5.1.7 Održavanje operativnog sustava

 Go to English Page  Natrag  Linux  Dalje

 MyData Knox

Po održavanjem operativnog sustava podrazumijeva se njegovo redovito ažuriranje novim 'zakrpama' koje uglavnom ispravljaju neke sigurnosne propuste na već instaliranom sustavu, nadogradnja novih verzijama programa i biblioteka, 'čišćenje' datotečnog sustava od nakupina nepotrebnih zaostalih datoteka i izrada sigurnosne kopije podataka. Nadalje slijedi opis radnji za Debian operativni sustav.

Sve navedene komande i radnje s njima vezane su za pregled sustava i njegovo održavanje. Osobito treba voditi računa o [/var] imeniku u kojem se nalaze sve radne datoteke servisa, liste čekanja, web-sadržaji i dolazna pošta, kod lijenih korisnika uglavnom nepročitana, imenik s odbačenim datotekama pošte bilo da su prepoznate kao virus ili spam, komprimirane datoteke log-ova, arhiva novih paketa i slično. ako se redovito ne prati stanje na sustavu, može doći do zapunjenja neke od particija te je nužno ručno provesti 'čišćenje' bez obzira na to što se velik dio poslova obavlja automatski. Dakle svakodnevni pregled poslužitelja je neizostavna obveza administratora.

Podešavanje konfiguracije sukladno zbivanjima na Internetu još je jedna od važnijih zadaća, osobito ako je usmjerena na povećanje sigurnosti, te u tom smislu treba vršiti provjere glede otpornosti sustava na 'provale' u čemu je od velike pomoći služba CERT-a (Computer Emergency Response Team.), ako je raspoloživa.

Najgore što se administratoru može dogoditi je da greškom promijeni zaporku SUPERUSER-a. Tada treba a nekakvim samo startajućim optičkim medijem koji sadrži najosnovnije editore i može prepoznati diskove sustava poslužitelja (RECOVERY CD / DVD), izvršiti aktiviranje operativnog sustava s optičkog medija 'prikačiti' [/etc] imenik sustava za njega i izbrisati 'root' zaporku u [/etc/shadow] datoteci. Ako je poslužitelj sklopovski 'i386' tipa, tada se postupak dosta pojednostavnjuje jer se s KNOPPIX distribucijom Linuxa, koja se aktivira sa CD / DVD uređaja raspoloživ kompletan Linux sustav koji odmah prepozna i 'zakači' particije poslužitelja, tako da se s KNOPPIX alatima jako brzo može urediti [/etc/shadow] datoteka poslužitelja, odnosno obrisati zaporka root-a, i naravno po vraćanju sustava i prvotno stanje zaporku treba odmah obnoviti. Ne zove se KNOPPIX distribucija bez razloga RESCUE SYSTEM.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda