7.6.3. Pokućni (Homebox) - Mobilni Internet

 Go to English Page  Natrag  SOHO  Dalje

 MyData Knox

 5G Brzi internet postao je sasvim razumljiva stvar koju očekujemo koristiti svugdje gdje se nalazimo. No, u stvarnosti to nije uvijek tako. Optičke i kabelske komunikacijske veze omogućuju brzine iznad 100 Mbps, ali to je dostupno uglavnom u gradovima. Čak i u centru grada može se 'zaglaviti' na niskim brzinama, ako je udaljenost od ISP centrale velika i ne može se ostvariti dobra VDSL veza, ili pak kabelski Internet nije raspoloživ. U manjim naseljima Internet je gotovo nepoznanica. Rješenje je mobilni Internet koji omogućava prihvatljive brzine komunikacije na 4G / 5G mrežama. Za tu svrhu služi uređaj nazvan 'Homebox'. Jedna od glavnih prednosti pokućnog (mobilnog) Interneta je što se uređaj može ponijeti sa sobom, u vikendicu ili hotelsku sobu na godišnjem odmoru, uključiti ga u struju i uređaj je odmah spreman za rad. Dodatno, ako uređaj ima ugrađenu punjivu bateriju (kao pametni telefon), može se koristiti i na nekom izletu gdje priključka za energetsku mrežu nema. Korisno, jer se ne mora razmišljati o tome hoće li netko ponuditi brzi Internet na lokaciji na koju ste otišli.

U svim varijantama Homebox je zapravo mobilni telefon zapakiran u drugaćije kućište i ima mogućnost ostvarivanja mrežne povezanosti svojstvenu SOHO uređaju te spajanja običnog telefona na njega. U svakom od ovih uređaja je SIM kartica identična onoj u mobitelu. Homebox uređaj je za korisnike koji nemaju nikakvu mogućnost uvodenja pravog fiksnog priključka u kuću, bilo žičnog ili kabelskog. Svatko tko ima potrebu za Internetom i telefonom, a ima mogucnost korištenja prave fiksne linije praktički nema neku razumnu potrebu za Homeboxom. Napredni Homebox uređaji mogu učinkovito poslužiti kao varijanta za uporabu Interneta i njegovih usluga nezahtijevnim korisnicima, koji ne trebaju mnoštvo dodatnih uređaja (recimo pisač, NAS, više računala, poslužitelj i slično) s kojima bi popunili svoje radno okruženje. Ovakav vid spajanja na Internet i uporabu telefona u pravilu nije loša varijanta ukoliko nema drugih mogućnosti.

Na narednom skupu slika prikazan je pokućni uređaj (homebox) nove generacije 'HUAWEI 5G CPE Pro 2'.

 HUAWEI 5G CPE Pro 2
Slika*** 7.6.41 HUAWEI Pokućni uređaj (Homebox) / Blok-shema pokućnog uređaja. ( + / - )

Ovaj je uređaj najnovija generacija HUAWEI usmjerivača (router), pokućni Internet (homebox uređaj) kao pandan klasičnim SOHO uređajima. U kućnom okruženju možda je dobro rješenje koristiti neki preklopnik (switch) za stvaranje mrežne okosnice, tako da mreža ostaje u funkciji u slučaju da Internet nije povezan. Osnovna spcifikacija za Pokućni uređaj prikazan na gornjim slikama je:

Huawei 5G CPE Pro 2 Specification
Dimensions and
Weight
Dimensions: 90 mm x 96.6 mm x 178 mm
Weight: About 600 g (excluding the power adapter)
5G / 4G Communication Standard: 3GPP Release 15
Applicable Network: 5G / 4G
Network Mode: NSA/SA

5G Transmission Rate: 3.6 Gbps / 250 Mbps
(Theoretical value. The actual rate depends on the operator)

4G Transmission Rate: 1.6 Gbps / 150 Mbps
(Theoretical value. The actual rate depends on the operator)

Antenna Type: Built-in 5G/4G primary and secondary antennas
Wireless Transmission Standard:
   - Wi-Fi 6 (802.11ax), compatible with 802.11ac/n/g/b/a

Transmission Rate:
   - DBDC 2976 Mbps,
          Frequency Band: 2.4 GHz & 5 GHz:
              - 2.4 GHz / 574 Mbps (theoretical value)
              - 5 GHz / 2402 Mbps (theoretical value),

