Informatički rječnik

Root

 Go to English Page Pojmovi

 iStripper affiliate iStripper

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  Prema kraju

Odmah na početku treba napomenuti da opisi na ovoj stranici odnose samo na mobilne uređaje s ANDROID operativnim sustavom, pošto je najzastupljeniji na svijetskom tržištu. Osim iOS i Android operativnih sustava za mobilne uređaje pojedine firme koriste svoje programske uratke. Tema stranice je sticanje neprikosnovenih ovlasti nad programskom potporom uređaja, kao što je korisnik ADMINISTRATOR kod Windows operativnih sustava za PC računala.

Za pojam 'Root' kod mobilnih uređaja vrijedi dvojako značenje:

Podrazumno, mobiteli i tableti do korisnika dođu 'zaključani', odnosno onemogućena su im SU prava. Na taj način prodavač štiti svoje interese, a običnom korisniku to u suštini ne znači ništa. U slučaju 'otključavanja' gube se jamstvena prava, a nestručnim otključavanjem mobilni uređaj prilikom pokretanja (BOOT) ostane blokiran (bricked phone), odnosno ne može se nastaviti procedura učitavanja operativnog sustava jer se je programska potpora pokretanja zaglavila u vlastitoj programskoj petlji. U tom pogledu Apple-iOS prilično dobro je zaštićen, dok se za Google-Android mogu na Internetu pronaći alati za otključavanje uređaja. Pojedine firme, kao Sony, daju mogućnost da se njihovim programskim alatima legalno može 'otključati' Android mobitel, a za tu svrhu koriste se kodovi (posebna vrsta telefonskih brojeva) prema narednoj slici:

 Kodovi  
Slika 5.1 Telefonski kodovi mobitela.  

Ako se umjesto telefonskog broja upišu simboli, brojevi i / ili slova, Sony mobitel prikazuje servisne podatke koji omogućavaju dijagnostiku mobilnog uređaja i uvid u mnoštvo korisnih podataka, od kojih je mogućnost postavljanja 'ROOT' statusa uređaja prikazana na narednoj animiranoj slici.

 Root  
Slika* 5.2 ROOT status.  

Ako je dozvoljena promjena u 'Rooting Status' moguća je promjena zapisa u programskoj potpori mobilnog uređaja i to u dijelu koji se odnosi na operativni sustav, koji je kod mobilnih uređaja upisan u njegovu 'FLASH' memoriju. Tada se bez velikih poteškoća može instalirati programska potpora za korisnika SUPER_USER, bilo besplatna ili kupljena s legalnih poslužitelja na kojima se nudi preuzimanje svih vrsta programske potpore. Ako promjena nije tvornički omogućena, ili je mobitel zaključan (zaštićen) od strane prodavača, tada se moraju uporabiti posebno napisani programi koji će učinkovito zaobići zaštitu, izvršiti odgovarajuće izmjene u operativnom sustavu koje omogućavaju instalaciju SUPER_USER korisnika. Ovakve programe treba potražiti na Interentu jer ih Apple i Google u ponudi nemaju.

Zašto je i kada potrebno doći do 'ROOT' ovlasti?

 SU Pametni telefoni (smathphone-mobitel) ili tableti mogu se dobiti uz mnoštvo raznih konfiguracija što se tiče veličine ugrađene memorije, standardno nazvanoj MMC (MultiMedia Card) izvedenoj kao ugrađena SD kartica (Secure Digital). U prvi njen dio je upisan operativni sustav (System), drugi dio služi kao priručna memorija za rad (Cache) a treći dio za pohranu podataka (Data-userdata). Gdje će što biti i u kolikoj mjeri određuje operativni sustav, i nije teško pretpostaviti da je bolje u koliko je memorijski kapacitet ugrađene SD kartice veći. U koliko se pokaže da je potreban veći kapacitet od ugrađene kartice, gotovo kod svih uređaja omogućena je nadogradnja vanjskom SD karticom na koju će se spremati podaci (userdata). U usporedbi s PC računalom ugrađena SD kartica objedinjuje RAM, SSHD i HDD, a vanjska SD kartica u navedenom smislu je HDD.

Tada nastaje problem, osobito ako je razmjer kapaciteta ugrađene i pridodane SD kartice velik. Dobro koncipiran operativni sustav (novije verzije iOS i Androida) pobrinuti će se sam da se multimedijski sadržaji (video, slika, glazba ...) automatski spremaju na vanjsku SD karticu, ali u većini slučajeva to se na valjani način ne obavlja kod npr. igara, gdje će pozamašan dio podataka ostati na ugrađenoj kartici (userdata). Može doći do situacije da se ugrađena SD kartica (SDCard0) zapuni, a vanjska SD kartica (SDCard1) ostane gotovo prazna. U tom slučaju treba uporabiti skupinu programa koja će omogućiti prebacivanje podataka korisnika s ugrađene SD kartice na vanjsku SD karticu, a koji u pravilu zahtijevaju ROOT ovlasti. Ako je kapacitet ugrađene memorije mali dobro je koristiti virtualnu memoriju, bilo kao SWAP datoteku ili particiju.

