware:     UEFI, Secure Boot mogućnost
     TPM:       Sigurnosni modul (Trusted Platform Module), verzija 2.0 
     Monitor:     HD (720p) sposoban monitor rezolucije 1280×720
              ili više (opcija - osjetljiv na dodir)
     Grafika:     Microsoft DirectX 12 grafička kartica
              s WDDM 2.0 upravljačkim programom
     Internet:     Potreban je Microsoft korisnički račun i povezanost

Na tržištu gotovo da nema matičnih ploča s TPM mogućnostima. Dakle, treba očekivati novu generaciju sklopovlja. Nove verzije sustava 'Windows 11' objavljivati će se jednom godišnje. Kupci bi uvijek trebali instalirati najnoviju verziju prije nego što trenutna verzija završi sa servisiranjem kako bi i dalje bila podržana od strane Microsofta. Netko je valjda došao pameti pa nema više hrpa različitih verzija operativnog sustava istovremeno. Kad sam preuzeo program za provjeru kompatibilnosti moga računala prema 'Windows 11' operativnom sustavu (PC Health Check App) dobio sam ovaj rezultat:

 PC kompatibilnost Easy Miner
Slika 4.7.2 PC kompatibilnost.  

Znači mikroprocesor u mom PC-u, Intel Core i5-7600K, je zastario i neupotrebljiv? Zašto, ako su podržani još stariji Xeon procesori? Zbogom 'Windows 11', barem na neko vrijeme, iako ćemo se morati sresti. Nije kupovina PC-a tako jeftina pa da se svako par godina kupuje novi. Ako je operativni sustav zamišljen za igranje novijih igara kao 'Uboat', te 'Android' i 'Xbox' igrica, tada PC i periferije koje će glatko odraditi igru 'Uboat' koštaju otprilike $2'000 ili više. To baš i nije malo. A Steam prodaje igru 'Uboat' za oko $15?

 Igra 'Uboat'
Slika* 4.7.3 Vrlo zahtjevna igra 'Uboat'. ( + / - )

UBOAT Preporučeni zahtjevi:

Usporedba zahtjeva igre s 'Windows 11' zahtjevima nije ni približno ista. Iz iskustva je već poznato da preporučene zahtijeve treba barem udvostručiti za nesmetan rad. Jedno je što piše na papiru, a drugo je stvarnost. Zbrojeno sve zajedno traži vrlo moćno računalo. Sve mi se čini da su se Microsoft i ostale mu pridružene kompanije dogovorile za učestale i unazad nekompatibilne promijene ne bi li iz ljudi izvukli što više novaca. Ovo nitko ne nadgleda, niti sankcionira. Biti će velike komedije oko upravljačkih programa uređaja i već postojeće programske potpore raznih proizvođača. Najviše me nerviraju generički Windows upravljački programi, koji u pravilu podržavaju samo osnovnu funkcionalnost ugrađenog sklopovlja. A što će biti s programskom potporom malih firmi kao račuvodstveni servis, ili uporaba za školska računala i poslužitelj to se ne da pretpostaviti. Ovakvo ponašanje nije prisutno u auto industriji.SAŽETAK:

Ako se pogleda slika 4.6.55 evidentno je da je filozofija razvoja OS s pet timova istovremeno te s time pet verzija OS glupa i neodrživa. To do sada nije zabilježeno kod nikoga u ovoj struci. Nakon šest godina Microsoft je ipak došao pameti i sve timove povezao u jedan glede razvoja 'Windows 11' OS. No zadržali su načelo krugova razvoja prema 'Insider' konceptu, što i nije mnogo problematično. Srećom, glupu ideju o neizbježnoj nužnosti korištenja 'TPM' može se zaobići, te instalirati regularno 'Windows 11' na starije računalo. Autor ovih redaka uradio je to za svoje računalo, koje za divno čudo s 'jedanaesticom' radi stabilnije i brže (i dalje je 'Nuclear submarine', čak malo bolja), ali se učestalo isporučuje hrpa 'zakrpi' za OS. Očigledno nisu dovoljno pažljivi glede razvoja programske potpore, i dalje su vrlo brljavi prema svom običaju. Osim toga jedino je dosad u 2021. godini 'nVidia' izdala kompatibilne upravljačke programe. Kako je osnova 'Windows 11' prethodna verzija OS, za očekivati je da će prilagodba upravljačkih programa i programske potpore odvijati brže. Treba malo pričekati da 'Pampers-Beba' stasa.

