Windows 10 - Zaključak

 Go to English Page  Natrag  Windows 10  Dalje

 MyData Knox

 Zakljucak Slika lijevo prikazuje skupinu likova u slijedu, a mogu su dodati i novi likovi ako se slika poveća. Ilustrira servisni obrazac razvoja i distribucije Windows 10. Na prvom polju je kvačica, što znači da se koristi jedna od prvotnih verzija operativnog sustava. To je asocijacija na različite verzije 'istih' Windows 10 operativnih sustava koje se slijedno nadograđuju. Na računalu opisanom nadalje je verzija 'Windows 10 PRO build 1511-x86' obrađena s 'NTLite' programskom potporom i zapriječenenom nadogradnjom (opaska: 'NTLite' ne može ugraditi zakrpe u verziji '1511_2-x86'). Moram priznati da sam probao instalirati najnoviju verziju Windows 10 'preko' navedene, te na moje iznenađenje nova verzija nije 'stukla' sve do sad napravljeno i prihvatila je nadogradnju samo onoga što je ostalo nakon obrade s 'NTLite'. Saznanje da glede kompatibilnosti sa starijom programskom potporom nema znakovitih poboljšanja, razlog je ostanka na 'x86' sustavu. Sva Microsoftova aktivnost usmjerena na novo sučelje za podešavanje - 'Settings', a 'Control Panel' praktički nestaje, utemeljila je moju odluku o zapriječavanju (blokiranja) nadogradnje. Tim više što neka podešavanja sustava nisu više omogućena, ili su moguća samo podešavanjem izravno u 'registru'. Osim toga ni nadopuna dalje navedenog sklopovlja računala nije od značaja da bi se prihvatila nadogradnja.

Računalo i kućna mreža nadograđeni su u odnosu na 'PRIMJER II' prema slijedećem:

 Zakljucak Pojačanim zelenim fontom su izmjenjene ili pridodane komponente računalu i kućnoj mreži, a posljednja dodana komponenta je 'NVMe SSD' na matičnoj ploči (u popisu označeno crvenom bojom). SSD diskovi, čak i oni najskuplji, nisu se pokazali kao pouzdana komponenta (sjetite se samo koliko ste USB stikova bacili), a HDD te SSHD diskovi znaju raditi pouzdano i bez kvara i preko 10 godina, uz uvjet da da vam prodavač nije podvalio tvornički obnovljen disk (refabrished). Kako 'M.2 NVMe SDD' koristi PCIe sabirnicu kao sučelje, u ovom slučaju uporabljena je ova vrsta komponente jer su performanse pristupa podacima znatno bolje. Prikazani modul na slici u početku paragrafa košta oko $50. Za isti iznos novaca od neke druge firme može se kupiti modul kapaciteta 1 TB? Treba biti vrlo oprezan glede izbora SSD uređaja. Pošto je matična ploča firme 'Gigabyte' ugrađen je upravo modul navedene firme da se izbjegne moguća 'svađa'. Naravno treba voditi računa da se redovito izrađuje BACKUP prilikom svake izmjene u konfiguraciji sustava. Norton GHOST još uvijek dobro služi. Prilikom ugradnje 'M.2 NVMe SDD' koristite sljedeći naputak:

Cjelokupna realizacija kućne mreže prikazana na narednoj slici. Sve 'vrvi' od različitik kablova.

 Kućna mreža
Slika 4.6.88 Kućna mreža s multimedijskim dodacima.

Neke komponente su kupljene jer im je pala cijena zbog novijih proizvoda, ali su dostatne za prethodno opisano računalo, a neke su dobivene kao poklon, jer su vlasniku zastarjele, ali se dobro uklapaju u prikazanu kućnu mrežu. Nisu sve prethodno popisane komponente prikazane na slici Kućne mreže, osobito one spojene na PC. A PC autora nije 'Alienware', ali bilo bi lijepo da jeste.

No, kao prvo, evo slijeda slika koje objašnjavaju kako zapriječiti-blokirati nadogradnju (upgrade) operativnog sustava ili neke druge programske potpore; proširena slika 4.6.76.

 Konfiguriranje nadogradnje
Slika*...* 4.6.89 Podešavanje nadogradnje. ( + / - )

Iz prikazanog skupa slika vidi se koje komponente nisu 'skrivene' i koje se mogu nadograditi, te komponente koje su 'skrivene' i koje se neće nadograditi. Navedeni zapis se čuva u maloj bazi podataka o nadogradnji. Stoga treba biti vrlo oprezan koristeći neke alate za 'čišćenje' jer se podaci u ovoj bazi mogu izbrisati. Za ovu igru skrivanja služi programska potpora 'wushowhide.diagcab' koju možete preuzeti ovdje. Sistemskom politikom ne može se izvršiti učinkovita blokada nadogradnje, mada bi to, po meni, bilo pravo rješenje. Ipak, sistemskom politikam (gpedit.msc) treba zabraniti automatsku nadogradnju i podesiti je tako da se prikaže upozorenje o nadogradnju (izbor 2 ili 3 na slici 4.6.90b) kako bi se stiglo uporabiti 'wushowhide.diagcab' prije instalacije. Nakon promjena izvršenih ovim alatom treba nanovo pokrenuti računalo (restart) da se isključeni zapisi o nadogranji ne prikazuju.

