4.4.1. Opće značajke OS

 Go to English Page Natrag Windows XP Dalje

 MyData Knox

Prilikom kupovine računala budućem korisniku je potreban nekakav operativni sustav, te ako se odluči za neku od Windows inačica operativnog sustava mora isti platiti i po mogućnosti se registrirati, jer tada steče pravo na besplatno povremeno ažuriranje operativnog sustava - zakrpe. Za svaki operativni sustav trebaju se zadovoljiti nekakvi minimalni zahtjevi da bi na računalo moglo uspješno funkcionirati. Tako za Windows XP Professional stoji:

     Procesor:     Pentium 233 MHz (300 MHz preporučljivo)
     Radna memorija:  64 MB (128 MB preporučljivo)
     Tvrdi disk:    1.5 GB raspoloživog prostora diska
     Optički disk:   CD ili DVD-ROM uređaj
     Monitor:     SVGA monitor
     Grafika:     PCI, AGP adapter s 4 MB video RAM-a
              Direct3D / OpenGL3D
     Periferije:    Tipkovnica, miš

U preporukama se nadalje navodi da je za 'Office 2003 Professional' preporučeno povećanje radne memorije za 64 MB + 8 MB za svaku aplikaciju pokrenutu istovremeno i minimalno još 245 MB prostora na disku. Zahtjevi rastu ako se koristi recimo 'Visual Studio.NET 2003 Pro', te je minimalna brzina procesora 450 MHz. Autor ove abecede drži se pravila: sve preporučeno pomnožiti sa četiri i uzeti grafičku karticu koja ima integriranu sklopovsku potporu za MPEG2 čitanje video zapisa i vlastitu video-memoriju od 64 MB. Kad se uzme u obzir redovna nadogradnja sustava ili instalacija dodataka programskoj potpori, barem onih najnužnijih, navedena veličina diskovnog prostora je premala; treba barem da je 4-5 puta veći raspoloživi diskovni prostor, otprilike kako je navedeno u prilogu ' i.) '. A što s igrama? E sad, ako se računalo uzima za tu svrhu onda vrijede preporuke koje su date u recenzijama časopisa koji se s tim bave što redovito znači najbrži procesor, mnogo radne memorije, najbrža grafička kartica s najviše video-memorije i sve s prefiksom 'naj'. A sve to treba opslužit dobro napajanje, hlađenje i ventilacija. Skupo, vrlo skupo. Monitor je pak posebna priča koja je vezana isključivo uz zdravlje očiju korisnika i sa samim operativnim sustavom nema puno zajedničkog. Tipkovnicu će svatko izabrati prema nahođenju; daktilograf će tražiti 'mekanu', netko drugi crnu, treći s dodatni tipkama. Ni miševi nisu isti, optički zasigurno; s vrlo finim ugađanjem za onoga tko se bavi crtanjem. No ni miš nema puno zajedničkog s operativnim sustavom. A matična ploča? Tražiti najstabilniju prema testovima časopisa, ali što se tiče igara 'para daj'.

Izvorno, Windows XP je 32 bit-ni operativni sustav, što znači da može adresirati najviše 4 MB radne memorije (RAM). Ako se od toga oduzme dio koji za sebe uzima sistem, ostaje oko 3.25 MB do 3.50 MB izravno dohvatljivog i raspoloživog memorijskog adresnog prostora. No, ako matična ploča (chipset) podržava više radne memorije, opcijom PAE u inicijalnom BOOT zapisu može se omogućiti dohvat i uporaba više od navedene granice. Naravno i programska potpora mora biti izrađena tako da podržava navedeni mod rada. Naknadno je realizirana 64 bit-na verzija ovog operativno sustava, bazirana na poslužiteljskoj jezgri, koja može adresirati onoliko memorije koliko matična ploča podržava.

Prilikom paljenja računala, nestanka struje, zamjene sklopovske komponente ili oštećenja upravljačkog programa (driver-a) može doći do narušavanja kompaktnosti sustava. Tada se sustav koristi postavkom koja je prikazana prema narednoj slici:

 Boot izbornik
Slika 4.4.6 Izbornik prilikom pogreške pri pokretanju OS.

Značajka 'Last Known Good Configuration' je mogućnost je oporavka sustava koja se koristi da se pokrene računalo uz pomoć zadnjih postavki koje su funkcionirale. Zadnje ispravne postavke zapisuju se u registar (registry) sustava prilikom uspješne prijave na sustav. Registar je jedna baza podataka sustava u koji se bilježe sve akcije i događaji i posebno je obrađen u poglavlju 4.4.5. Dakle, ti su zapisi kako je izgledalo zadnje ispravno stanje, a eventualni zaštitna kopija starih upravljačkih programa nalazi se u mapi [\WINDOWS\ system32\ ReinstallBackups\]. Ova procedura neće pomoći ako su datoteke iz nekog razloga oštećene. No ako slijedi poruka koja je datoteka oštećena, može poslužiti 'Safe Mode' (siguran način rada) kada se u osnovi učitavaju samo nužni upravljački. U siguran način rada može su uči ako se ponovo pokrene računalo, a zatim na tipkovnici pritisne tipka <F8>. Tada je moguće kopirati s diskete, jer USB i slični uređaji koji trebaju dodatne upravljačke programe ne rade, kopirati ispravan sadržaj koji se želi. Ovaj mod vrlo korisno će poslužiti ako treba izbrisati kojeg trojanca ili virus. U krajnjoj nuždi preostaje 'Safe Mode with Command Prompt', ali tada treba poznavati sintaksu komandi - DOS 6.22, poglavlje 4.1. U 'Safe Mode' koristi se VGA upravljački program za prikaz u razlučivosti od 640×480 piksela i 16 boja. Ako je računalo zaraženo, a ne pomaže automatsko čišćenje i ručno čišćenje, preostaje BartPE CD uradak ili vračanje ispravne particije iz arhivirane 'backup' slike particije pohranjene kao datoteka.


 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Početak
 KAZALO Informatička abeceda