Informatički rječnik

5G Mobilni uređaji

 Go to English Page  Pojmovi

 iStripper  iStripper affiliate

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  Prema kraju

Što je 5G? Je li ovo tehnologija koja potiče širenje virusa COVID-19? Nije, ali netko je plasirao u javnost svoje 'stručno mišljenje' koje su neuki prihvatili. U telekomunikacijama, 5G je peta generacija tehnološkog standarda za mobilne mreže, koje su tvrtke za mobilni telefon počele primjenjivati širom svijeta 2019. godine, planirani nasljednik 4G mreža koje pružaju vezu s većinom trenutnih mobitela. 5G se može implementirati u pametne telefone, tablete, prijenosnike i bilo koju drugu vrstu mobilnih uređaja.

Zahvaljujući napretku tehnologije izrađuju se novi čipovi, poboljšavaju se protokoli prijenosa podataka i radne frekvencije su mnogo veće. Inače, ne tako davno postizanje stabilne radne frekvencije od par GHz bila je znanstvena fantastika. Dakle, u osnovi ne postoji ništa posebno novo, osim dostupnijih frekventnih opsega s različitim mogućnostima širenja radio valova. Komunikacije su dostupne u tri frekventna opsega:

Budući da navedeni frekventni opsezi imaju različita svojstva rasprostiranja, sve komunikacije utemeljene na radio-signalu uključuju kompromise između brzine, udaljenosti/pokrivenosti, gustoće i frekventnog opsega (širine) komunikacijskog kanala. Kod 5G pametnih telefona njihovo logičko rješenje donosi odluku koji će se navedenih opsega koristiti. Trenutno se služi raspoloživim starijim tehnologijama s kojima je kompatibilan, a svoje pune mogućnosti pokazati će kad se ostvare uvijeti. Uporaba različitih frekventnih područja, a time i valne duljine radio valova koji se koriste, nije problem glede duljine antene jer se fizička antena elektronički može 'produžiti' ili 'skratiti' da se prilagodi valnoj duljini radio valova koje koristi. Veći je problem što standardi među državama nisu usaglašeni.

Rast 5G-a također je usko povezan s napretkom u pametnim telefonima, IoT senzorima, računalnim oblacima, umjetnom inteligencijom, softverski definiranim mrežama i modernim metodama za brzi razvoj softvera, a sve te mogućnosti može iskoristiti 5G mreža. Naravno, nisu sve frekvencije dostupne unutar ovih frekvencijskih opsega jer ih možda koriste drugi sustavi (satelitska navigacija, vojska ...). Jedno je sigurno - signal frekvencije 2.45 GHz (i njemu bliži) ne smije se koristiti jer izravno šteti ljudskom tijelu, posebno mozgu. Naime, to je rezonantna frekvencija vode, i to je razlog zašto mikrovalna pećnica za grijanje hrane podliježe strogim standardima u pogledu mogućeg 'ispuštanja' zračenja u okoliš. Dakle, 5G mreža ne predstavlja prijetnju ljudima ako se pažljivo odaberu radne frekvencije i snaga zračenja. Ako postoji 5G pametni telefon, na zgradi ili na stupu odašiljača sigurno postoji primopredajnik, jer u protivnom nema komunikacije. No, zadovoljavanje svega što 5G omogućuje, gledano s 'suprotne strane' u odnosu na pametni telefon prilično je skupo.

Da bi postiglo upravljanje velikom količinom podataka, 5G će koristiti viši frekventni opseg što je i biti milimetarski radio-val. To su valovi kratkog dometa koji nisu u stanju putovati kroz zidove ili pored drveća te nakon nekoliko stotina metara 'nestanu'. Mogu se pojedinačno usmjeravati, ali ih također treba prenositi s bazne stanice putem malih antena kako bi se izbjegle prepreke i došlo do odredišta. To će biti male antene, veličine vatrodojavnih kutija ili manje. Davatelji mobilnih usluga uporabiti će desetke tisuća tih malih baznih stanica (ćelija) male snage, recimo na uličnoj infrastrukturi kao što su stupovi s lampama izvan i unutar zgrada. 5G će omogućiti nove usluge poput daljinskog upravljanja kritičnom infrastrukturom kao medicinskih postupaka vođenih robotom. Na pomolu su pametne komunalne firme, trgovački centri, bolnice, farme, tvornice, uredi, sportski stadioni i škole. Malo tko će izbjeći uporabu 5G. Pitanje je kako će se realizirati 5G, brojne male stanice male snage ili malo makro-stanica velike snage ili oboje? U ovom trenutku sve je u fazi nekakve nadogradnje postojeće 4G infrastrukture.

Sljedeća slika prikazuje neke od bitnih značajki koje pruža 5G.