 Sistemska politika
Slika* 4.6.90 Podešavanje sistemske politike glede nadogradnje. ( + / - )

 e-Mail Sve ostale aktivnosti glede nadogradnje OS su bez značaja. Kako nije instaliran cijeli programski paket 'Microsoft Office' zapriječena je nadogradnja komponenti kojih uopće nema. Bez brige, ažurirati će se instalirani dijelovi navedenog paketa, kao i nadogradnja i definicije za antivirusni program (Windows Defender), te povremeneo neke kritične zakrpe. Za e-poštu služi program 'EssentialPim' jer su se Microsoftovi programi za istu svrhu pokazali 'ranjivi'. Njegova uporaba nije reklama za njih, već rješenje pronađeno od strane autora koje ima najprihvatljivije riješen zajednički 'INBOX' za sve korisničke račune, i nije 'ranjiv'. Na raspolaganju je besplatna i PRO verzija koju jednokratno treba platiti. Korisna osobitost ovog e-mail klijenta je podrška za PGP.

 Radni zaslon
Slika** 4.6.91 Radni zaslon / WE / Klijent za e-poštu. ( + / - )

Ikone sa štitom ukazuju da programska potpora radi u nekom 'kompatibilnom' modu (Slika 4.6.74). Organizacija diskovnog sustava te instalacija operativnog sustava i programske potpore rezultirala je konceptom organizacije podataka prema narednoj slici uz uporabu mnoštva spojnica napravljenih programskom potporom 'Link Shell Extension' (LSE), koju možete preuzeti ovdje.

 Podešavanje OS s LSE
Slika** 4.6.92 Organizacija OS računala / Komponente računala. ( + / - )

Slika 4,62.a prikazana su četiri zanimljiva isječka Windows Explorera (WE); prvi lijevo prikazule linkove korisnika na [C:] disku izrađene sa SLE koji sve korisničke mape preismjeravaju u istoimeni imenik na [E:] disku, kako je prikazano ispod. Tu su '#....' imenici koji nisu ništa drugo do radne datoteke korištene programske potpore. Na taj način svi dinamićki sadržaji su relocirani. U gornjem desnom dijelu slike prikazan je s LSE relocirana mapa imenika [C:\Windows\INSTALLER] u [D:/#INSTALLER] imenik. Ispod tog dijela slike prikazani su također sa LSE programsko potporpo sadržaji u imeniku [C:\Users\Administrator] u imenik [F:\PUBLICS]. Na ovaj način [C:] disk oslobođen je mnogobrojnog pisanja i zato je brz, naravno uz dodatu pomoć 'RamDiskova'.

U osnovi rad računala poćiva na dva hibridna diska od 3.5" i jednim od 2.5" (FireCuda SSHD). Hibridni diskovi omogućavaju brži odziv, a zbog dovoljno fizičke memorije momoću 'Romex' programske potpore u 'nedostupnu' fizičku memorije do 16 GB izrađena su dva RamDiska od kojih 'PageFile' disk sadrži veći dio datoteke 'PageFile.sys' veličine 1×RAM, a ostatak je 'Temp' disk koji je prvenstveno 'međusprema' za sve 'Cache' datoteke, te .temp datoteke sistema, korisnike i administratora. Naravno tu je CD/DVD/BR pekač/čitač koji podržava najnoviji dugovječni M-DISC (Millennial Disc) standard. 'Alcohol 120%' nezaobilazni je alat za pomoć s 'RamDiskovima' i njihovim 'slikama'. Sve je to već prikazano na slici 4.6.91b. Na slici 4.6.92b prikazana je još uvijek aktualna matična ploča, a na slici 4,6,92c mnoštvo ugrađenih komponenti.

Testiranje se vrši pomoću sjedišta https://www.userbenchmark.com/. S ovog sjedišta preuzme se mala datoteka, koja kad se pokrene analizira računalo korisnika i šalje podatke ovom sjedištu glede usporedbe. Tipična korisnik-poslužitelj konfiguracija. Globalni rezultati analize računala opisanog na ovoj stranici prikazuje naredna slika.

 Opis testa
Slika 4.6.93 Opis računala nakon testiranja.

S obzirom na organizaciju računalnog sustava i ugrađene komponente karakteristike uopće nisu loše. Potpuniji prikaz rezultata testiranja slijedi odmah izad prethodnog i prikazan je na narednoj slici.

 Rezultati testiranja
Slika 4.6.94 Rezultati testiranja računala.

Rezultati pokazuju da se računala ponaša izvanredno (outstandnig) gotovo u svim elementima u ovoj klasi. Osobito se vidi dobra protočnost FireCuda SSHD 3.5" hibridnog diska koji najviše pridonosi dobrim rezultatima. Loš rezult 2.5" hibridnog diska nije od značaja jer su na njemu instalirani podaci za rad programske potpore ' iStripper ', koje se jednom pokrene u deset minuta i disk se nakon čitanja podataka više ne koristi. To je cura koja pleše u donjem desnom uglu. Može se odrediti kako će plesati, koliko dugo, koliko će biti velika, koliko će ih biti i još štošta.

 GPU Analiza na narednim slikama prikazuje porast performansi računala prilikom poboljšanja komponenti za jedan nivo u istoj klasi. Na slici 4.6.95a vidi se tipična konfiguracija računala s čipsetom Z170. Slika 4.6.95b prikazuje svojstva inicijalne konfiguracije računala. Ako se navedenoj konfiguraciji promjeni radna memorija u bržu (Corsair umjesto G.Skill) rezultat se vidi na slici 4.6.95c i promijene nisu od značaja. Značajniji utjecaj na performanse računala ima promijena CPU (i5 7400 u i5 7700K) za do 10%, kako prikazuje slika 4.6.95d, ali ne i glede grafike. Najveći učinak glede igranja ima bolja grafička kartica, do 20% (GTX 1060-3GB u GTX 1070-8GB) prema slici 4.6.95e. Poboljšanje sa svim boljim komponentama za jedan nivo u istoj klasi komponenti, prema slici 4.6.95f, kako je za očekivati daje najbolje rezultate, ali je računalo gotovo duplo skuplje.

 Tipično računalo za Z170 čipset
Slika***** 4.6.95 Usporedba značaja promjene pojedinih komponenti. ( + / - )

Rezultat usporedbi je takav (2019. godina) da se prilikom ugradnje boljih komponenti dobije računalo sasvim dostatno za brz svakodnevni rad i malo igranja, a prema mjerilu uporabljivosti prikazanom na na narednoj slici. Ipak, najveću zaslugu za to ima grafička kartica (GPU).

 Uporabljivost računala
Slika 4.6.96 Uporabljivost računala prema testu.

U suštini nije loš rezultat za računalo s jednom grafičkom karticom. Dakle, suština je u dobroj organizaciji instaliranog OS na više diskovnih particija.

Naredna slika prikazuje jedan stari test za mjerenje osobitosti računala.

 Stari Rezultat testiranja
Slika 4.6.97 Rezultat testiranja računala starijom programskom potporom.

Raspoloživa je slična novija verzija koja poprilično košta.


 Cure  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper


SAŽETAK:

 Brzina 'M.2 PCIe SSD' Svi navedeni testovi izrađeni su na računalu s operativnim sustavom 'Windows 10 v1511-x86 build 10586.1177'. Zašto x86 tip OS? Zato jer se koristi dosta 'starijih' programa koji na x64 platformi ne funkcioniraju. Verzija x86 je manja te se stoga brže učitava, dok novije x64 verzije traže još bolje resurse i bez uporabe SSD diskova gotovo su zbog sporosti neupotrebljive. Uporaba 'M.2 SSD 2280' daje jako dobre rezultate glede brzine OS, ali se ne mogu uspoređivati s postoječim testovima jer programska potpora servisa za testiranje je zastarjela i ne zna kako bi ih protimačila, te je rezultat kao slika u paragrafu. Ali brzina rada OS i programske potpore je daleko prihvatljivija, te je sam rad na računalu ugodniji. Još bolji rezultati postigli bi de s novijom generacijom ove vrste matičnih ploča, kao prikazanoj na slici 3.5.48. M.2 konektori podržavaju 'M.2 SATA SSD' ili 'M.2 PCIe SSD' i podržavaju RAID konfiguraciju.
Opisana verzija OS više se ne ažurira, osim antivirusne programske potpore, nužnih sigurnosnih propusta i sličnog. Osim toga treba izdržati Microsoftove promašaje, a kako se radno sučelje sve više prilagođava mobilnim uređajima (desktop i mobile), na desktop računalu je prilično ružno. Nekoliko je razloga za korištenje starije x86 verzije (1511) Windows OS:

Microsoft je najavio da će uskoro ukinutu podršku za x86 programsku potporu u cijelosti. Nadalje, osim što funkcionira kao servis, koristeći programsku potporu u 'oblaku', slično se ponašaju i proizvođaći programske potpore koja sve više postaje servis. Ispada da je učinkovitije koristiti brzu Internet povezanost nego se osloniti na sporije diskove. Dakle, sve ide u najam.

Čemu operativni sustav ako se moraš stalno 'petljati' s njim umjesto služiti se korisnom programsku potporu? Možda jednom u budućnosti 'Windows 10' postane valjani operativni sustav. Tko čeka - dočeka.

Ipak na x86 32-bitnom OS može se učiniti nekoliko 'sitnica' da se oslobodi što više radne memorije bez intervencije na jezgri OS-a:


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO  Informatička abeceda