Natrag
No  |  A  |  B  |  C,Č,Ć  |  D,Dž,Đ  |  E  |  F  |  G  |  H  |  I  |  J  |  K  |  L, Lj  |
M  |  N,Nj  |  O  |  P  |  Q  |  R  |  S,Š  |  T  |  U  |  V  |  W  |  X,Y, Z,Ž  |  @,#  |
 Go to English Page  Rječnik  Dalje

 Cure  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper  iStripper

Pojam Opis
GA General Availability - Finalna distribucija programskog proizvoda u prodavaonicama raspoloživa za prodaju krajnjem korisniku i uporabu, sa svom potrebnom dokumentacijom, upakirana u šarenu kutiju. U osnovi se temelji RTM distribuciji programske potpore. Moguće su još neke manje dopune, a najčešće se radi o dodatnim pomoćnim programima, elektroničkoj dokumentaciji ili o nekom drugom elektroničkom sadržaju koji sadrži na primjer reklame. Distribucija za korporacije odvija se nešto drugačije (prema važećem ugovoru) iako se radi o istom proizvodu.
Game
Engine
Grafički pokretački sustav dizajniran za stvaranje, razvoj i igranje video igara, ali i medicinskih ili vojnih simulatora. Sustav predstavlja okvirnu programsku potporu koju programeri koristite za stvaranje igre za konzole i/ili osobna računala. Osnovna funkcija sustava uobičajeno sadrži sustav za generiranje i izručivanje 2D ili 3D grafike (rendering engine), sustav za generiranje zvuka, sustav animacije, sustav umjetne inteligencije, sustav umrežavanja, upravljanje memorijom i scensku grafiku. U procesu razvoja igre često se u velikoj mjeri ne ide u detalje, kako bi se isti sustav mogao ponovno uporabiti i/ili prilagoditi za druge igre. Gotovo svaki sadrži sklopovsku akceleraciju obrade podataka koju odrađuje procesor grafičke kartice. Dakle grafički pokretački sustav predstavlja nekakvu programsku jezgru za izradu igara i simulacija.
Gateway Mrežni prolaz (pristup) - naziv koji se odnosi na uređaj kojemu je zadaća da omogući pristup lokalne mreže internetu i korištenje usluga Interneta s računala koja pripadaju lokalnoj mreži. Uobičajeno, to je IP adresa sučelja navedenog uređaja, na koje je spojena lokalna mreža. Uređaj može sadržavati više sučelja za spajanje više lokalnih mreža. Kako je izlazno sučelje uređaja opet nekakav spoj prema nadređenoj mreži, općenito vrijedi da je to uređaj koji omogućava povezivanje različitih mreža u jedinstveni komunikacijski sustav. Uobičajeno, to je usmjernik (router). ADSL komunikacija, na primjer, koristi specifičnu vrstu usmjernika koji omogućava spajanje jednog ili više korisnika na internet (SOHO).
GIF Graphic Interchange Format - format datoteke za prikazivanje slika, razvijen od firme Compuserve, osobito široko rasprostranjen na Internetu za grafičke prikaze kada je broj boja koje preglednik (browser) bio ograničen do 256 boja od kojih se opet nisu sve bile raspoložive. Kompresija datoteke odvija se po načelu smanjenja raspoloživih boja što može imati vrlo negativan učinak na vrlo šarolike sadržaje. Pozitivna osobitost je što je jako pogodan za grafove bilo da se koriste prikazi s malo boja ili prikazi s nijansama sivog. Korisna osobitost je što se jedna od boja može proglasiti prozirna, obično podloga na kojoj je crtež. ekstenzija datoteke je .webp.
GND Ground - zemlja; uzemljenje općenito. Vrlo bitan čimbenik u radu elektroničkih uređaja (pogledati 'uzemljenje').
GNU Projekt koji je pokrenuo Richard Stallman 1984. godine kako bi razvio kompletan Unix-u sličan operativni sustav koji je slobodan softver: GNU sustav - akronim od 'Gnu's Not Unix' (izgovara se 'g'nju'.). Verzije GNU operativnog sustava koje koriste Linux kernel u širokoj su upotrebi kod poslužiteljskih platformi, a rjeđe kao osobna računala. Iako se ovi sustavi često nazivaju 'Linux', oni su zapravo GNU/Linux sustavi. To se odnosi i na programsku potporu rađenu za navedene sustave, mada se može naići i na programsku potporu za MS Windows platformu koja je kompilirana iz izvornog GNU koda. Dakle, to se odnosi na besplatnu uporabu programske potpore i njenog izvornog koda - otvoreni kod. To opet znači da njihova distibucija prema 'GPL - GNU Public License' pretpostavkama podrazumjeva javno obznanjivanje i stavljanje na besplatnu uporabu svih eventualnih preinaka. S druge strane to isto znači da se može naplatiti instalacija i kompajliranje programske potpore za onoga koji to uraditi ne zna, ali je uradak besplatan - posao nije.