 5G
Slika 1. Osnove funkcije 5G

Na ovoj stranici nema detalja o svemu što je potrebno da bi 5G tehnologija uspješno ispunila svoj zadatak. Proći će dosta vremena dok se sve definira i standardizira glede uporabe 5G. Ali zato je vrijeme da se predstavi jedan od pametnih telefona (mobitela) sposobnih za rad u 5G mreži. Moj izbor pametnog telefona opisan je u nastavku.

LG WING 5G je revolucionarni pametni telefon za razliku od bilo čega drugog što postoji na tržištu. Inovativni oblik s više zaslona, plus 5G povezivost visokih performansi i niz alata za stvaranje sadržaja, poboljšanje produktivnosti i potiču svaku strast prilikom korištenja.

Slika 7.2 Inovativni dizajn mobitela firme LG. ( + / - )

Nije ga potrebno posebno opisivati, jer ga gore navedena tri filma ga vrlo dobro opisuju. Impresivnog je dizajna, ali prihvatljivost na tržištu je veliko pitanje. Programska potpora mora biti dizajniran za prikazivanje igre ili filma na glavnom zaslonu, a dodatni zaslon je kontrolni zaslon. To je vrlo prihvatljivo za korisnika jer na glavnom zaslonu gotovo da nema ikakvih intervencija. Zasloni nisu izrađeni s istom tehnologijom.

Okretni mehanizam glavnog zaslona prošao je detaljna ispitivanja i bez problema će izdržati 200'000 okretanja. Uzimajući u obzir da za većinu općih radnji na mobitelu neće trebati dodatni zaslon, mehanizam će godinama raditi bez problema. Za sada nije podržana šesta generacija Wi-Fi mreže, ali za uređaj ove vrste dobra podrška je zasigurno spremna i firmware (programska potpora upisana u Flash-ROM) će se lako nadograditi. Ostali novi tehnološki standardi u potpunosti su podržani.

Na tržištu prisutna su mnoga rješenja glede korištenja dva zaslona, ali samo ovaj pristup omogućava da se istovremeno mogu obavljati dvije zadaće. Uz mnoštvo neobičnih mogućnosti, osobito glede uporabe kamera, ovaj smartfon za mene predstavlja vrlo valjano rješenje, osobito glede prikazivanja filmova. Glavni zaslon oslobođen je od bilo kakvih intervencija tijekom gledanja, a i lakše je rukovati s mobitelom. Na službenim stranicama LG te na YouTube može se pronaći dosta video uradaka i recenzija glede ovog mobitela i uglavnom su mišljenja vrlo pozitivna. Ubrzo ćemo vidjeti kako će se ovaj mobitel pozicionirati na tržištu. Nadam se dobro, iako nikad neću biti u mogućnosti priuštiti si ovaj neobičan uređaj.


 Cure  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper


SAŽETAK:

Ovaj dizajn po načinu rada kao da je PC s tipkovnicom i mišem u 'stisnutom' izdanju. Čak je, po mom mišljenju, efikasnije od dizajna s na dodir osjetljivom pločicom (Touch pad) koja se rabi za prijenosna računala. Ako LG nema veliko mobilno tržište, ovaj oblik dizajna (form-factor) pametnog telefona teško će preživjeti

Svojevremeno je firma Philips dizajnirala prijenosni magnetofon (kasetofon) s malim kasetama i dala slobodnu licencu da ih proizvodi tko želi. Dok su se ostali proizvođači elektroničkih uređaja snašli oni su prodali milijune kasetofona. Prije toga je firma IBM izradila PC i dala slobodnu licencu za cjelokupni dizajn. Dogodilo se je slično kao s kasetofonima. PC se je toliko razmnožio s proizvođačima koji su izrađivali 'PC klonove', te je pogazio sva ostala rješenja osobnog računala na tržištu. Kad je IBM pokušao licencirati bržu sabirnicu, jednostavno nije bilo efekta. Proizvođači PC kompatibilnih računala osnovali su grupu 'Institute of Electrical and Electronic Engineers' - IEEE, koja se je udružila s drugim organizacijama za standarde, kao ISO i VESA. PC sada ima svoje vlastite standarde koji se s vremenom razvijaju i tko ih ne poštuje 'ne prolazi'.

Jedini koji je opstao u PC najezdi je Apple sa svojim 'MAC OS X' operativnim sustavom koji koristi prilično slobodne programske potpore (open source). Sklopovska rješenja uglavnom su licencirana i uvijek za desetak postotaka učinkovitija od PC rješenja, a osnova operativnog sustava je UNIX što znači da je višezadačnost znatno učinkovitija u odnosu na Windows OS. Po mojem mišljenju 'MAC' je bolji glede OS, kvalitetnijih dijelova, učinkovitije kontrole proizvodnje ali stoga i skuplji.

Ako LG učini slično sa svojim dizajnom moglo bi se svašta dogoditi kao u prethodna dva opisana slučaja.


 

 Natrag
 Tražila
 Dalje

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  Prema kraju

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/pojmovi/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 Mobile  Informatička abeceda