Već je navedeno da pojedine firme (kao Sony) omogućavaju promjenu sadržaja u 'firmware' - operativni sustava zapisan u flash memoriju. To se može obaviti programskom potporom instaliranom na PC ili MAC, ili preuzimanjem odgovarajuće datoteke tipa '.apk'. Nešto slično kao 'programski paketi' koje koristi Linux. Android operativni sustav sadrži programsku potporu za instalaciju programske potpore 'zapakiranu' u navedeni tip datoteka. Dapače, Google nudi kompletan set razvojnih alata potpuno besplatno.

Dakle, da bi se uspješno ostvarila SUPER_USER - ROOT prava na mobilnom uređaju postupak je kako slijedi:

Sva navedena programska potpora radi, ili se mora se postaviti da radi, pod 'Root' ovlastima. Naredni skup slika prikazuje do sad navedene programe koji se mogu preuzeti sa sjedišta 'Google Play', naravno uz aktivan Google korisnički račun. Naravno, tu nema navedenih alata za 'otključavanje' mobilnog uređaja. Njih treba potražiti negdje drugdje na Internetu.

 SuperSU SU alat Provjera SU
 
 SWAP Disk Info Relokacija imenika
Slika* 5.3 Instalirana programska potpora (Google Play).

Nije na odmet napomenuti da se za svaki od alata nadoplati za njegovu potpunu verziju, tim više što je jednom kupljeni alat zauvijek kupljen, odnosno ne treba ga nanovo kupovati ako se reinstalira ili zamijeni mobilni uređaj. Cijene su zaista prihvatljive. Uz to sva ažuriranja instalirane programske potpore su besplatna. Naravno ima još mnoštvo alata na raspolaganju, kao alati za automatsko čišćenje sadržaja (kao 'PhoneBooster.apk'), deinstalaciju programske potpore, dohvat sadržaja u kućnom okruženju (SOHO) ili alati za neku drugu namjenu. Uz svaki alat pridružena je nekakva uputa ili postoji veza (link) prema nekom sjedištu na kojem se upute nalaze. Stoga ovdje nije detaljno razrađeno kako koristiti pojedine programske alate, već je navedeno što je po iskustvu autora najprihvatljivije.

Ispada da je sve besplatno osim mobilnog uređaja. Nije! Gotovo svaka preuzeta programska potpora omogućava prikazivanje reklama, što koji put zna biti zaista iritantno. Kupljeni programi obično automatski ne ubacuju reklame. Reklame su sastavni dio mobilnog ugođaja. Postoje programski uradci za njihovo suzbijanje, ali je upitno da li će preuzeta programska potpora tada raditi.


 Cure iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper


SAŽETAK:

Iz navedenog je jasno da prilikom odabira mobilnog uređaja treba odabrati onaj koji ima kvalitetno WEB sjedište na Internetu sa svim potrebnim programskim alatima, te da je jako korisno ako se s njima može legalno izvršiti 'ROOT' mobilnog uređaja. Također je važno koje mobilne uređaje proizvođač 'prati' glede nadogradnje operativnog sustava. U tom smislu mobilni uređaj mora biti, automobilskim rječnikom rečeno, barem pri vrhu srednje klase proizvoda po svojim mogućnostima.

Već je prije rečeno da pametni telefoni i tableti nemaju svrhu da bi se na njima programiralo, već su to uređaji za nezahtjevne (casual) korisnike, ali je činjenica da su sve učinkovitiji glede uporabe raznih servisa; od plaćanja parkiranja vozila pa do plaćanja računa preko prugastog ili QR koda. I te kako dobro dođu za zabaviti dijete tijekom ručka. Nije više upitno da li je uporaba mobilnog uređaja 'parada' ili od njih ima koristi.

Danas je nezamislivo da vozilo nema nekakav ugrađeni 'mobitel' na čijem ekranu su vozaču na raspolaganju razni pregledi, pa tako i video prikaz unatrag glede lakšeg parkiranja, a bežičnom tehnologijom komuniciraju s osobnim mobitelom. Osim toga mobitel postaje sve više i daljinski upravljač za razne vrste uređaja. Očigledno nas u budućnosti očekuje mnoštvo načina njegove uporabe u odnosu na puko telefoniranje za što su služili u početku.


 

 Natrag
 Tražila
 Dalje

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  Prema kraju

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/pojmovi/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 Mobile Informatička abeceda