Windows 10 - Zaključak

 Natrag  Windows 10  Dalje

 MyData Knox

 Zakljucak Slika lijevo prikazuje skupinu likova u slijedu, a mogu su dodati i novi likovi ako se slika poveća. Ilustrira servisni obrazac razvoja i distribucije Windows 10. Na prvom polju je kvačica, što znači da se koristi jedna od prvotnih verzija operativnog sustava. To je asocijacija na različite verzije 'istih' Windows 10 operativnih sustava koje se slijedno nadograđuju. Na računalu opisanom nadalje je verzija 'Windows 10 PRO build 1511-x86' obrađena s 'NTLite' programskom potporom i zapriječenenom nadogradnjom (opaska: 'NTLite' ne može ugraditi zakrpe u verziji '1511_2-x86'). Moram priznati da sam probao instalirati najnoviju verziju 'preko' navedene, te na moje iznenađenje nova verzija nije 'stukla' sve do sad anapravljeno i prihvatila je nadogradnju samo onoga što je ostalo nakon obrade s 'NTLite'. Saznanje da glede kompatibilnosti sa starijom programskom potporom nema znakovitih poboljšanja, razlog je ostanka na 'x86' sustavu. Sva Microsoftova aktivnost usmjerena na novo sučelje za podešavanje - 'Settings', a 'Control Panel' praktički nestaje, utemeljila je moju odluku o zapriječavanju (blokiranja) nadogradnje. Tim više što neka podešavanja sustava nisu više omogućena, ili su moguća samo podešavanjem izravno u 'registru'. Osim toga ni nadopuna dalje navedenog sklopovlja računala nije od značaja da bi se prihvatila nadogradnja.

Računalo i kućna mreža nadograđeni su u odnosu na 'PRIMJER II' prema slijedećem:

Pojačanim zelenim fontom su izmjenjene ili pridodane komponente računalu i kućnoj mreži, te je cjelokupna realizacija kućne mreže prikazana na narednoj slici.

Slika 4.6.88 Kućna mreža s multimedijskim dodacima.

Neke komponente su kupljene jer im je pala cijena zbog novijih proizvoda, ali su dostatne za prethodno opisano računalo, a neke su dobivene kao poklon, jer su vlasniku zastarjele, ali se dobro uklapaju u prikazanu kućnu mrežu.

No, kao prvo, evo slijeda slika koje objašnjavaju kako zapriječiti-blokirati nadogradnju (upgrade) operativnog sustava ili neke druge programske potpore; proširena slika 4.6.76.

Slika*...* 4.6.89 Podešavanje nadogradnje. ( + / - )

Iz prikazanog skupa slika vidi se koje komponente nisu 'skrivene' i koje se mogu nadograditi, te komponente koje su 'skrivene' i koje se neće nadograditi. Navedeni zapis se čuva u maloj bazi podataka o nadogradnji. Stoga treba biti vrlo oprezan koristeći neke alate za 'čišćenje' jer se podaci u ovoj bazi mogu izbrisati. Za ovu igru skrivanja služi programska potpora 'wushowhide.diagcab' koju možete preuzeti ovdje. Sistemskom politikom ne može se izvršiti učinkovita blokada nadogradnje, mada bi to, po meni, bilo pravo rješenje. Ipak, sistemskom politikam (gpedit.msc) treba zabraniti automatsku nadogradnju i podesiti je tako da se prikaže upozorenje o nadogradnju (izbor 2 ili 3 na slici 4.6.90b) kako bi se stiglo uporabiti 'wushowhide.diagcab' prije instalacije. Nakon promjena izvršenih ovim alatom treba nanovo pokrenuti računalo (restart) da se isključeni zapisi o nadogranji ne prikazuju.

Slika* 4.6.90 Podešavanje sistemske politike glede nadogradnje. ( + / - )

Sve ostale aktivnosti glede nadogradnje OS su bez značaja. Kako nije instaliran cijeli programski paket 'Microsoft Office' zapriječena je nadogradnja komponenti kojih uopće nema. Bez brige, ažurirati će se instalirani dijelovi navedenog paketa, kao i nadogradnja i definicije za antivirusni program (Windows Defender), te povremeneo neke kritične zakrpe. Za e-poštu služi program 'EssentialPim' jer su se Microsoftovi programi za istu svrhu pokazali 'ranjivi'. Njegova uporaba nije reklama za njih, već rješenje pronađeno od strane autora koje ima najprihvatljivije riješen zajednički 'INBOX' za sve korisničke račune, i nije 'ranjiv'. Na raspolaganju je besplatna i PRO verzija koju jednokratno treba platiti. Korisna osobitost ovog e-mail klijenta je podrška za PGP.

Slika* 4.6.91 Radna površina / Programska potpora za e-poštu. ( + / - )

Ikone sa štitom ukazuju da programska potpora radi u nekom 'kompatibilnom' modu (Slika 4.6.74). Organizacija diskovnog sustava te instalacija operativnog sustava i programske potpore rezultirala je konceptom organizacije podataka prema narednoj slici uz uporabu mnoštva spojnica napravljenih programskom potporom 'Link Shell Extension' koju možete preuzeti ovdje.

Slika** 4.6.92 Organizacija OS računala / Komponente računala. ( + / - )

 

 

 

 

Slika 4.6.93 Opis računala nakon testiranja.

 

 

Slika 4.6.94 Rezultati testiranja računala.

 GPU

 

 

Slika***** 4.6.95 Usporedba značaja promjene pojedinih komponenti. ( + / - )

 

 

Slika 4.6.96 Uporabljivost računala prema testu.

 

 

Slika 4.6.97 Rezultat testiranja računala starijom programskom potporom.

 

 


 Cure  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper


SAŽETAK:

Možda jednom u budućnosti 'Windows 10' postane valjani operativni sustav. Tko čeka - dočeka.

 

 

 


 Natrag
 Tražila
 Dalje
 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda
 
Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost