Konačno rješenje

 Go to English Page Natrag Windows 10 Dalje

 MyData Knox

Nakon mnogobrojnih instalacija raznih verzija i građa (build) 'Windows 10' operativnog sustava na računalo iz 'Primjera II', izbor operativnog sustava za navedeno računalo i instaliranu programsku potporu je 'Windows 10 PRO build 1511_2-x86' kao konačno rješenje. Više je razloga za ovaj izbor:

 NTLite Da bi se navedeni ciljevi ostvarili prvo treba uporabiti programsku potporu 'NTLite'. Ovo savršenstvo od programske potpore omogućava da se iz instalacijskog medija makne sve što se može. Nevjerovatno je koliko je generičkih (općih) upravljačkih programa, koji u osnovi ne služe nizašto, Microsoft 'ubacio' u instalacijski medij. Ne samo to nego se vole 'svađati' s upravljačkim programima koje su bolji i koje je instalirao korisnik, ali eto nisu 'certificirani' od strane Microsofta. A tu ima svega, od 'podrške' za razne vrste pisača, modema, skenera, RAID upravljačkih programa, hrpa upravljačkih programa za mrežne kartice i slično, a sve uglavnom za uređaje kojih više nema? Ima čak i podrška za AGP port? Zašto su onda izbacili TWAIN protokol? Sve je to naslijeđe iz operativnog sustav 'Windows Vista RTM'. Osim toga sve vrste programske potpore glede fontova i tipkovnice za različita jezička područja su tu iako se instalacija u osnovi vrši za jedno jezičko područje. U tom smislu ima i nepotrebnih servisa. Ovo je računalo kod kuće!

Kako je 'NTLite' zaslužio poseban opis, prema kojemu vodi i mala ikona na početku prethodnog paragrafa, nebi više o njemu kao programskoj potpori. Samo bi naveo da ga je autor ovih redaka uporabio malo neuobičajeno. Uklanjanje komponenti izvršeno je nakon što su instalirani svi sadržaji s instalacijskog medija na računalo te izvršen kompletan 'update'. Pošto instalirani OS ima status R.I.P. komponente se mogu uklanjati izravno s instaliranog OS na disku bez bojazni da neka buduća kumulativna nadogradnja vrati mnoštvo obrisanog i na silu ugura Microsoftove čarolije. Osim toga tako se brzo može provjeriti je li je nešto nepotrebno uklonjeno ili nije. Naravno, sve treba pojmljivo zapisati da bi se na osnovu toga mogao izraditi željeni instalacijski medij. Moram priznat da sam ostavio 'STORE' programsku potporu kako bi mogao preuzeti mape i neke sitnice vezane uz njih.

 Romex Preostaje još 12 GB 'nevidljive' memorije za x86 sustav koji valja nekako iskoristiti. Za tu svrhu uporabljena je programska potpora 'Primo Ramdisk Professional Edition (Beta) v6.0.0'. Ikona i početku paragrafa link je prema njihovim stranicama. Ovaj proizvod već je opisan za 'Windows XP' verziju operativnog sustava. Prilikom kupnje, instalacije i aktivacije potrebno ju je aktivirati putem 'ključa' koji se dobije od proizvođača, tako da se ova programska potpora aktivira kao 'BOOT' servis i odmah je raspoloživa operativnom sustavu. Upute na njihovom sjedištu vrlo su korisne i vrijedi ih pročitati. Kada je operativni sustav aktivan može se pristupiti 'Romex' programskoj potpori. Najprije se aktivira pristup 'nevidljivoj' memoriji akcijom na ikonu u donjem lijevom uglu kako prikazuje naredna slika.

 Diskovi RAMDISK-a Babylon Traffic
Slika 4.6.79 Prozor programske potpore 'Primo Ramdisk'.  

Kada je omogućen pristup 'nevidljivoj memoriji' u njoj su napravljena dva RAMDISK-a. Veličina, broj diskova, svojstva i pripadna im slova su korisniku na volju. Autor ovih redaka izradio je dva diska:

 Link Shell Extension Da se sistemska particija nebi zapunjavala podacima i rezultatima rada programske potpore potrebno je izvršiti izmještanje radnih imenika. Ono što dozvoljava operativni sustav prikazano je na slici 4.6.28, ono što dozvoljava programska potpora prikazano je na slici 4.6.32, dok za ostalo služi programska potpora 'Link Shell Extension (LSE)'. Ikona na početku paragrafa je spojnica prema pripadnom sjedištu LSE. x86 i x64 verzija ove programske potpore može se preuzeti ovdje.

Sitemski alat za pregled diskova daje sljedeći sadržaj:

 Diskovi i particije računala
Slika 4.6.82 Diskovi i diskovne particije računala.

Obratite pažnju na opise u stupcu 'Status'. Da su RAMDISK-ovi odabrani da budu tipa 'Direct-IO' nebi se vidjeli u ovom pregledu. Radna površina FE nakon realizacije navedenog izgleda ovako:

 Particije diskova računala
Slika* 4.6.83 Particije diskova računala. ( + / - )

'Windows 10' je operativni sustav koji po svojoj koncepciji koristi virtualnu memoriju za razmjenu sadržaja između fizičke radne memorije i diska. Kada je nekoj programskoj potpori potreban neki sadržaj, a nema dovoljno radne memorije, memorijski menadžer pobrine se da sadržaje koji se trenutno ne koriste prebaci u virtualnu memoriju. Zato je i zovu SWAP (RAZMJENA). Nekad je radna memorija koštala koliko i svi sklopovi u računalu zajedno, što danas nije slučaj. Razmjena sadržaja vršila se je između brze radne memorije i sporog diska. Ako se može uporabiti brži disk, kao RAMDISK nema razloga ne koristit ga. Ova razmjena sadržaja između obje vrste memorije naročito je intenzivna kod obrade video sadržaja. Tada RAMDISK u potpunosti dolazi do izražaja zbog svoje brzine. Ako je računalo spojeno na UPS uređaj straha od gubitka podataka tijekom rada u slučaju nestanka napajanja iz gradske mreže - nema.

Mali neiskorišteni prostor particije [P:] uzrok je crvene boje u prikazu. Nije primjećeno da to utječe na rad operativnog sustava. Ako nekome to smeta treba povećati veličinu ove particije za 500 MB, a za isto toliko smanjiti veličinu particije [R:].

Naredna slika prikazuje ikone programske potpore na radnoj površini koju autor ovih redaka najčešće rabi. Zato ga i nerviraju česte promjene strukture 'Windows 10' operativnog sustava jer je kompatibilnost prema starijoj programskoj potpori loša.

 Temperature komponenti
Slika 4.6.84 Radna površina, ikone programske potpore i pregled temperatura sklopovlja.

U sredini slike je prozor programske potpore 'AIDA64' koja pokazuje kolike su temperature uređaja u normalnom radu. Osim prozračnosti kućišta, najveći doprinos u niskim radnim temperaturama dolazi zbog primjene 14 nm tehnologije u izradi integriranih krugova uređaja koji su po osobitostima veliki potrošači energije; CPU i GPU. Naredne slike prikazuju zapunjenost memorije neopterećenog računala i računala na kojemu je pokrenuto mnoštvo programske potpore.

 Zapunjenost RAM-a
Slika* 4.6.85 Zauzeće memorije neopterećenog i opterećenog računala. ( + / - )

U alatnoj traci na slici 4.6.85b vide se ikone mnoštva aktivne programske potpore, od kojih jedna pripada TV prijemniku i tri pokrenutim igrama a pokrenut je i test stabilnosti računalnog sustava, te je rezultat povećanje zapunjenosti virtualne memorije. Moglo se je aktivirati još programske potpore. Tada bi se prikaz alatne trake proširio za još jedan red i povećala zapunjenost virtualne memorije. Osnovni zaključak svega navedenog je da opisano u stvarnosti vrlo dobro funkcionira. Potvrda navedenom su i mjerenja performansi.

 Performanse računala
Slika 4.6.86 Performanse računala mjerene 'UserBenchmark' programskom potporom.

Interesantno je da RAMDISK ima učinak na mjerenje kao da su fizički diskovi potpuno zapunjeni. Grafičke performanse bilo bi još bolje da je uporabljena programska potpora za promjenu brzine procesora (overclocking).

Naravno, sve je 'začinjeno' lokalnom i grupnom sistemskom politikom prema narednim slikama.

 Lokalna Sistemska politika  
Slika** 4.6.87 Lokalna i grupna politika. ( + / - )  

Lokalna sistemska politike brine se o neizvršavanju programa odgovornog za nadogradnju i izvješću o potrebi nadogradnje, kao i o nemoguće izvršivoj nadogradnji programa za 'Logitech' WEB-kameru jer je nema. Nije Microsoft spizdio samo njih već mnoge druge. Svako malo pročitam kako programske kuće vrše nadogradnju svojih novih pa i starijih verzija programske potpore. Briljantno! Grupna politika odgađa zakrpavanje i nadogradnju za određeno vrijeme. Ako je potrebno, uporabiti neki od već ranije spomenutih opisa.


 Cure iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper iStripper


SAŽETAK:

U računalo iz 'Primjera II' ugrađeno je 16 GB radne memorije. x86 operativni sustav može prepoznati najviše 4 GB. Ostalo je operativnom sustavu 'nevidljivo'. Zahvaljujući 'Romex' programskoj potpori iskorišteno je svih 12 GB 'nevidljive' memorije. No u opisu slika stoji da je raspoloživo još 1004 MB 'nevidljive' memorije. Ali pošto je to dio fizičke memorije u kojem su zapisane programske rutine koje koristi BIOS matične ploče i grafičke kartice, ovaj dio stoga se ne smije okupirati. Možda će se u bližoj ili daljnjoj budućnosti instalirati x64 operativni sustav na ovo računalo, što naravno iziskuje troškove oko nove prikladne programske potpore i moguće još više fizičke memorije te moćniji CPU i GPU. Unatoč većem adresnom prostoru kod x64 sustava nema razloga ne koristiti RAMDISK na opisani način ali tada u 'vidljivom' dijelu radne memorije.

Kad je sve instalirano kako je opisano, postojeći Microsoftovi i od strane korisnika instalirani upravljački programi odmah su vidljivi u NTLite programskoj strukturi. Tako da je uvid u 'izbrisano' i 'ostavljeno' mnogo jasniji. Ukupni rezultat uporabe programske potpore 'NTLite' u zajednici s 'LSE' programskom potporom je okupiranost sistemske particije sa svega 8.7 GB. Osim navedenog, računalo se više ne 'ruši' dva-tri puta dnevno kad mu se svidi. Savršeno!

Uporaba 'NTLite' programske potpore i instalacija 'Windows 10' operativnog sustava na virtualno računalo izrađeno programskom potporom 'VirtualBox' (novija verzija) opisana je s 120 slika u datoteci koju možete preuzeti ovdje.

Da netko krivo ne pomisli, djevojke na slikama nisu pornografija, nego rezultat rada programske potpore 'iStriper' i 'iDancer'. Da zaključim, prethodno navedena programska potpora uz NTLITE, Romex i LSE u velikoj mjeri doprinjeli su autorovom boljem raspoloženju glede rada operativnog sustava 'Windows 10' na njegovom kućnom računalu. I da, moj 'Windows 10' je posljednja verzija sustava Windows. Ikad. Sve više postaje nekakav servis a sve manje operativni sustav.

Postoji još jedna mogućnost da se spriječi automatski UPGRADE operativnog sustava verzije 1511 (OS Build 10586.1176) na višu verziju. Prema slici 4.6.72b u kvadratić 'Pause Upgrades and Updates' treba staviti kvačicu (), ali rješenje nije trajno prema opisu u 'Help' sekciji u istoj umanjenoj slici 3.6.87b. Ako to nije dovoljno servis 'Windows Update' postaviti u njegovim svojstvima na 'Manual' ili servis potpuno isključiti svojstvom 'Disable'.

Kad pogledam reklame na raznim sjedištima, razvojni timovi programske potpore uglavnom koriste MAC, čak i ako rade za 'Windows' operativni sustav. Nije ni čudo da je kompletni PC ogranak IBM prodao kinezima (Lenovo), te ostavio Microsoftu da se bavi s neozbiljnim operativnim sustavom i programskom potporom za PC. Samo nažalost, MAC je za običnog korisnika preskup. To je vjerojatno razlog što je Microsoft OS vrlo raširen i popularan.

 Windows vs MAC iStripper

Da zaključim, sve stranice o 'Windows 10' operativnom sustavu napisane su za korisnike koji imaju volju i dovoljno znanja da uporabe opisane postupke i programske alate kako bi svoje prosječno kućno računalo (PC) učinili bržim i efikasnijim. Za ležernog korisnika ne preporučujem da se s navedenim bavi, već kupi neku preinstaliranu verziju računala i o svemu navedenom ne brine, ali da ga povremeno odnese u servis na malo 'čišenje'. I naravno, da se na njemu uspješno igra i kupuje iz 'STORE' usluge.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO Informatička abeceda