Antenna Type: Built-in dual-band Wi-Fi antennas
Processors Balong 5000 chipset, Gigahome Wi-Fi chipset
Interface 1 Wan/Lan GE port,
1 Lan GE port,
1 power adapter port,
1 SIM card slot (Nano-SIM)
Button Power / Reset / H,
Support HUAWEI HiLink device password-free access,
Modify Wi-Fi name / password auto sync.
LED Indicator 5G / 4G / Wi-Fi / Ambient Light Strip
Power Supplay Power: < 24 W
AC / DC Power Supply:
   - AC: 100 V - 240 V 50 Hz / 60 Hz,
   - DC: 12 V / 2 A
Software
Functions
APP:
   - HUAWEI AI Life APP (Android),
   - HUAWEI Smart Home APP (iOS)

More Functions:
   - Mobile network (5G/4G) access, 5 GHz preferred,
   - Ethernet access,
   - SMS service,
   - Firewall,
   - PIN protection,
   - MAC address filtering,
   - Wi-Fi encryption authentication,
   - VPN tunnel / VPN penetration,
   - IPv4 and IPv6/IPv4 dual stack,
   - Multi-APN,
   - WebUI, HOTA, etc
Environment Temperature:
   - Operating temperature: 0 °C ~ 40 °C,
   - Storage temperature: -20 °C ~ +70 °C
Humidity: 5% ~ 95% (non-condensing)

Opis nije previše bogat tehničkim detaljima, ali prikazani podaci dostupni su samo iz trenutno raspoložive dokumentacije. Prema opisu u poglavlju o pametnim telefonima (smartphone), može se zaključiti da nedostaju podaci za viši i niži frekvencijski opseg. Podaci u tablici odnose se prvenstveno na srednji opseg. Ako se pažljivo pogleda slika 7.6.41c, može se vidjeti da je dizajn vrlo kompaktan i funkcionalan te da četiri antene omogućuju učinkovit prijenos podataka. Danas s modernom elektronikom nije poseban problem antenu učiniti električno duljom ili kraćom od njezine fizičke duljine, jer je antena najučinkovitija ako je velika polovinu valne duljine korištenih radio valova i najbolje prima ili odašilje radio val u smjeru okomitom na svoj položaj - uokrug oko antene. Svaki radio val posjeduje električnu i magnetsku komponentu koje zajedno tvore elektomagnetsko polje, a položaj vektora električnog polja sukladan je položaju antene (u istoj su ravnini) i njegov položaj u odnosu na zemljinu površinu (horizont) određuje polarizaciju radio vala. Bitno je da antena na mjestu prijema ima istu polarizaciju kao predajna antena od ISP-a. Raspored antena kod prikazanog uređaja je takav da se gotovo iz svih smjerova osigurava kvalitetan prijem radio valova, koji su kod ovih tehnologija gotovo uvijek vertikalno polarizirani, a pošto je zračenje radiovalaova najučinkovitije uokrug antene povećava se domet komunikacije. Naime, kako antena najbolje zrači u smjeru okomitom na svoj položaj kod vertikalne polarizacije širenje radio valova u odnosu na horizont je jednolično u svim pravcima, slično rasprosiranju svijetla kod svetionika. Zato se u svim brošurama vidi da je antena uređaja (npr. SOHO gateway) vertikalno postavljena.

 Love

Nisam siguran da prikazani LG pametni telefon i Pokućni uređaj (Homebox) HUAWEI ispunjavaju sve zahtjeve za upotrebu sva tri navedena frekvencijska raspona. Ako moguće ispunjavaju navedeno, nije precizirano u dostupnim brošurama i uputama, a i nije od nekog velikog značaja u ovom momentu jer infrastruktura ISP-a glede novih tehnlologija ne postoji ili je u samom začetku uvođenja. U ovom trenutku najvažnija je njihova kompatibilnost s dosadašnjim standardima da bi navedeni uređaji bili uporabljivi, a to ispunjavaju. Vjerojatno za ove manje uređaje neće biti problem nadograditi 'firmware' po potrebi, ali ono što zahtijeva velika ulaganja i čvrste standarde za primo-predajne stanice ISP-a i svaki od mogućih 'senzora' gdje god da se Wi-Fi 6 i 5G mogu primjeniti.

 

 

Sadržaj će se dopunjavati sukladno novim saznanjima!

 

 


 Cure  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper


SAŽETAK:

Može se zaključiti da je Wi-Fi 6 u zajednici s 5G tehnologijom prilično dotjeran i 'ušminkan' te da uređaji su ih novi uređaji spremni koristiti, ali se za sada koriste postojećim standardima jer još mnogo toga nedastaje za potpunu funkcionalnost. Uzmimo u obzir samo SOHO okruženje, proći će još koja godina dok se svi korisnički uređaji promijene novima koji će nove mogućnosti moći koristiti novim opisanim tehnologija. Stoga ovu stranicu treba uzeti kao operativnu koja će se s vremenom nadopunjavati.

 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda