Informatički rječnik

Mobilno kompatibilna Internet sjedišta

 Go to English Page Pojmovi

 iStripper iStripper affiliate

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  Prema kraju

Najvažniji dio glede Internet komunikacije je TCP/IP skup protokola. Gotovo svi današnji operativni sustavi koriste navedene skup protokola na isti način i navedeno savršeno funkcionira u prva četiri sloja OSI modela (Transport Layers). Ti su slojevi odgovorni za pristup fizičkom mediju, pristup odredištu i razmjenu podataka. Razlike postoje u narednim slojevima zaduženim za uporabu podataka i njihov prikaz (Application Layers). Na primjer, programi za razmjenu elektroničke pošte, zvučnih i video zapisa, te Internet sadržaja u web preglednicima ne moraju na jednak način prezentirati podatke. Web preglednici koriste na različitim uređajima, uključujući stolna računala, prijenosna računala, tablete i pametne telefone.

Web preglednik je programska potpora za pristup informacijama na World Wide Webu (WWW). Kada korisnik zatraži određenu web stranicu, web preglednik pronalazi potreban sadržaj s web poslužitelja, a zatim prikazuje rezultirajuću web stranicu na korisnikovom uređaju. Ključna programska komponenta svakog većeg web preglednika je mehanizam jezgre, također poznat i kao mehanizam prikaza ili motor renderiranja, ili jednostavno motor analogno koncepciji automobila.

WEB stranica u osnovi se sastoji od ovih dijelova:

HTML i CSS nisu programski jezici. Oni su strukturni jezici za označavanje. Osnovna pravila pisanja koda možete naći ovdje. Sve zajedno je pod nadzorom je 'web-browser engine'. Tijekom vremena koristile su se mnoge vrste 'engin-a'. Najpopularniji su:

Kako na samom početku uporabe navedenih komponenti za izradu web stranica, tako i danas, svaki web-browser engine ima 'svoje mišljenje' kako stranicu treba prikazati, što je popriličan problem u razvoju stranica sjedišta. Još kad se tome pridoda da se sadržaj nekog sjedišta mora čitljivo prikazati na različitim uređajima s vrlo različitim sklopovljem i veličinom prikaza na ekranu, razvoj stranica web sjedišta još se više komplicira.

 Prikaz na ekranu MAYDATA-KNOX
Slika 6.1 Preslagivanje sadržaja stranice za mobilnu kompatibilnost.  

Na slici 6.1 vidi se da prikaz na velikom monitoru mora rearanžirati ako se isti sadržaj želi prikazati na tabletu ili mobitelu. To znači da prikaz slike na velikom monitoru mora doživjeti promjene u smislu prilagođavanja veličine slike i teksta. U tom smislu rješenje je izrada istih sadržaja posebno za mobilne uređaje, ili automatsko podešavanje sadržaja prema veličini prikaza na zaslonu da bi se zadovoljila kompatibilnost prikaza za različite uređaje. Drugi opisani pristup mnogo je složeniji.

Moderna tehnologija omogućila je da mobilni uređaji imaju vrlo veliku rezoluciju. No to ne znači da se cijeli sadržaj s velikog monitora može samo prenjeti na mobilni uređaj jer bi u potpunosti postao nečitak zbog malih slova. S druge srane neki film može se prikazati u punoj fizičkoj rezoluciji monitora ali se veličina podnatpisa (titlova) mora prilagoditi. Znači treba zadovoljiti mnogo različitih zahtijeva glede programske potpore za mobitele.

Prema prethodno navedenom treba razlikovati fizičku rezoluciju mobilnog uređaja u odnosu na rezoluciju prikaza. Naredne tablice nabolje prikazuju taj odnos za različite tehnološke izvedve mobilnih uređaja.

 Fizička i rezolucija prikaza za mobitele
Tablica* 6.2 Fizička rezolucija i rezolucija prikaza mobilnih uređaja. ( + / - )

Iz tablica je vidljivo da vrlo velika fizička rezolucija mobitela omogućava interpolirani i vrlo čitak prikaz u manjoj rezoluciji prikaza slike koja obično ne prelazi 500px po užoj strani mobitela (širini). Mobitel se uobičajeno koristi uspravno te je širina bitnije obilježje od visine.

Naredna slika prikazuje sadržaj stranice u rezoluciji od približno 360px × 780px, iako je fizička rezolucija mobitela mnogo veća, i prikazana je u lijevom gornjem uglu slike (JavaScript izračun).

 Rezolucija prikaza
Slika 3. Rezolucija prikaza.

