7.6.4. Internet stvari (IoT)

 Go to English Page Natrag Informatika u praksi Dalje

 MyData Knox

 Wi-Fi 6 + 5G logo CISCO u svojoj brošuri kaže: Pet stvari koje treba znati o Wi-Fi 6 i 5G; I Wi-Fi 6 i 5G izgrađeni su na istim temeljima; Oni će suživjeti i bolje će surađivati kako bi podržali raznolike slučajeve uporabe; Wi-Fi 6 i dalje će biti izbor pristupa za unutarnje mreže; 5G će biti odabrani odabir za vanjske mreže; Wi-Fi 6 i 5G proširuju mogućnosti digitalizacije u svim industrijama. I Wi-Fi 6 i 5G nude uzbudljive mogućnosti za pouzdano povezivanje IoT uređaja od ključne važnosti putem bežičnog povezivanja. Wi-Fi 6 i 5G također će ponuditi poboljšani mobilni širokopojasni pristup za nezamislivo iskustvo putem proširene i virtualne stvarnosti. Wi-Fi 6 i 5G uvode novu eru bežičnog pristupa. Njihova konvergencija omogućuje organizacijama poslovanje bilo gdje, istovremeno povećavajući produktivnost i nudeći najbolje korisničko iskustvo.

Logotip na početku prvog odlomka kreacija je tvrtke CISCO, jednog od vodećih proizvođača mrežne opreme. Moj prvi kućni poveznik (GATEWAY) bio je njihov (slika 4.4.100b). Bilo je to oko 2010. Deset godina prije toga koristio sam računalo 'Amiga 1200' s kojim bi se povremeno povezivao modemom posuđenim u firmi brzinom od oko 5 kbps s nekim B.B.S. poslužiteljem. Mnogo se toga promijenilo iz temelja od opisanog doba.

Općenito, uporaba bežićne komunikacije glede navedenih tehnologija koristila bi se prema slijedećoj slici:

 Wi-Fi 6 + 5G okolnosti
Slika 7.6.71 Uporaba Wi-Fi 6 i 5G ovisno o okolnostima.

Osnovni element kojeg uređaji moraju imati da bi bili sastavni dio ove tehnologije je senzor; dio uređaja koji mjeri, obrađuje i sprema podatke. Ovisno o namjeni uređaja senzor može biti samo jedan (kao npr. za detektor plina) ili više njih za različite svrhe. To je prvi i osnovni uvijet. Drugi uvijet je da uređaj posjeduje primo-predajnik koji će koristeći radio-valove slati podatke korisniku ili će ih korisnik očitavati. Korisnik po potrebi može naložiti uređaju izmjene u radu. Nužno ne mora postojati dvosmjerna komunikacija, ako je svrha jednostavna, na primjer, da uređaj odašilje podatke o svom stanju rada i ispravnosti.

Dva su načina kako se senzori u uređajima mogu očitati. Prvi je da senzor uređaja uređaj šalje podatke iz privatne Wi-Fi mreže prema javnom poslužitelju proizvođača senzora s fiksnom javnom adresom, te korisnik namjenskom programskom potporom očitava podatke s poslužitelja koji će eventualne nove naloge korisnika prema senzoru isporućiti kada se senzor ponovo javi poslužitelju. Bitan faktor je učestalost kontakta senzora prema poslužitelju. Drugi način je da se komunikacija između senzora i korisnika na kraćim udaljenostima odvija unutar privatne Wi-Fi mreže, a za veće udaljenosti koristi se 'most' između javne i privatne mreže kojeg omogućava oprema ISP-a i 5G pristupnik (gateway) da bi se omogućilo iz javne mreže pristupiti privatnoj Wi-Fi mreži korisnika. Podrazumno, komunikacija između privatne i javne mreže moguća je samo ako je poziv usljedio prema javnoj mreži iz privatne mreže, jer pristupnik ne dozvoljava 'upad' u privatnu mrežu iz javne mreže. Dakle, 5G uređaji moraju omogućiti korisniku da na većim udaljenostima koristeći javnu mrežu 'preko' mosta pristupi svojoj vlastitoj privatnoj mreži. U osnovi, senzor razmatran u IoT, za razliku od uobičajenog poimanja sezora, je primo-predajni sustav koji se koristi internet tehnologijom.

Dakle, 5G uređaji sa sezorima, mobiteli i pristupnici mreži (gateway) su raspoloživi. Trenutno u naš svakodnevni život ulaze s različitim osobitostima sve više i više, kako prikazuje naredni skup slika. Poćinje s jeftinijim i jednostavnijim stvarima koje se već oglašavaju na web-prodavaonicama.

 Utičnica Špijunska kamera
Slika** 7.6.72 Uporaba Wi-Fi 6 u kućanstvu. + / - ) Slika** 7.6.73 Što žena može prodati?

Iako izgleda kao šala, nije. Obitelji koje su u fazi uređivanja kuće prilikom kupovanja svega potrebnog, nabaviti će zidne utičnice i zidne prekidaće, žarulje s mogućnosti regulacije osvjetljenja, a a kućanski aparati kao štednjak, perilica suđa i rublja, bojler, i ostale potrepštine. Na taj način imati će nadzor nad radom svih uređaja u kući. Glede olakšanog pristupa uređajima preporučuje se sve kupiti kod istog proizvođača radi jedinstvene programske potpore. Ipak, dok starija kućanstva dođu do te faze proći će dosta vremena. A što je s ženama? Jeli prikazana reklama mamac za muškog kupca, jer sa slikom polugole žene šanse za prodaju proizvoda rastu? U kojeg prodavača čete kupiti isti proizvod iako su u istom prodajnom prostoru. Kod žene, naravno i muškarci i žene. Kult polugole žene glede reklame i prodaje razvijen je do savršenstva. Uostalom, žene su ljepše i prefinjenije od muškaraca, što jedni i drugi dobro znaju.

Sada treba čekati kakvi će se proizvodi ugrađivati u automobile, autobuse, vlakove, kamione, avione, dječije vrtiče, škole, biblioteke, muzeje, bolnice i slično navedenom. Neće nam se valjda života s pametnim telefonom zakomplicirati do te mjere da ćemo imati instalirano na pametni telefon stotine programa za različite namjene.

 Constraction
Slika 7.6.79 Planirano za izradu. ( + / - )

 

 

Sadržaj će se dopunjavati sukladno novim saznanjima!

 

 


 Cure iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper


SAŽETAK:

Sigurno je da će uvođenje IoT u život ljudi donjeti velike promjene koje se zasad stidljivo pojavljuju. Na primjer, pametni prekidaći za svijetlo i rasvjetna tijela kojima se se može regulirati jačina svjetla postoje, ali ne mogu se nači u svim prodavaonicima, osobito ako se tome pridodaju kuhinjski uređaji koji šalju stanje rada korisniku putem novih tehnologija, jer se tako brzo ne mijenjaju s novima i naprednijima. Navedeno vrijedi za SOHO okruženje, a izvan njega uvođenje novina iči će još sporije. Stoga će ova stranica još dosta vremena imati oznaku 'u izradi'.

 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO Informatička abeceda