Prema načinu uporabe računala od strane korisnika, osnovna podjela bi bila ovakva:

Ne pratim statistiku pa ne mogu reči kojih ima više. Ja spadam u grupu stacionarnih korisnika, jer je moje računalo stalno kod kuće.

 TeamOS Na sreču Internet je danas 'svemoćan', ima osobitosti koje su prije par desetljeća bile nezamislive, kao na primjer elektronički popis građana 'od kuće', i naravno 5G klasa uređaja. Svijet se mijenja iz temelja. Pa tako ni 'Microsoft' više ne može sve sakriti ispod tepiha, jer postoje sjedišta kao TeamOS, gdje se može nači jako mnogo o 'Windows' operativnim sustavima. Autor ovih redaka otuda je preuzeo 'Windows 11' da bi isprobao mogućnosti nasljednika 'desetke'. Uz uporabu 'NTLite' OS s može dotjerati tako da ne sliči na prodavaonicu svega i svačega, već da ispunjava svoju osnovnu svrhu - brz i učinkovit operativni sustav. Tu se mogu preuzeti instalacijske 'Windows 11' ISO datoteke. Pri tome treba koristiti AiO (All in One) izdanja, 'službena' izdanja Microsofta, koja obično objedinjuju instalaciju više izvedbi OS, pa se izabere ono izdanje za koje ste osigurali licencu. Kupite licencu 'Windows 10' što prije, jer je sad prilično jeftina, a trebati će Vam za prelazak na 'Windows 11'. Raspoloživa je i licenca za 'Windows 11' za malo višu cijenu. Možda se isplati pričekati Božične blagdane kad je uvijek za očekivati znatno jeftinije ponude. Ionako upravljački programi i programska potpora 'zaostaju' glede nadogradnje na 'Windows 11'.

Najbolje je ako se pomoću nekog namjenskog alata, kao 'NTLite', u 'Windows 11' instalacijsku ISO datoteku implementira npr. 'TMP.reg' datoteka koji sadrži slijedeći zapis:

     Windows Registry Editor Version 5.00

     [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
     "BypassTPMCheck"=dword:00000001
     "BypassRAMCheck"=dword:00000001
     "BypassSecureBootCheck"=dword:00000001

     [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup]
     "AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU"=dword:00000001

Dodavanjem navedenog zapisa izbjegava se zahtijev za 'TPM' osobitosti tijekom instalacije. Pošto je kod 'Windows 11' mnogo toga zajedničko s prethodnikom, naredne stranice na ovom sjedištu ne zahtijevaju uporabu temeljitih opisa, jer je gotovo sve poznato od prije. Opisi će stoga biti nešto drugačiji u odnosu na dosadašnje opise Microsoftovih izdanja operativnih sustava. I da, valjda glede kompatibilnosti s mobilnim uređajima, stavka 'Settings' (Postavke) nikad nije bila siromašnija ponudom. Gotovo je s vrlo raznolikim mogućnostima podešavanja OS kakva su imali 'Windows XP' ili 'Windows 7'. Osim toga cijeli sustav 'Settings' s tim vrlo velikim fontovima vrlo ružno izgleda. Pa kad već 'glume' MAC OS mogli su biti dosljedni. Posljenja verzija OS koja je korisniku još uvijek dozvoljavala prilično različitih podešavanja bila je 'Windows 10 build 1607'. To znači da poznavanje registra do tančina za dotjerivanje OS postaje nužda, ili uporaba 'NTLite' iako i s njime treba znati raditi.

Microsoft je nadogradio verziju operativnog sustava Windows 11.1 novijom verzijom dana 4. studenog 2021. (Win11_English_x64v1.iso). Kada se ova verzija preuzme, s aplikacijom Rufus v3.17 sljedeći izbornik se pojavljuje kada se pravi Boot-USB stik za instalaciju.

 Easy Miner Rufus / Boot-USB Easy Miner
  Slika 4.7.4 Izrada Boot-USB.  

Rufus u navedenoj verziji prilikom izrade Boot-USB instalacije na stik nadopuni sadržaj tako da se može zaobići uporaba TPM i Secure Boot obilježja. Nema više potrebe za 'gimnastikom' prilikom instalacije operativnog sustava Windows 11.1 na starije računalo. Isprva moram malo pričekati ažurirane upravljačke programe, zatim koristiti NTLite da učinim OS prikladnim prema mojim potrebama i na kraju uživati u radu i igranju s bržim i stabilnijim PC-om.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/datoteka>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 Početak
 KAZALO Informatička abeceda