4.7. WINDOWS 11 operativni sustav

 Go to English Page Natrag Windows 10 Dalje

 iStripper iStripper

Nikad ne reci nikad. 'Windows 10' će u mirovinu uz podršku do 2025. godine, a novi nasljednik Microsoft 'Windows 11' operativni sustava najavljen je kao poboljšani multi-platformski operativni sustav, orijentiran na igranje, multimediju i naravno kupovanje. Naredni skup slika prikazuje izgled radne površine uz specifične izbore glede navedenih osobitosti.

 Radna površina Windows 11
Slika* 4.7.1 Specifični prikazi radne površine. ( + / - )

Vrlo je zanimljiva mogućnost prikaza ikona radne trake na njenoj sredini, slično MAC-u. No, značajna je razlika ispod haube; 'Windows 11' i dalje nema učinkovitu višezadačnost kao UNIX-odni operativni sustavi. Sklopovski zahtjevi veći su u odnosu na prethodne sustave, te je nekakav minimum po Microsoftu slijedeći:

     Procesor:     Radni takt 1 GHz ili više, s dvije ili više jezgri
              >= Intel 8th Gen (Coffee Lake) / >= AMD Ryzen 2000
     Radna memorija:  Nema 32 bit-ni OS, raspoloživa je nadogradnja za 32 bit-ne programe
              4 GB za 64 bit-ni OS
     Tvrdi disk:    Minimalno 60 GB raspoloživog prostora diska
     Firmware:     UEFI, Secure Boot mogućnost
     TPM:       Sigurnosni modul (Trusted Platform Module), verzija 2.0 
     Monitor:     HD (720p) sposoban monitor rezolucije 1280×720 ili više
              (opcija - osjetljiv na dodir)
     Grafika:     Microsoft DirectX 12 grafička kartica
              s WDDM 2.0 upravljačkim programom
     Internet:     Potreban je Microsoft korisnički račun i povezanost

Na tržištu gotovo da nema matičnih ploča s TPM mogućnostima. Dakle, treba očekivati novu generaciju sklopovlja. Nove verzije sustava 'Windows 11' objavljivati će se jednom godišnje. Kupci bi uvijek trebali instalirati najnoviju verziju prije nego što trenutna verzija završi sa servisiranjem kako bi i dalje bila podržana od strane Microsofta. Netko je valjda došao pameti pa nema više hrpa različitih verzija operativnog sustava istovremeno. Kad sam preuzeo program za provjeru kompatibilnosti moga računala prema 'Windows 11' operativnom sustavu (PC Health Check App) dobio sam ovaj rezultat:

 PC kompatibilnost
Slika 4.7.2 PC kompatibilnost.

Znači mikroprocesor u mom PC-u, Intel Core i5-7600K, je zastario i neupotrebljiv? Zašto, ako su podržani još stariji Xeon procesori? Zbogom 'Windows 11' zauvijek, i nadam se da se nećemo imati potrebe sresti. Nije kupovina PC-a tako jeftina pa da se svako par godina kupuje novi. Ako je operativni sustav zamišljen za igranje novijih igara kao 'Uboat', te 'Android' i 'Xbox' igrica, tada PC i periferije koje će glatko odraditi igru 'Uboat' koštaju otprilike $2'000 ili više. To baš i nije malo. A Steam prodaje igru 'Uboat' za oko $15?

 Igra 'Uboat'
Slika* 4.7.3 Vrlo zahtjevna igra 'Uboat'. ( + / - )

UBOAT Preporučeni zahtjevi:

Usporedba zahtjeva igre s 'Windows 11' zahtjevima nije ni približno ista. Iz iskustva je već poznato da preporučene zahtijeve treba barem udvostručiti za nesmetan rad. Jedno je što piše na papiru, a drugo je stvarnost. Zbrojeno sve zajedno traži vrlo moćno računalo. Sve mi se čini da su se Microsoft i ostale mu pridružene kompanije dogovorile za učestale i unazad nekompatibilne promijene ne bi li iz ljudi izvukli što više novaca. Ovo nitko ne nadgleda, niti sankcionira. Biti će velike komedije oko upravljačkih programa uređaja i već postojeće programske potpore raznih proizvođača. Najviše me nerviraju generički Windows upravljački programi, koji u pravilu podržavaju samo osnovnu funkcionalnost ugrađenog sklopovlja. A što će biti s programskom potporom malih firmi kao račuvodstveni servis, ili uporaba za školska računala i poslužitelj to se ne da pretpostaviti. Ovakvo ponašanje nije prisutno u auto industriji.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO Informatička abeceda