Premještanje radnih mapa

 Go to English Page Natrag Podešavanje postavki i lokaliteta Dalje

 MyData Knox

U prethodnom poglavlju navedeno je kao izmjestiti mape s privremenim podacima na mjesto koje s particijom operativnog sustava nemaju izravne fiksne veze. Prilikom instalacije programske potpore također će se pojaviti imenici za odlaganje privremenih ili stalnih sadržaja koji s operativnim sustavom nemaju dodirnih točaka. Kako su to u pravilu korisnikovi podaci, smještaju se unutar stabla imenika [\Documents and Settings\KREIRANI_KORISNIK\Application Data\]. Tu će se naći baza podataka preglednika slika, privremena .ISO datoteka programske potpore za kreiranje i obradu CD / DVD sadržaja i slični. Ako konfiguracijske datoteke programske potpore to omogućavaju, korisno je i ovakve obimne sadržaje premjestiti na neku drugu veću particiju diska. Tim više što obimni sadržaji lako zapune sistemsku particiju koja se radi lakšeg održavanja ne pravi puno velika. Ako su ti podaci od značaja za korisnika, neće se prilikom obnove sistemske particije izgubit. Ovo je korisno i sa stanovišta zaštite i čuvanja podataka.

Jedan imenik od posebnog je značaja za korisnika - [\Documents and Settings\KREIRANI_KORISNIK\My documents]. U njemu su sadržani podimenici kao [My Music], [My Pictures], [My Videos], [My Virtual Machines] te još pokoji. U svima njima s vremenom će se skupiti mnoštvo podataka. Ove imenike vrlo je korisno premjestiti na particiju gdje će biti sami korisnikovi podaci i zaštitna kopija (backup) ovih podataka radi se češće i ne mora se raditi na isti način kao zaštitna kopija operativnog sustava. Na poslužitelju ovi podaci pohranjuju se na traku, a za svakodnevne kućne potrebe odlično će poslužiti CD / DVD-RW mediji, ili još bolje, dugotrajniji DVD-RAM. Kako se s premještanjem lokacije imenika-mape-foldera [My Documents] premještaju svi njegovi podimenici ovaj postupak je vrlo jednostavan i objašnjava ga naredni set slika.

 Nova lokacija za dokumente   
Slika* 4.4.25 Premještanje mape dokumenata. ( + / - )    

Akcijom D1 na ikonu na radnoj površini (desktop-u) i odabirom {Properties}, nudi se mogućnost da se |Target:| imenik premjesti. U tu svrhu služi izbor |Move…|. Odredi se nova već upisana mapa ili se upiše novo odrediše u ponuđenoj formi, te se na potvrdu akcije potvrdi i upit o premještanju svih dotadašnjih podataka i u imeniku [\Documents and Settings\KREIRANI_KORISNIK\] mape [My Documents] više nema na prethodnom izvornom mjestu.

Ima još jedno opasno mjesta gdje se može skupiti mnoštvo podataka - baze poštanskog sandučića. Korisnici vrlo često ostavljaju kompletnu poštu zajedno s prilozima u imeniku koji pripada pošti, što može dovesti do enormno velikih baza a time i do zapunjena diska. Osim navedenog datoteke 'pošte' smještene su na vrlo pristupačno mjesto:

 C:\Documents and Settings\KREIRANI_KORISNIK\
  Local Settings\Application Data\Identities\
  {CA649049-1BD0-4347-B167-B050433E9930}\
  Microsoft\Outlook Express
 

Premještanje ove mape slično je prethodnom postupku. Na particiji s podacima treba kreirati imenik gdje će se baze pošte premjestiti i postupiti prema narednoj slici (odnosi se na Outlook Express, ali je slično i za druge aplikacije).

 Održavanje poštanskog pretinca
Slika 4.4.26 Podešavanje spremišta Outlook Express-a.

Kada se kreira novi imenik, u kartici ||Maintenance|| aktivira se izbor |Store folder...| koji ponudi formu za određivanje novog imenika za baze pošte, kako je prikazano na slici 4.4.27.

 Nova lokacija za poštu
Slika 4.4.27 Lokacija spremišta Outlook-a.

Kada se izvrši |Change...| opcija, slijedi poruka da programsku potporu treba zatvoriti i ponovo pokrenuti kako bi se navedene promijene prihvatile. Naravno, premještanje ovih sadržaja svakako treba prekontrolirati Windows Explorer-om, ili nekim drugim alatom ove vrste.

Opisanim postupcima u velikoj mjeri rasterećuje se pisanje po sistemskoj particiji što doprinosi boljim radnim performansama, razgraničeni su mehanizmi zaštite i čuvanja podataka odvojeno od operativnog sustava, aplikacija i korisničkih podataka i u velikoj mjeri olakšano održavanje.


 Cure iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper


SAŽETAK:

Već spomenuti 'Virtual PC' podrazumno će kreirati svoje datoteke unutar mape [My Documents]. Kako njegove datoteke mogu imati vrijednosti reda GB, njegove kreacije je više nego korisno premjestiti na particiju koja ima najviše mjesta, te prema potrebi njegove datoteke posebno arhivirati, odvojeno od svakodnevnih podataka korisnika. A logovi? Datoteke u koje se bilježi sve što sustav ili aplikacije rade. Ono što je korisno treba ostaviti i povremeno izbrisati prilikom 'velikog čišćenja', a one nekorisne treba usmjeriti u već premještenu [Temp] mapu.

U poglavlju 9i navedeno je koji imenici sustavu nakon instalacije zakrpi ili novih upravljačkih programa više ne trebaju, bolje reći njihovi sadržaji. Ove imenike nije potrebno premjestiti, već se njihovi sadržaji periodično obrišu kada se za to ukaže potreba.

Navedeni primjeri premještanja radnih mapa samo su dio mogućnosti koje operativni sustav nudi. NTFS datotečni sustav omogućava da se pomoću sistemskih spojnica premjeste zapisi bilo koje mape na neko drugo mjesto. Šteta je ovu osobitost sustava ne iskoristiti, recimo za izmicanje svih privremenih sadržaja u [Temp] mapu gdje postavke operativnog sustava ili korisničke programske potpore to ne omogućavaju.

PC, odnosno operativni sustav računala je kao malo dijete; neprekidno o njemu treba voditi brigu, inače će početi 'plakati'.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO Informatička abeceda