Na slici 3 prikazan je samo vrh slike koja se na mobitelu prikazuje uspravno. Veličinu slike nadzire parametar koji se naziva VIEWPORT. Vrijednost ovog parametra je u rasponu od 0 - 1. Za desktop monitor iznosi 1, ali ako je monitor UHD rezolucije može biti i veći od 1. Za mobitele je manji od 1 i njegova veličina regulira se pomoći CSS postavki i/ili JavaScript uradkom. Evo primjera kako bi to izgledalo i JavaScript kodu.

if(window.screen.availWidth<=240)
{document.querySelector("meta[name=viewport]").setAttribute("content","initial-scale=0.209");
document.body.style.fontSize="32px"}
else if(window.screen.availWidth<=320)
{document.querySelector("meta[name=viewport]").setAttribute("content","initial-scale=0.248");
document.body.style.fontSize="31px"}
else if(window.screen.availWidth<=360)
{document.querySelector("meta[name=viewport]").setAttribute("content","initial-scale=0.267");
document.body.style.fontSize="30px"}
else if(window.screen.availWidth<=375)
{document.querySelector("meta[name=viewport]").setAttribute("content","initial-scale=0.277");
document.body.style.fontSize="29px"}
else if(window.screen.availWidth<=414)
{document.querySelector("meta[name=viewport]").setAttribute("content","initial-scale=0.302");
document.body.style.fontSize="28px":}
else if(window.screen.availWidth<=432)
{document.querySelector("meta[name=viewport]").setAttribute("content","initial-scale=0.312");
document.body.style.fontSize="27px":}
else if(window.screen.availWidth<=480)
{document.querySelector("meta[name=viewport]").setAttribute("content","initial-scale=0.340");
document.body.style.fontSize="26px":}
else if(window.screen.availWidth<=512)
{document.querySelector("meta[name=viewport]").setAttribute("content","initial-scale=0.361");
document.body.style.fontSize="25px":}
     :

Prikazana skripta koristi se na ovom sjedištu, vrlo je jednostavna i regulira širinu prikaza na zaslonu, te adekvatno smanjenju prikaza i povećanje osnovnog fonta glede čitljivosti. Ostali parametri prema potrebi regulirani su u CSS postavkama. Dali je mogla biti bolja? Da ima više samopodešavanja? Jeste, ali i ovakva zadovoljava popriličnu kompatibilnost stranica ovog sjedišta glede mobilnih uređaja. Ako promet prema sjedištu naraste značajnije može se razmišljati o naprednijoj verziji. Kako izgleda jedna od stranica sjedišta na Android mobitelu 'Samsung Galaxy A40 DS' s različitim preglednicima prikazuju naredne slike. Vidi se da postoje razlike u prikazu za različite web-preglednike. Razlog tome je što navedenu skriptu i CSS postavke svaki od njih tumaći na različit način, a razlog je prvenstveno u odrađivanju zadaće od strane 'web-browser engine'. Izgled stranice na iOS uređajima pomoću web-preglednika Safari koji koristi 'WebKit' sličan je prikazu na Firefoxu.

 Chrome, Samsung, Edge
Slika*** 6.4 Prikaz na preglednicima Chrome, Samsung, Edge, Opera, Firefox, Dolphin ( + / - )

Različiti 'engin', te vrlo različiti izgled iste stranice. Isti su jedini dijelovi stranice koji imaju zadanu veličinu fonta u CSS kodu, poput naslova i izbornika. Ikone i slike definirane u HTML kodu također su iste. Ali postoji jedna mala opaska u vezi s ovom sjedištem. Sve slike su u .webp formatu, a video u .webm formatu. iOS ne zna što bi s njima. Prema iskustvu autora oni se nikada neće složiti. Na desktop računalu razlike između pojedinih web-preglednika glede prikaza slike nisu toliko izražene, ali na mobilnim uređajima jesu, osobito ako se pregledavaju na različitim verzijama Android OS. Prikazi na slici 6.4 pripadaju verziji 'Pie' (v9.0). Prikazi na verziji 'Q' (v10.0) bolje su usklađeni, ali nedovoljno. Prepuštam čitateljima da procijene koji je 'prikaz' valjan.

Ovo me podsjetilo na nadmudrivanje između 'IE' i 'Netscape' par desetljeća prije. Svaki od njih je tvrdio da ima najbolji web-preglednik na svijetu. Sad ih ima više 'najboljih' s mogućnostima koje su nenadmašne! Programiranje za mobilne uređaje kod kojih svaki vodi svoju 'politiku' prikaza slike na zaslonu sve više sliči na prolaz kroz 'minsko polje'.


 Cure iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper


SAŽETAK:

Pokušaj da se Internet sadržaji kontoliraju pomoću HTML i CSS postavki na način da se sve postavke svedu na nulu (ili 100%), te da se veličina pojedinih vrsta teksta prilagođava prema ishodišnoj (root) vrijednosti izvšava se prilično dobro na 'Desktop' računalima kod svih preglednika, ali ovaj pristup uopće ne funkcionira kod preglednika za mobilne uređaje, što navodi na zaključak da se izradi programske potpore za mobilne uređaje nije primijenjena dovoljna pažnja. Osobito jadno se ponaša Google 'Chrome'. Velika je šteta što se HTML kod prilično razlikuje u verziji 5.x u odnosu na prokušanu i stabilnu verziju 4.01, te kompatibilnost novije verzije prema staroj verziji nije očuvana. Navedeno je jedan od razloga zašto autor ovih stranica nema volje gnjaviti se s mobilno kompatibinim stranicama, iako se većina stranica može uredno čitati na mobitelu.


 

 Natrag
 Tražila
 Dalje

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  Prema kraju

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/pojmovi/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 Mobile Informatička abeceda