Google Jedan od najboljih servisa za automatsko indeksiranje i pretraživanje web stranica. Najveća vrijednost Google-a je ogromna količina sjedišta i njihovih stranica koja su na njega prijavljeni što čini ogromnu bazu podataka koja korisniku stoji na raspolaganju. Nije bez razloga ustanovljena uzrečica 'Pitaj Google prije nego postaviš glupo pitanje' (I will use Google before asking dumb questions). No, ne može se bezrezervno vjerovati svemu što se pronađe na Internetu, ali sigurno ima mnogo korisnih sadržaja.
Google
maps
Tehnologija koja se koristi za izradu interaktivnih zemljopisnih mapa. Google je koristi da bi se određeno područje Zemlje prikazalo slično cestovnoj karti ili kao satelitski prikaz, te kao mješavina oba navedena prikaza. Sva područja nisu pokrivena sa svim detaljima u istoj mjeri, a moguće je u komercijalne svrhe prikazati hotele, restorane i slično. Proizvod 'Google Earth' besplatna je programska potpora koja koristi navedenu tehnologiju i može se preuzeti s njihovog sjedišta, a postoji profesionalna potpunija varijanata koju treba platiti. Moguće je tehnologiju uporabiti i u neke druge svrhe kao za praćenje 'Afera u Hrvatskoj' ili širenje 'Covid-19'.
GPGPU General-Purpose computing on Graphics Processing Units - Opća uporaba grafičkih procesorskih sklopova glede obrade negrafičkih podataka. Osnovna ideja je u korištenju resursa GPU dok se ne bavi svojom namjenskom zadaćom. Da GPGPU postane izvediv navedeno mora podržati operativni sustav i način razvoja programske potpore što nemaju sva dosadašnja rješenja, a koje se na primjer nudi s 'DirectX 11' API-jem u Windows 7 OS. Kako je GPU prvenstveno dizajniran za grafiku, time su veoma restriktivni u smislu korištenja za programiranje. Zbog svoje prirode GPU je učinkovit u rješavanju problema koji se odnose na obradu protoka obilja sličnih podataka (stream processing), koji se može razmatrati kao skup zasebnih fragmenata i koji se zbog sličnosti mogu zasebno i istovremeno obrađivati - paralelna obrada, i u tom smislu se može koristiti sklopovlje GPU.
GPT GUID Partition Table - Najnoviji standard za postavljanje particija na tvrdom disku. Koristi se globalni jedinstveni identifikator (GUID) koji definira particiju i to je dio UEFI standarda. MBR ograničava svaku particiju na samo 2 TB po veličini, dok svaka particija u GPT može držati do 2^64 blokova u dužini. U sustavu Microsoft Windows, ova veličina je ograničena na 256 TB.
GPU Graphics Processing Unit - Grafički čip, specijalizirani procesor kojemu je osnovna namjena rasterećenje CPU od 3D grafičkog renderiranja objekata koji se prikazuju na zaslonu monitora, odnosno briga za vjerno fizikalno ponašanje objekata unutar prostora video prikaza, a koje se temelji na skupu programskih alata namijenjenih vizualnoj reprodukciji (video engine), najčešće za potrebe igara. 3D 'engine', odnosno programski sustavi kreirani prema grafičkom API-ju, kao što su 'DirectX' ili 'OpenGL', omogućavaju programsku uporabu GPU - grafičke kartice na kojoj se GPU nalazi. Procesor se ponekad naziva i VPU (Visual Processing Unit). Najjednostavniji primjer je recimo obrada objekta kao krošnja stabla, koji se gledatelju kao bliži objekt u predočenom mu prostoru mora prikazati veći s puno više detalja u odnosu na objekt koji se prikazuje kao dalji i stoga umanjen, iako su oba objekta sastavljena od istih elementarnih dijelova.
GUI Graphical User Interface - Grafičko korisničko sučelje koje omogućava programska potpora koja podatke prikazuje ili u grafičkom ili u mješovitom obliku (tekst i grafika), kako bi se korisniku olakša rad. Zamisao potekla od tvrtke Xerox, koju su tvorci Apple-a i Microsoft-a mudro iskoristili. Moderni operativni sustavu gotovo u potpunosti su grafički što znači da se na zaslonu monitora prikazuje slike ovisno o akcijama koje korisnik poduzima (unos teksta u osnovi je obnavljanje slike po unesenoj izmjeni), te je i postupak ispisa u suštini ispis slike.

 

 Natrag
 Tražila
 Dalje

  Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatička abeceda " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://informatika.buzdo.com/rjecnik/>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost
 

 Rječnik
 Rjecnik  Informatička abeceda