h.) Najznačajnije prečice (kombinacije) tipki

 Go to English Page  Natrag  Prilozi  Dalje


Uspješno koristiti računalo znači znati pravovremeno uporabiti miša, neku tipku ili kombinaciju njih. Rad u grafičkom okruženju umnogome je olakšan kada se koriste kombinacije tipki - tipkovničke prečice - kratice tipkovnice (keyboard shortcut) umjesto neprekidnog prebiranja po izbornicima (menu-ima).

Osnovna pravila načina korištenja kombinacija tipki- prečica - su:

Gotovo je uobičajeno da se više ne koriste znakovi nejednakosti u opisima već se kombinacije jednostavno označavaju kao T1 + T2 i slično.

Osobitosti PC-tipkovnice za DOS i Windows OS odmah pri ukapčanju računala su:

Navedene akcije ne preporučuju se neiskusnim korisnicima.

Osobitosti tipkovnice u svakodnevnom radu su:

Kombinacije tipki od općeg značaja u Windows okruženju:NAZNAKA:

Za razliku od DOS-Windows 3.xx OS gašenje računala ne znači poremećaj parametara sustava (recimo!) jer su isti unaprijed zadani u inicijalizacijskim datotekama koje se odmah pri svakoj promjeni ažuriraju, u Windows 95 i daljnjim OS promjene se zapisuju prilikom 'SPUŠTANJA-GAŠENJA' sustava te je stoga bitno da se računala s takvim OS nasilno ne ugase dok procedura 'spuštanja' sustava ne da poruku na ekranu ' IT'S NOW SAFE ... ' (op.aut. 'moš mislit') da se to smije učiniti, ili će se to kod novijih sustava samo obaviti kada OS ustanovi da je to moguće (op.aut. svaka čast Bill, još samo da je uvijek tako).


 Natrag
 Tražila
 Dalje

Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/prilozi/datoteka>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost

 Prilozi
 Prilozi  Informatička abeceda