Informatički rječnik

Mobilni uređaji - Android SDK, emulator

 Go to English Page  Pojmovi

 iStripper affiliate  iStripper affiliate

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  Prema kraju

Android pogoni stotine milijuna mobilnih uređaja u više od 190 zemalja diljem svijeta. To je najraširenija platforma u uporabi od svih mobilnih platformi, koja vrlo brzo raste - svaki dan novih milijun korisnika uključuje svoje Android uređaje u potrazi za aplikacijama, igrama i drugim digitalnim sadržajima. Nadovezujući se na doprinos open-source Linux zajednice uz više od 300 partnera glede sklopovlja i programerske djelatnosti, Android vrlo brzo postaje je najbrže rastući mobilni OS.

Android ima posvuda platformu svjetske klase za izradu aplikacija i igara za Android korisnike, kao i otvoreno tržište za trenutnu distribuciju uradaka. Android SDK (Software Development Kit), skup razvojnih alata koji je razvio i redovito poboljšava Google, pruža API biblioteke i razvojne alate potrebne za izgradnju, testiranje i ispravljanje aplikacija za Android. S jednim jedinstvenim preuzimanjem, 'ADT Bundle' uključuje sve što je potrebno za početak razvoja i izradu aplikacija na Windows XP/Vista/7, Mac OS i Linux platformi.

Sa Google poslužitelja preuzme se adt-bundle-<os_platform>.zip datoteka, veličine oko 425 MB, koja se raspakira u imenik po volji, u kojem je potom raspoloživo oko 1.9 GB sadržaja u vidu približno 26'000 datoteka raspoređenih u 3'100 imenika. Raspakirani sadržaji se ne instaliraju, već su samostalni i odmah raspoloživi za korištenje. Osnova razvojnog sustava je datoteka SDK Manager.exe, koja se nalazi u korijenu imenika u kojem su sadržaji raspakirani, a prilikom njenog pokretanja otvara se inicijalni prozor prikazan na slici 4.1.

 Android SDK Manager
Slika* 4.1 Sustav za izradu Android programske potpore.

Iako je prozor u stvari manji, za stjecanje cjelovite slike raširen je kako bi si vidjeli gotovo svi raspoloživi sadržaji, a prikazano je da je raspoloživ samo 4.2.2 API (Application Programming Interface) programsko sučelje, no raspoloživo je i programsko sučelje za prethodne verzije Androida, od verzije 1.5 do verzije 4.1.2.

Slika 4.1 je animirana na način da je vidljivo kao dohvatiti izbor /Tools/-/Manage AVDs.../ po kojem se otvara prozor na slici 4.2a. Svaki izrađeni uređaj nalaziti će se u popisu ovog prozora, a mogu se uporabiti već definirani uređaji prema slici 4.2b. S desne strane prozora prikazani su mogući izbori za izradu prilikom izrade novog virtualnog uređaja, ili korištenja već postojećeg.

 Android upravitelj virtualnim uređajima
Slika** 4.2 Izbor rada s kreiranim ili već definiranih virtualnim uređajima. ( + / - )

Izborom |New...| prema slici 4.2a otvara se novi prozor prikazan na skupu slika 4.3 u kojem se omogućava definiranje osobitosti virtualnog uređaja, i kad je sve ispravno popunjeno izborom |OK| kreira se virtualni uređaj (virtual device), koji se pojavljuje u popisu prema slici 4.2c.

 Osobitosti virtualnog uređaja  BFG
Slika** 4.3 Definiranje osobitosti virtualnog uređaja. ( + / - )  

Postavke virtualnih uređaj u Windows XP sustavu čuvaju se u imeniku [C:\Documents and Settings\USER_NAME\.android\], i ne smije se na ovaj imenik zaboraviti ako se sadržaji prebacuju na drugo računalo. Definirani virtualni uređaj pokreće se izborom |Start...| prema slici 4.2a i dobije se prikaz kao na slici 4.4.

 Primjer vitualnog okruženja
Slika 4.4 Primjer sučelja Android virtualog uređaja.

Sve što je potrebno za razvoj Android aplikacije raspoloživo je na Google web stranicama, uključujući i smjernice za projektiranje, obuku, API reference, kao i informacije o tome kako se distribuiraju aplikacije. Za dodatne resurse o razvoju i distribuciji aplikacija, vidjeti na stranicama 'Developer Support Resources'.


 Cure  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper


SAŽETAK:

Navedeno do sada samo je primjer definiranja virtualnog uređaja. Programiranje za njega je nešto posve drugo. Za tu svrhu služi 'Eclipse' razvojno programsko rješenje (datoteka eclipse.exe u SDK imeniku sadržaja 'bundle'), bitna polazna točka za mobilne programere, uključujući i Java IDE, podršku za C jezik, podrška za Git klijenta, XML uređivač i Mylyn. Pošto tema ovog udžbenika nije programiranje, o 'Eclipse' samo toliko.

Android SDK obuhvaća zasebne alate, platforme i ostale komponenti u paketu koje se mogu preuzeti pomoću SDK Managera, iz kojeg je na raspolaganju virtualni mobilni uređaj - emulator opisan na ovoj stranici. Emulator omogućuje prototip, razvoj i testiranje Android aplikacija bez korištenja fizičkog uređaj. Android emulator oponaša sve hardverske i softverske značajke tipičnog mobilnom uređaja, osim što se ne može ostvariti prave telefonske pozive. Pruža razne navigacijske i kontrolne tipke koje se mogu 'pritisnuti' pomoću miša ili tipkovnice za aktiviranje zadaća u izrađenoj aplikaciji. Također pruža prozor u kojem se prikazuje djelovanje izrađene aplikacije, zajedno sa svim drugim aktivnim Android aplikacijama.

Ukratko, Android emulator je aplikacija koja omogućuje virtualni mobilni uređaj na kojem se može pokrenuti i testirati izrađena Android aplikacija.

Najnoviji produkt za razvoj programske potpore za uređaje koji koriste Android operativni sustav je 'Android Studio', predstavljen u prosincu 2014. godine. To je IDE (Integrated Development Environment) sučelje na temelju IntelliJ IDEA, svestranog inteligentnog Java IDE sučelja koje još više pojednostavljuje razvoj programske potpore u odnosu na već opisano razvojno okruženje. U suštini zadaća već opisanog i novog navedenog produkta je ista. Ako se pokaže interesantnim čitateljima ovih stranice, ukratko će se opisati.


 

 Natrag
 Tražila
 Dalje

 Prema početku  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  Prema kraju

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/pojmovi/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 Mobile  Informatička abeceda